Τουρκία: Μετά το μποϊκοτάζ σε Coca Cola και Nestle, σκέψεις να «αποκλείσουν» Adidas και Apple για στήριξη στο Ισραήλ

Τουρκία: Μετά το μποϊκοτάζ σε Coca Cola και Nestle, σκέψεις να «αποκλείσουν» Adidas και Apple για στήριξη στο Ισραήλ

«Αποφασίστηκε τα προϊόντα εταιριών που στηρίζουν το Ισραήλ να μην πωλούνται σε εστιατόρια και καφετέριες στο συγκρότημα του κοινοβουλίου», ανέφερε η ανακοίνωση του τουρκικού κοινοβουλίου

coca-cola
Διάφορες θεωρίες συνωμοσίας κυκλοφορούν στα πηγαδάκια του τουρκικού κοινοβουλίου καθώς, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ , το μίσος της Άγκυρας για το Ισραήλ, ώθησε στους βουλευτές να αποφασίσουν να μποικοτάρουν τα προιόντα της Coca-Cola και της Nescafé στα εστιατόρια και τις καντίνες του.

Προχθές, οι Τούρκοι βουλευτές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι τα προϊόντα της Coca Cola και της Νescafe δεν υπήρχαν πλέον στο μενού των εστιατορίων και των καντίνων του κοινοβουλίου. Όταν ρωτήθηκαν, η απάντηση που έλαβαν είναι ότι «το προεδρείο του κοινοβουλίου αποφάσισε να αφαιρέσει από το μενού τα προϊόντα των εμπορικών σημάτων που στηρίζουν το Ισραήλ».

Μποϊκοτάζ λόγω καταγγελιών για όπλα

Το πώς ακριβώς ο πολυεθνικός κολοσσός της Coca Cola θα μπορούσε να παρέχει οπλισμό στον ισραηλινό στρατό απασχολεί εδώ και χρόνια στους μουσουλμανικούς κύκλους, σχολιάζει η εφημερίδα «Bild»

Πριν από έξι χρόνια, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, άνοιξε ένα νέο εργοστάσιο της Coca-Cola στην πατρίδα του, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έκαναν αναφορά μόνο σ΄ένα εργοστάσιο αναψυκτικών, σύμφωνα με το γερμανικό ραδιόφωνο «Deutschlandfunk».

Το όνομα Coca-Cola καν δεν αναφέρθηκε, διευκρινίζει το γερμανικό δημοσίευμα και προσθέτει: «Είκοσι χρόνια πριν, Γάλλοι μουσουλμάνοι ίδρυσαν τη δική τους μάρκα αναψυκτικών: τη Mecca-Cola. Η Cola που μισεί τους Εβραίους έχει πλέον εξαφανιστεί από την αγορά».

Η Adidas και η Apple βρίσκονται επίσης στη λίστα του μποϊκοτάζ εταιρειών που στηρίζουν το Ισραήλ

Σε πολλές τουρκικές επαρχίες, κρατικοί θεσμοί και τοπικές κυβερνήσεις ζήτησαν μποϊκοτάζ των ισραηλινών προϊόντων λόγω του πολέμου στη Γάζα.

Έκτοτε, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της γείτονας δημοσιεύουν μακροσκελείς λίστες με υποτιθέμενες φιλο-ισραηλινές εταιρείες, για έναν και μοναδικό λόγο : ότι έχουν εγκαταστάσεις παραγωγής στο Ισραήλ.

Αυτές περιλαμβάνουν την Adidas, τη Nike, την Tommy Hilfiger, την Apple, ακόμη και το απορρυπαντικό Ariel.

Η ανακοίνωση του τουρκικού κοινοβουλίου για την απόσυρση των προϊόντων της Coca Coca και της Nestle από τα εστιατόριά του, με το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις φέρεται να στηρίζουν το Ισραήλ εν μέσω του πολέμου στη Γάζα, δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Κλείσιμο
Οι δύο εταιρίες δεν προέβησαν σε σχόλιο ύστερα από αίτημα των διεθνών ΜΜΕ.

«Αποφασίστηκε τα προϊόντα εταιριών που στηρίζουν το Ισραήλ να μην πωλούνται σε εστιατόρια και καφετέριες στο συγκρότημα του κοινοβουλίου», ανέφερε η προχθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με πηγή που δεν κατονομάζεται.

«Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην τουρκική αγορά είναι ότι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ μειώθηκαν κατά 50% από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς επιτέθηκε αιφνιδιαστικά τη Λωρίδα της Γάζας», είχε δηλώσει την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ομέρ Μπολάτ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Κουβέιτ.

Η απόφαση για απόσυρση των προιόντων Coca Cola και Nestle ελήφθη από τον πρόεδρο του τουρκική κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς, παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκε επισήμως. Η ίδια πηγή τόνισε επίσης ότι η απόφαση ελήφθη ύστερα από απαίτηση της κοινής γνώμης της Τουρκίας.

«Το γραφείο του προέδρου του κοινοβουλίου δεν έμεινε αδιάφορο απέναντι στην κατακραυγή της κοινής γνώμης και αποφάσισε να αποσύρει προϊόντα αυτών των εταιριών από το μενού στις καφετέριες και τα εστιατόρια του κοινοβουλίου», δήλωσε η πηγή, υπό καθεστώς ανωνυμίας .

Και οι δύο εταιρίες έχουν κατονομαστεί τις τελευταίες ημέρες σε αναρτήσεις από Τούρκους ακτιβιστές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που καλούν σε μποϊκοτάζ ισραηλινών προϊόντων και δυτικών εταιρειών θεωρώντας ότι στηρίζουν έμπρακτα την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Η Τουρκία έχει ασκήσει ουκ ολίγες φορές σφοδρή κριτική στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και τη στήριξη της Δύσης προς το Τελ Αβίβ.

Τον περασμένο μήνα, εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι είχαν ξεχυθεί στους δρόμους της χώρας διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην παλαιστινιακή σουνιτική οργάνωση Χαμάς που ξεκίνησε αιφνιδίως να βομβαρδίζει τη Γάζα ενώ διαμαρτύρονται συνεχώς στα social media.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης