Άντονι Μπλίνκεν: Πρόσθεσε τελικά την Τουρκία στο πρόγραμμα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή

Άντονι Μπλίνκεν: Πρόσθεσε τελικά την Τουρκία στο πρόγραμμα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή

Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Χακάν Φιντάν – Άγνωστο αν θα συναντηθεί με τον Ερντογάν, την ώρα που οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας είναι τεταμένες 

blinken_antony1
Στάση στην Τουρκία θα κάνει τελικά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και με φόντο τον πόλεμο στο Ισραήλ, όπως ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή και για δύο ήμερες, κι ενώ θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις του με τους Άραβες υπουργούς Εξωτερικών στο Αμάν της Ιορδανίας και η επίσκεψή του στο Ισραήλ.

Τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κλείσιμο
Η ανακοίνωση έρχεται λίγη ώρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε βολές κατά πάντων, ενώ λέγοντας ότι ο «Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας, τον διαγράψαμε» και στη συνέχεια ανακάλεσε στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ, χωρίς να βγάλει από το στόχαστρό του και τις ΗΠΑ.

Η προσθήκη της τελευταίας στιγμής

Παρότι η τουρκική πλευρά ήθελε διακαώς την επίσκεψη Μπλίνκεν, κάνοντας σχετικές διαρροές, μάλλον η δημοσιοποίηση του αρχικού του προγράμματος προκάλεσε απογοήτευση, καθώς ο Αμερικανός υπουργός δεν επρόκειτο να περάσει από την Άγκυρα.

Πάντως, την Παρασκευή, ο Μπλίνκεν έφυγε με άδεια χέρια από το Ισραήλ, καθώς κάλεσε την ηγεσία να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η άκαρπη συνάντηση πιθανόν οδήγησε στην προσθήκη της Τουρκίας στο πρόγραμμα. Στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν «θα υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αναμένεται να συζητήσει την κοινή δέσμευση για «αυξημένη, διαρκή παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα» καθώς και στη διασφάλιση ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βίαια.

Συζητήσεις για Μέση Ανατολή και ΝΑΤΟ

Στην ατζέντα των επαφών του συμπεριλαμβάνονται συζητήσεις για την ειρήνευση και τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων και η προσπάθεια για διαρκή και βιώσιμη λύση στη Μέση Ανατολή «που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους».


Στην Άγκυρα, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία και την οριστικοποίηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που εδώ και καιρό εμποδίζεται από την Τουρκία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Ερντογάν κατέθεσε πρόσφατα στο τουρκικό κοινοβούλιο το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από 17 μήνες αδιεξόδου, αλλά η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.



Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία: Αποκλείστηκαν χωριά στην Καλαμπάκα, εκκενώθηκαν στην Αχαΐα - Πού υπάρχουν προβλήματα (βίντεο & φωτογραφίες)

Κυβερνήσεις ζητούν από την ελληνική ακτοπλοΐα να μεταφέρει πολίτες από Βηρυτό, Χάιφα - Από €30.000 έως €140.000 ο ναύλος

Μάθιου Πέρι: Για τελευταία φορά όλα τα «Φιλαράκια» μαζί - Το «αντίο» στον Τσάντλερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης