Κίνα: Η σημαία κυματίζει μεσίστια στην πλατεία Τιενανμέν κατά την τελετή αποτέφρωσης του Λι Κετσιάνγκ

Κίνα: Η σημαία κυματίζει μεσίστια στην πλατεία Τιενανμέν κατά την τελετή αποτέφρωσης του Λι Κετσιάνγκ

Πολίτες εξέφραζαν στο Ίντερνετ τη θλίψη τους για την απώλεια του «πρωθυπουργού του λαού», που ήταν γνωστός για την προσγειωμένη και δραστήρια ηγεσία του

kina-xr
Η εθνική σημαία της Κίνας κυμάτιζε σήμερα μεσίστια στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου ενώ οι πολίτες εξέφραζαν στο Ίντερνετ τη θλίψη τους κατά την τελετή της αποτέφρωσης του Λι Κετσιάνγκ, γνωστού ως «πρωθυπουργού του λαού» για την προσγειωμένη και δραστήρια ηγεσία του.

Ο Λι, πρώην οικονομολόγος και μεταρρυθμιστής ηγέτης ο οποίος υπηρέτησε για 10 χρόνια ως πρωθυπουργός πριν αποσυρθεί το Μάρτιο, απεβίωσε από καρδιακή προσβολή την περασμένη Κυριακή στη Σανγκάη. Ήταν 68 ετών.

Στην κηδεία του Λι στο κοιμητήριο του Πεκίνου όπου αναπαύονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και εθνικοί ήρωες, ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και η σύζυγός του, μαζί με τα έξι άλλα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του κορυφαίου οργάνου της κινεζικής εξουσίας, καθώς και ο αντιπρόεδρος της χώρας Χαν Ζενγκ, απέτισαν τον ύστατο φόρο τιμής.

li_keqiang_tiananmen_2
Κλείσιμο


Οι αξιωματούχοι στάθηκαν σιωπηλοί και έκαναν τρεις υποκλίσεις, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Ο πρώην πρόεδρος Χου Τζιντάο έστειλε στεφάνι για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για το θάνατο του Λι, σύμφωνα με το Νέα Κίνα.

Μηνύματα για τον εκλιπόντα πρωθυπουργό κατέκλυσαν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης καθώς κινέζοι πολίτες θρηνούσαν για το θάνατό του.

Στο δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Weibo, ο οποίος αντικατέστησε το κουμπί «like» με ένα άνθος χρυσανθέμου που συμβολίζει το πένθος στις σχετικές αναρτήσεις, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι άφησαν σχόλια αποχαιρετώντας τον Λι κάτω από σημερινή ανάρτηση του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου της Κίνας.

li_keqiang_tiananmen_3


Ο Λι ήταν το κορυφαίο θέμα στον Weibo. Το hashtag για το πένθος λόγω του θανάτου του συγκέντρωσε 430 εκατομμύρια θεάσεις.

Ένας κάτοικος του Πεκίνου ονόματι Γκάο είπε πως ο Λι θα μείνει στη μνήμη του κόσμου για τη συμβολή του στο έθνος. «Μπορεί να ειπωθεί ότι είχε σπουδαία συμβολή στις ζωές των ανθρώπων, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Στην πρόσφατη πανδημία, ο πρωθυπουργός έσπευδε πάντα στην πρώτη γραμμή», είπε ο Γκάο.

Ο Λι, ο οποίος θεωρούνταν κάποτε διεκδικητής της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος, είχε παραμερισθεί τα τελευταία χρόνια, λένε αναλυτές και διπλωμάτες, καθώς ο Σι ενίσχυσε τον έλεγχό του στη λήψη αποφάσεων οικονομικής πολιτικής.

Ο Ζανγκ Σιτζούν, κάτοικος Σανγκάης, περιέγραψε τον Λι ως ένα προσγειωμένο άνθρωπο που «έκανε πολλά για το λαό μας· πολύ ταπεινός και χαμηλών τόνων».

li_keqiang_tiananmen_4


Μερικές επιχειρήσεις, όπως η διεθνής αλυσίδα καταστημάτων καφέ Starbucks, έκαναν ασπρόμαυρες τις εφαρμογές τους στο Ίντερνετ σε ένδειξη πένθους για τον Λι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ανέβασε στο λογαριασμό του στο Weibo φωτογραφίες του Λι, στις οποίες ο εκλιπών εικονίζεται με τον Σι, τον Χου και τον πρώην ηγέτη Τζιάνγκ Ζεμίν. Αναρτήθηκαν ακόμη φωτογραφίες στις οποίες ο Λι εικονίζεται με απλούς κινέζους πολίτες στα χρόνια του 2000, καθώς και μία φωτογραφία στην οποία ο εκλιπών εικονίζεται πάνω σε συντρίμμια έπειτα από μεγάλο σεισμό στο Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα.

«Ήταν ένας καλός πρωθυπουργός και ξαφνικά έφυγε», λέει ένας 24χρονος δικηγόρος του Πεκίνου ονόματι Γουάν. «Και λυπάμαι γι' αυτόν επειδή δεν είχε ακόμα γεράσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Διχάζει το διαδίκτυο η 21χρονη TikToker που παραπονέθηκε με δάκρυα στα μάτια για την πρώτη της δουλειά 9 με 5

Απίστευτη καταγγελία: Ο ΕΦΚΑ «πέθανε» ηλικιωμένη που δεν μπορεί να πάρει σύνταξη και φάρμακα - Δείτε βίντεο

Γιατί επιβλήθηκαν πρόστιμα 2 εκατ. σε Procter & Gamble και Unilever - Το ανώτατο που έχει επιβληθεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης