Πόλεμος στο Ισραήλ: Το protothema.gr στο κιμπούτς του Κισουφίμ - Οι μαρτυρίες των επιζώντων της σφαγής από τη Χαμάς

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το protothema.gr στο κιμπούτς του Κισουφίμ - Οι μαρτυρίες των επιζώντων της σφαγής από τη Χαμάς

Οι Φρίξος Δρακοντίδης και Παναγιώτης Κουφαλέξης μπήκαν στο κιμπούτς, όπου η Χαμάς διέπραξε δεκάδες εν ψυχρώ δολοφονίες - Το κιμπούτς δέχθηκε επίθεση με ρουκέτες, ενώ βρίσκονταν μέσα

arthrou-israel-frixos_
Στο κιμπούτς του Κισουφίμ, που έγινε ένας από τους πρώτους αιματηρούς στόχους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου μπήκε το protothema.gr, καταγράφοντας συγκλονιστικές εικόνες, ενώ λίγο αργότερα, η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες, κάνοντας τον συναγερμό να ηχήσει. 

Το Κιουσουφίμ απέχει μόλις 1,2 χιλιόμετρα από τον φράχτη της Γάζας και γι' αυτό αποτέλεσε έναν από τους πρώτους στόχους των ισλαμιστών το πρωί του προπερασμένου Σαββάτου. Οι σειρήνες ήχησαν στις 06.30 στις 7 Οκτώβρη 2023 όμως οι τρομοκράτες ήταν ήδη μέσα στο χώρο και σκορπούσαν τον τρόμο.
kissufim--_4_

Τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της επίθεσης, ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της διαδρομής στην εμπόλεμη ζώνη, είναι οι μαρτυρίες των επιζώντων από τα κιμπούτς του Νότου και η επίσκεψη στα σημεία όπου διαπράχθηκαν δεκάδες εν ψυχρώ δολοφονίες Εκεί όπου μέλη της Χαμάς πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη σφαγή τους.

Δείτε βίντεο:


Το Protothema το πρώτο ελληνικό μέσο και δεύτερο παγκοσμίως μετά το CNN που μπαίνει στο κιμπούτς Κισουφίμ


Ραφαέλ Σαμετ, 72 ετών, οδηγός ασθενοφόρου στο κιμπούτς Κισουφίμ

kissufim--_1_
kissufim--_2_
kissufim--_5_
kissufim--_6_

Οι επιζώντες προσπαθούν να απαλύνουν τις πληγές τους

Οι επιζώντες από το κιμπούτς του Κιουσουφίμ διηγούνται στη κάμερα του protothema.gr τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν κατά την εισβολή των τρομοκρατών που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.


Έρευνα Ισραηλινού στρατιώτη σε βομβαρδισμένο σπίτι μέσα στο κιμπούτς Κισουφίμ

Οι ίδιοι φιλοξενούνται από την κυβέρνηση του Ισραήλ σε παραλιακό ξενοδοχείο στη Νεκρά Θάλασσα, μακριά από την εμβέλεια των ρουκετών της Χαμάς και προσπαθούν όλοι μαζί και με την υποστήριξη ψυχολόγων να απαλύνουν τις πληγές τους. Ελάχιστοι απ' αυτούς σκέφτονται να επιστρέψουν στα κιμπούτς, σε αυτά τα ζωντανά απομεινάρια του φιλελεύθερου Ισραήλ, του οποίου οι κάτοικοι συχνά ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ειρήνης με τους Παλαιστινίους. Αυτούς δολοφόνησαν οι δήθεν υποστηρικτές της ελεύθερης Παλαιστίνης.


Κερεν Ασσερ, επιζώντας

Το protothema.gr έκανε αυτοψία στον χώρο

Λίγες ώρες μετά την συνάντηση μας με τους επιζώντες, η κεντρική είσοδος του κιμπούτς στο Κιουσουφίμ άνοιξε για το Protothema.gr με την βοήθεια του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ισραήλ - Ελλάδας και του Δημήτρη Ζιάγκα.



Οι οδηγίες που έπρεπε να ακολουθήσουμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μας στο Κισουφίμ

Το protothema.gr είναι το δεύτερο μέσο ενημέρωσης μετά το CNN που καταφέρνει να περιηγηθεί στους αιματοκυλισμένους χώρους του και το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς είναι η οσμή του θανάτου. Σπίτια που έχουν καταστραφεί, τζάμια που έσπασαν από σφαίρες, είναι μερικές από τις εικόνες που μπορεί να δει κανείς. Κάποιοι κάτοικοι επιστρέφουν στο σημείο για πρώτη φορά, τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση, για να δουν το σπίτι τους. 


Μπήκαμε μαζί με μια ηλικιωμένη στο σπίτι της
kissufim--_7_
kissufim--_8_



Τρεις εβδομάδες μετά το μακελειό μια κάτοικος ψάχνει τον σκύλο της

Η δυσκολία πρόσβασης στο συγκεκριμένο κιμπούτς έγκειται στο γεγονός ότι τόσο χθες όσο και πριν από τρεις μέρες σημειώθηκαν συμπλοκές τρομοκρατών της Χαμάς και Ισραηλινών στρατιωτών.



Σάι Ασσερ, υπεύθυνος ασφαλείας στο κιμπούτς Κισουφίμ
Η παρουσία του στρατού είναι ισχυρή μέσα στο κιμπούτς και υπάρχει φύλαξη όλο το 24ωρο





Επίθεση στο κιμπούτς την ώρα της αυτοψίας

Επίθεση με ρουκέτες εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του κιμπούτς του Κισουφίμ, την ώρα που οι απεσταλμένοι του protothema.gr  έκαναν αυτοψία στον χώρο.


Οι απεσταλμένοι του protothema.gr βρίσκονται στο κιμπούτς όταν αρχίζουν να χτυπούν οι συναγερμοί: 






Το συγκεκριμένο κιμπούτς ήταν ένα από τα πρώτα μέρη που δέχθηκαν επίθεση από τη Χαμάς, το πρωί της 7ης Οκτωβρίου και θρήνησε δεκάδες νεκρούς.


Οι απεσταλμένοι του protothema.gr, που ήταν και οι δεύτεροι, μετά το CNN που μπήκαν στο κιμπούτς, έκαναν αυτοψία, διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τι συνέβη στον χώρο, ενώ μίλησαν με επιζώντες κατοίκους, που περιέγραφαν πώς βίωσαν την επίθεση.

Πριν την είσοδό τους, είχαν προειδοποιηθεί από τον στρατό ότι ακόμη κι αν χτυπήσουν οι συναγερμοί, τα καταφύγια στον χώρο έχουν καταστραφεί και ως εκ τούτου, θα έπρεπε να πέσουν κάτω με τα χέρια. Τελικά, οι απεσταλμένοι έτρεξαν και βρήκαν ένα πρόχειρο καταφύγιο σε μία αποθήκη.


Αποχωρούν άρον- άρον τη στιγμή που πέφτουν ρουκέτες:







Μετά τις ρουκέτες που εκτόξευσε η Χαμάς υπήρξε ανταλλαγή πυρών κι ο στρατιώτης που συνοδεύει τους απεσταλμένους του protothema.gr είπε ότι είναι προτιμότερο, για λόγους ασφαλείας, να φύγουν και να αναπτύξουν μεγάλη ταχύτητα καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής. 






Ειδήσεις σήμερα:

«Έφυγα για 20' και όταν γύρισα, βρήκα την Ειρήνη πεσμένη στο μπάνιο», λέει ο σύντροφός της

H στιγμή που στέλεχος της Χαμάς φεύγει από συνέντευξη όταν τον ρωτούν για Ισραηλινούς που σφαγιάστηκαν στον ύπνο τους

Νέα επιδρομή στη Γάζα με αεροπορική υποστήριξη από τον ισραηλινό στρατό - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης