Γερμανία: Διάσπαση στη Die Linke – Νέο κόμμα ιδρύει η Σάρα Βάγκενκνεχτ

Γερμανία: Διάσπαση στη Die Linke – Νέο κόμμα ιδρύει η Σάρα Βάγκενκνεχτ

«Πιθανόν σε 10 χρόνια να μην αναγνωρίζουμε τη χώρα μας», λέει η πολιτικός που είχε πάρει αποστάσεις από το κόμμα της για σειρά ζητημάτων - Δέκα από τους 38 βουλευτές έτοιμοι να την ακολουθήσουν

Wagenknecht
Η Σάρα Βάγκενκνεχτ της Die Linke (Η Αριστερά) έκανε την αρχή για την ίδρυση του δικού της κόμματος, προβάλλοντας τη θέση ότι «τα πράγματα δεν μπορεί να συνεχίσουν να πηγαίνουν όπως πηγαίνουν αυτή τη στιγμή» στη Γερμανία.

Σε δηλώσεις της σήμερα Δευτέρα στο Βερολίνο η Βάγκενκνεχτ είπε ότι σε διαφορετική περίπτωση «πιθανόν σε 10 χρόνια να μην αναγνωρίζουμε τη χώρα μας».

Τα τελευταία χρόνια, η Βάγκενκνεχτ είχε αποστασιοποιηθεί από συναδέλφους της στο κόμμα. Είχε επικρίνει σφοδρά τα μέτρα που είχε λάβει η Γερμανία για την πανδημία, είχε κάνει εκκκλήσεις για πιο περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές, ενώ είχε επικρίνει και τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία.

Το κόμμα πρόκειται να ιδρυθεί στις αρχές του 2024 και να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Κλείσιμο
Μέχρι την ίδρυση του νέου κόμματος, η 54χρονη Βάγκενκνεχτ και οι υποστηρικτές της θα παραμείνουν στην κοινοβουλευτική ομάδα της Die Linke, όπως κατέστησαν σαφές.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ΚΟ της Linke, Ντίτμαρ Μπαρτς, επιβεβαίωσε ότι 10 από τους 38 βουλευτές του αποχώρησαν από το κόμμα. Προς το παρόν θα μείνουν μέλη της ΚΟ, δήλωσε ο Μπαρτς που χαρακτήρισε την απόφαση των μελών να αποχωρήσουν «ανεύθυνη και απαράδεκτη». 

Αν περισσότερα από δύο μέλη της ΚΟ της Linke φύγουν ή διαγραφούν, χάνει το καθεστώς της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ανάμεσα στους 10 είναι η συμπρόεδρος του κόμματος Αμίρα Μοχάμεντ Άλι.

Η δήλωση του νέου κόμματος

Η ένωση «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ - Για Λογική και Δικαιοσύνη» ιδρύθηκε για να προετοιμάσει ένα νέο κόμμα, αναφέρεται σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση «παρακάμπτει τις επιθυμίες της πλειοψηφίας» εδώ και χρόνια, αναφέρεται στη δήλωση. Προσθέτει ότι, αντί να ανταμείβονται οι επιδόσεις, η αναδιανομή γίνεται από τους σκληρά εργαζόμενους προς τους 10.000 πλουσιότερους.

Οι επιθυμίες των λόμπι εξυπηρετούνται και τα δημόσια ταμεία αδειάζουν, αναφέρει η δήλωση στην οποία γίνεται λόγος για ένα «αυταρχικό στυλ πολιτικής».

Ακόμη, υποστηρίζει ότι «πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη στο κράτος και δεν αισθάνονται πλέον ότι αντιπροσωπεύονται από οποιοδήποτε από τα υφιστάμενα κόμματα».

Η Die Linke επέκρινε δριμύτατα τα σχέδια της Βάγκενκνεχτ, τα οποία μπορεί να σημάνουν για το αριστερό κόμμα απώλεια χρημάτων, θέσεων και επιρροής.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Συνελήφθη στο Παλαιό Ψυχικό για ακάλυπτες επιταγές η Μαρίνα Ελευθερουδάκη

Fauda και στον ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρήσεις, απειλές και αλληλοκαρφώματα από το πρωί

Έξι βήματα πριν τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο: Το σενάριο για τη σύγκρουση στο Ισραήλ που παγώνει το αίμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης