Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι «είδαν» οι κάμερες στην έκρηξη του νοσοκομείου στη Γάζα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Τι «είδαν» οι κάμερες στην έκρηξη του νοσοκομείου στη Γάζα

Αποκαλυπτικό το οπτικό υλικό από τη Λωρίδα της Γάζας πριν και μετά το μακελειό στο νοσοκομείο

nosokomeio-gaza-arthrou
Με πληθώρα βίντεο από διαφορετικές οπτικές γωνίες, ακόμη και υποκλαπείσες ηχητικές συνομιλίες, επιχειρεί το Ισραήλ να δείξει ότι δεν ευθύνεται για την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς και τραυματίες.

Την ίδια στιγμή, πέρα από το ότι από τις πρώτες στιγμές, η παλαιστινιακή πλευρά επέρριψε την ευθύνη στους Ισραηλινούς και σε αεροπορική τους επιδρομή, δεν έχει παρουσιαστεί υλικό που να επιβεβαιώνει τη θέση της.

Αν κάτι είναι σε έλλειψη είναι η εικόνα από τους δημοσιογράφους επί του εδάφους. Λίγα μέσα ενημέρωσης έχουν συντάκτες και συνεργεία μέσα στη Λωρίδα της Γάζας (όπως, για παράδειγμα, έχει το BBC) ώστε να μεταφέρουν από πρώτο χέρι τι συνέβη στο σημείο. Τι μαρτυρία προσφέρει όμως το οπτικό υλικό και η προσεκτική ανάλυσή του;


xartis-nosokomeio-1
Το σημείο στην πόλη της Γάζας όπου βρίσκεται το νοσοκομείο
Κλείσιμο

Η έκρηξη συνέβη γύρω στις 19:00 της Τρίτης (τοπική και ώρα Ελλάδας).

Κάμερες μέσα στη Γάζα, όπως από ένα live του Al Jazeera, αλλά και κάμερες σε ισραηλινές περιοχές σε μικρή απόσταση από τον θύλακα κατέγραψαν ομοβροντία πυραύλων να εκτοξεύεται.

Φαίνεται κάτι να ανυψώνεται και, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, να εκρήγνυται ή να σπάει σε κομμάτια. Ακολουθεί μία έκρηξη και μια δεύτερη, πολύ μεγαλύτερη που θεωρείται ότι είναι από την περιοχή του νοσοκομείου.




Είναι χαρακτηριστική η εικόνα της μικρής λάμψης που ανυψώνεται και σβήνει, όταν πλέον ο πύραυλος έχει πάρει ύψος και κατευθύνεται στον στόχο του.



Αυτό καταγράφηκε από πολλές διαφορετικές κάμερες. Η παρακάτω είναι μέσα από το έδαφος του Ισραήλ:



Και αυτή «κοιτά» προς την περιοχή της εκτόξευσης και του νοσοκομείου:


Το Ισραήλ, από την πλευρά του, επισημαίνει ότι τη στιγμή της έκρηξης δεν υπήρχε αεροπορική δραστηριότητα δική του στην περιοχή. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η έκρηξη συνέπεσε με τη στιγμή της εκτόξευσης ρουκετών από την παλαιστινιακή πλευρά προς το Τελ Αβίβ.



Ένα από τα πρώτα βίντεο από το σημείο δείχνει την καταστροφή, αλλά έχει και ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Είναι ο σφυριχτός ήχος από κάτι που πέφτει για να ακολουθήσει έκρηξη και φλόγες.




Συνομιλία μεταξύ Παλαιστινίων μελών οργανώσεων που υπέκλεψε το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι η ρουκέτα δεν είχε ισραηλινή προέλευση.


Οι στιγμές που ακολούθησαν στο νοσοκομείο ήταν τραγικές.



Οι φωτογραφίες από το πρωί της Τετάρτης, με το φως της ημέρας, είναι αποκαλυπτικές για το τι συνέβη στην περιοχή του νοσοκομείου.

gaza_hospital_next_day


Αν κρίνουμε από τους ειδικούς που επικαλείται το BBC, η έκρηξη δεν μοιάζει να έχει τα αποτελέσματα μιας έκρηξη από ισραηλινή βόμβα. Ο κρατήρας φαίνεται να είναι μικρός ενώ το κύμα θερμότητας, που στάθηκε μοιραίο για πολλούς, οφειλόταν στα καύσιμα της ρουκέτας παρά σε εκρηκτική ύλη.





Το σημείο της έκρηξης ήταν πάνω από το πάρκινγκ του νοσοκομείου ενώ τα παρακείμενα κτίρια δεν έχουν σοβαρές ζημιές, πέρα από σπασμένα τζάμια ή καμένα σημεία. Αυτό είναι ένα από τα σημεία στα οποία επιμένει ο ισραηλινός στρατός που στέκεται στην απουσία ενός μεγάλου κρατήρα.

Κάτι άλλο που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι τα θραύσματα από τη βόμβα ή ρουκέτα, τα οποία είναι πολύ σοβαρή ένδειξη για την «ταυτότητα» του βλήματος.

Εκτιμάται ότι στον ανοιχτό χώρο ήταν περίπου 1.000 άνθρωποι και άλλοι 600 ασθενείς και ιατρικό προσωπικό μέσα στο κτίριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Βαθαίνει η κόντρα Κωνσταντοπούλου-Χουρδάκη: «Μου ζητήθηκε να συμφωνήσω να παραδώσω την έδρα»

Βελτιωμένος σήμερα ο καιρός, ανεβαίνει η θερμοκρασία

Σοβαρό τροχαίο στο Χαλκούτσι Ωρωπού - Απεγκλωβίστηκαν 4 άτομα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης