Πόλεμος στο Ισραήλ: Μάχες του ισραηλινού στρατού με τη Χεζμπολάχ - Ρουκέτες της Χαμάς σε Τελ Αβίβ, Γαλιλαία

Πόλεμος στο Ισραήλ: Μάχες του ισραηλινού στρατού με τη Χεζμπολάχ - Ρουκέτες της Χαμάς σε Τελ Αβίβ, Γαλιλαία

Φρίκη από το εγχειρίδιο βασανισμών της Χαμάς που αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ισραήλ Χέρτζογκ

israel_xr
Η ένταση αυξάνεται επικίνδυνα στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, όπου αυξάνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στην λιβανική οργάνωση Χεζμπολάχ και τον ισραηλινό στρατό, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για τοπική κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Το Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θέλει πόλεμο στα σύνορά του με τον Λίβανο.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για πόλεμο στον βορρά, δεν θέλουμε κλιμάκωση της κατάστασης», δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «αν η Χεζμπολάχ επιλέξει τον δρόμο του πολέμου, θα πληρώσει πολύ βαρύ τίμημα».

Σειρήνες σε Τελ Αβίβ και δυτική Γαλιλαία

Σειρήνες ακούστηκαν στη δυτική Γαλιλαία το απόγευμα της Κυριακής κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο στις περιοχές Nahariya, Rosh Hanikra, Hanita, Gesher HaZiv, Betzet και Shlomi.

Κλείσιμο


Την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών ανέλαβε η Χαμάς στον Λίβανο.

Ένας εκπρόσωπος του Ιατρικού Κέντρου στη Γαλιλαία στην περιοχή Nahariya ανακοίνωσε ότι δέχθηκε οκτώ άτομα που τραυματίστηκαν από την εκτόξευση ρουκετών.

Επίσης, σειρήνες ακούστηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Τελ Αβίβ από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν.

Δείτε βίντεο από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν προς το Τελ Αβίβ:



Στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο, οι ανταλλαγές πυρών και από τις δύο πλευρές των συνόρων και οι απόπειρες διείσδυσης στο Ισραήλ ενόπλων Παλαιστινίων συμμάχων της Χεζμπολάχ πληθαίνουν.

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίστηκε από την αύξηση των πολεμικών επιχειρήσεων. Ισραηλινός άμαχος σκοτώθηκε και πολλοί τραυματίστηκαν στην Στούλα του βόρειου Ισραήλ, από επίθεση με πύραυλο την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε βάλλοντας κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο και έκλεισε την συνοριακή ζώνη για τους πολίτες σε ακτίνα τεσσάρων χιλιομέτρων.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε με ανακοίνωσή της την ευθύνη για νέα επίθεση στην ζώνη της Χανίτα του βορείου Ισραήλ με κατευθυνόμενους πυραύλους υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε απώλειες στις «τάξεις του εχθρού».

Παράλληλα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον Λίβανο κατά δύο εβραϊκών οικισμών.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πλήττουν θέσεις της Χεζμπολά στον Λίβανο και ανταλλαγή πυρών έγινε στα σύνορα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Φρίκη από το εγχειρίδιο βασανισμών της Χαμάς που αποκάλυψε ο πρόεδρος του Ισραήλ Χέρτζογκ

Στο μεταξύ, φρίκη προκαλεί η αποκάλυψη που έκανε ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ στο CNN, υποστηρίζοντας πως οι τρομοκράτες της Χαμάς που εξαπέλυσαν την επίθεση εναντίον του Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, είχαν μαζί τους εγχειρίδια με οδηγίες για το πώς να βασανίσουν και να απαγάγουν όσους βρήκαν.

«Αυτό βρέθηκε στο σώμα ενός από τους τρομοκράτες, αυτό είναι ένα φυλλάδιο, ένας οδηγός για το πώς να πάνε σε περιοχές αμάχων, σε ένα κιμπούτς, μια πόλη, και πώς να εισβάλλουν» είπε ο Χέρτζογκ.

herjog
Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ δείχνει το εγχειρίδιο βασανισμών της Χαμάς

«Και το πρώτο πράγμα που κάνεις όταν βρίσκεις τους πολίτες, είναι να τους βασανίζεις. Αυτό είναι το βιβλιαράκι, λέει ακριβώς πώς να τους βασανίσετε, πώς να τους απαγάγετε», αναφέρει στη συνέχεια ο Χέρτζογκ κρατώντας ένα αντίγραφο του φυλλαδίου, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους ομήρους είναι ηλικιωμένοι ή παιδιά.

«Ποιοι είναι αυτοί οι όμηροι; Μωρά, γυναίκες που κυοφορούν, ηλικιωμένοι με άνοια, ακόμη και με φροντιστές, οικογένειες, αθώοι πολίτες... Άνθρωποι από 36 έθνη σκοτώθηκαν ή απήχθησαν», λέει, περιγράφοντας όσα είδε από τις πόλεις στις οποίες επιτέθηκαν οι τρομοκράτες της Χαμάς.

Φόβοι για νέο μέτωπο

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε ανησυχία για «κλιμάκωση» και «πιθανή εμπλοκή του Ιράν». Η Τεχεράνη, χορηγός και σύμμαχος της Χεζμπολάχ, απηύθυνε άλλωστε προειδοποίηση σήμερα κατά ενδεχόμενης «διεύρυνσης της σύρραξης».

Η αύξηση της ένταση δημιουργεί φόβους για το άνοιγμα νέου μετώπου με την είσοδο της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στην σύρραξη, πράγμα που μπορεί να σύρει σε πόλεμο και τον Λίβανο.

Απέναντι στο φάσμα μίας γενικευμένης ανάφλεξης, πληθύνονται οι εκκλήσεις από όλες τις πλευρές προς τον Λίβανο, καθημαγμένο από τους πολέμους με το Ισραήλ και μία βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση, να μείνει στο περιθώριο της σύρραξης.

Η Γαλλία κάλεσε χθες τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί το άνοιγμα νέου μετώπου στην περιοχή. Η Ουάσινγκτον έχει επίσης προειδοποιήσει την Χεζμπολάχ να μην λάβει μία «κακή απόφαση».

Τις πρώτες ημέρες της σύρραξης, η επέμβαση της Χεζμπολάχ παρέμεινε αρκετά περιορισμένη. Αλλά πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι μία χερσαία εισβολή του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για την επέμβαση της Χεζμπολάχ.

Ισραήλ: «Είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε σε δύο ή περισσότερα μέτωπα»

Το Ισραήλ είναι προετοιμασμένο να πολεμήσει σε δύο ή περισσότερα μέτωπα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι προσθέτοντας ότι η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα του Λιβάνου για να παρακωλύσει την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα.



Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι περισσότεροι από 600.000 κάτοικοι της Γάζας μετακινήθηκαν προς τα νότια μετά την σχετική ανακοίνωση του Ισραήλ, εν όψει της χερσαίας επιχείρησης.

Οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν τις οικογένειες 155 ανθρώπων που κρατούνται όμηροι στην Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι 289 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση κατά ισραηλινών κοινοτήτων γύρω από την Γάζα στις 7 Οκτωβρίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Τα 7 + 1 εκλογικά θρίλερ

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η ιστορική αποχή έφερε ανατροπές και μηνύματα για επιλογές προσώπων

Δημοτικές εκλογές 2023: Συνεχάρη τον Δούκα ο Μπακογιάννης - «Aποκλειστικά δική μου η ευθύνη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης