Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η ιστορική αποχή έφερε ανατροπές και μηνύματα για επιλογές προσώπων

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η ιστορική αποχή έφερε ανατροπές και μηνύματα για επιλογές προσώπων

Τα συμπεράσματα που εξάγονται από τη μάχη στις Περιφέρειες - Μόνος νικητής με επίσημο χρίσμα από τη ΝΔ ο Πτωχός στην Πελοπόννησο

ekloges-m1
Η αυξημένη αποχή στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών έφερε μεγάλες ανατροπές στα προγνωστικά και στις εκτιμήσεις, καθώς, όπως φαίνεται, μια μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων θεώρησε ως δεδομένο το προβάδισμα που είχαν οι υποψήφιοι που είχαν επικρατήσει στον πρώτο γύρο.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις φαίνεται ότι οι πολίτες στον α' γύρο προσήλθαν και ψήφισαν, εγκρίνοντας την κυβερνητική πολιτική, κάτι που διαπιστώνεται από την ευρύτατη «γαλάζια» επικράτηση. Αντιθέτως, στον δεύτερο γύρο, με την αποχή τους, αποδοκίμασαν κακές επιλογές σε πρόσωπα, που είχαν πάρει κομματικά χρίσματα.

Στις σημερινές κάλπες σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ αποχής τόσο στις έξι Περιφέρειες που κρίθηκαν σήμερα, όσο και στους μεγαλύτερους Δήμους, με κορυφαίο τον Δήμο Αθηναίων, όπου ο Χάρης Δούκας έκανε τη μεγάλη ανατροπή και νίκησε τον Κώστα Μπακογιάννη που, στον πρώτο γύρο, είχε σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό. Η επικράτηση του Στέλιου Αγγελούδη στη Θεσσαλονίκη έναντι του νυν δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα ήταν, αντιθέτως, αναμενόμενη.

Στη Θεσσαλία, η μονομαχία του Κάμπου, που θεωρούνταν αμφίρροπη, κρίθηκε υπέρ του κοινού υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος κάλυψε τη διαφορά που τον χώριζε από τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και έγινε η μόνη που περνά στα χέρια της αντιπολίτευσης.

Κλείσιμο
Ανατροπές στον δεύτερο γύρο από «αντάρτες» υποψηφίους έγιναν στην Ανατολική Μακεδονία με τον Θ. Τοψίδη και στο Βόρειο Αιγαίο με τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, ενώ προβλεπόμενες είναι οι νίκες που έγιναν από άλλους δύο αντάρτες: Στα Ιόνια Νησιά από τον Γιάννη Τρεπεκλή και στη Δυτική Μακεδονία από τον Γιώργο Αμανατίδη. Από τους επίσημους υποψήφιους του κυβερνώντος κόμματος, ο μόνος που αναδεικνύεται νικητής είναι ο Δημήτρης Πτωχός στην Πελοπόννησο.

Με δεδομένο, πάντως, ότι οι σημερινές ανατροπές προέρχονται κυρίως από την απροθυμία προσκείμενων στη ΝΔ ψηφοφόρων, το αποτέλεσμα θεωρείται ως «καμπανάκι» προειδοποίησης στην κυβέρνηση, που ήταν απότοκο τόσο της προεξόφλησης που έφερε το πολύ θετικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, όσο και των αλαζονικών συμπεριφορών που παρατηρήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων

Στην Πελοπόννησο, ο Δημήτρης Πτωχός διατήρησε το προβάδισμα και στο 77,34% της καταμέτρησης παίρνει 52,32%, ενώ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Singular Logic, θα ξεπεράσει το 53%. Να σημειωθεί ότι από τις 6 Περιφέρειες που μπήκαν σε επαναληπτική αναμέτρηση, οι 5 φαίνεται ότι θα αλλάξουν περιφερειάρχη (Πελοπόννησος, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Ανατολική Μακεδονία Θράκη).

Επίσης, κατά τη δεύτερη και τελική αναμέτρηση φαίνεται ότι θα υπάρξουν 3+2 ανατροπές σε σχέση με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου. Συγκεκριμένα, στις περιφέρειες Θεσσαλίας, Βορείου Αιγαίου και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τερματίζουν πρώτοι οι υποψήφιοι που αναδείχθηκαν δεύτεροι την περασμένη Κυριακή, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, η ανατροπή πιθανότατα οφείλεται σε μετακινήσεις ψηφοφόρων συνδυασμών που αποκλείστηκαν την πρώτη Κυριακή και κατευθύνθηκαν σήμερα προς συγκεκριμένους υποψηφίους και στη μεγάλη αποχή, που φαίνεται ότι προήλθε από τις υποψηφιότητες που μένουν στη δεύτερη θέση.

Αντίθετα, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας φαίνεται ότι θα υπάρξει ανατροπή, καθώς στο 77,97% της καταμέτρησης προηγείται ο Δημήτρης Κουρέτας, που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας πίσω τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο οποίος είχε τερματίσει πρώτος στον α’ γύρο.

Ιδια εικόνα και στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς στο 74,5% της καταμέτρησης ο «αντάρτης» Κώστας Μουτζούρης προηγείται με 54,28%, αφήνοντας δεύτερο τον Αλκιβιάδη Στεφανή, που είχε τερματίσει πρώτος την προηγούμενη Κυριακή.

Οριακή ανατροπή φαίνεται ότι θα υπάρξει και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, με τον νυν περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο να χάνει από τον Χριστόδουλο Τοψίδη που, στο 67,15% της ενσωμάτωσης, παίρνει 50,88%.

Καθαρή νίκη φαίνεται ότι πετυχαίνουν οι «γαλάζιοι» αντάρτες σε Ιόνια Νησιά και Δυτική Μακεδονία.

Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προηγείται ο Γιάννης Τρεπεκλής με 66% στο 76,44% της καταμέτρησης, ενώ στη Δυτική Μακεδονία μπροστά είναι ο Γιώργος Αμανατίδης με 56,61% και καταμετρημένο το 75,77% των ψήφων.

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ κάνει επίθεση σε στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Απίστευτη ανατροπή με το τροχαίο στη Φλώρινα: Ο 25χρονος είχε κλέψει το αυτοκίνητο και ο 80χρονος δεν πρόλαβε να βγει!

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Η τελική μάχη για τον «γαλάζιο» χάρτη - Τρεις περιφέρειες σίγουρες, δύο εμφύλιοι και μονομαχία στη Θεσσαλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης