Γερμανία: Ο ελληνικής καταγωγής Ρόμπερτ Λάμπρου έδωσε... πνοή στο AfD - Βγήκε δεύτερο κόμμα στην Έσση

Γερμανία: Ο ελληνικής καταγωγής Ρόμπερτ Λάμπρου έδωσε... πνοή στο AfD - Βγήκε δεύτερο κόμμα στην Έσση

Το ξενοφοβικό κόμμα ενισχύθηκε σημαντικά στις εκλογές της Κυριακής

robert_lamprou
Χαστούκι ήταν για την κυβέρνηση Σολτς τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής σε Βαυαρία και Έσση καθώς και στα δύο κρατίδια, το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) ενισχύθηκε σημαντικά και μάλιστα στο ένα, με την βοήθεια του πολιτικού Ρόμπερτ Λάμπρου, ελληνικής καταγωγής.

Στην Έσση, το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» βρέθηκε στη δεύτερη θέση με τον Ρόμπερτ Αθανάσιο Λάμπρου, επικεφαλής της Κ.Ο του κόμματος AfD να χαμογελάει διάπλατα στο πλευρό της συμπροέδρου, Άλις Βάιντελ.

Ο έντονος προβληματισμός για την σημαντική άνοδο του AfD στα δύο κρατίδια δεν αφορά μόνο την ανατολική Γερμανία, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Focus». Στη Βαυαρία ήταν αναμενόμενη η νίκη του ηγέτη των Χριστιανοκοινωνιστών, Μάρκους Ζέντερ, αν και εμφανίστηκε αποδυναμωμένος, ενώ το AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) απέσπασε την τρίτη θέση.

Την ίδια ώρα, στην Έσση σκαρφάλωσε στην δεύτερη θέση καθώς ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του 2018. Στο κρατίδιο της Έσσης, πρώτο κόμμα αναδείχθηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Μπόρις Ράιν με ποσοστό 34,6% των ψήφων. Καταγράφοντας σημαντική άνοδο άνω των πέντε μονάδων, στη δεύτερη θέση έρχεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 18,4%. «Πρόεδρος και επικεφαλής ψηφοδελτίου της AfD για την Γερμανία στην Έσση είναι ο ελληνικής καταγωγής Ρόμπερτ Αθανάσιος Λάμπρου.

Κλείσιμο
Ο πατέρας του Λάμπρου είναι Έλληνας. Ήρθε στη Γερμανία για σπουδές, παντρεύτηκε Γερμανίδα και εργάστηκε στη χώρα για λίγα χρόνια
Σήμερα είναι συνταξιούχος- καθηγητής ελληνικού Πανεπιστημίου. Η μητέρα του είναι επίσης συνταξιούχος, καθηγήτρια σχολείου. Ο ίδιος πάντως δεν προτιμά το όνομα του παππού του, Αθανάσιος, αλλά το Ρόμπερτ, προς τιμήν του επιστήμονα Ρόμπερτ Κοχ.

Την τρίτη θέση στο κρατίδιο της Έσσης καταλαμβάνουν οι Σοσιαλδημοκράτες με μόλις 15,1% καταγράφοντας απώλειες γύρω στις 5 μονάδες. Πρόκειται για μια ηχηρή ήττα της νυν ομοσπονδιακής υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, η οποία χωρίς να παραιτηθεί από τον υπουργικό θώκο, έθεσε υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία της Έσσης.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 14,8% ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) κινούνται οριακά γύρω στο 5%. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις και στα δύο κρατίδια το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους. Ήδη ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατώ,ν Λαρς Κλινγκμπάιλ έσπευσε να σχολιάσει ότι θα πρέπει να αλλάξει άμεσα «στιλ» και «ταχύτητα» η γερμανική κυβέρνηση υπό τον επίσης Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς. Το δεύτερο βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν Γερμανοί αναλυτές και σχολιαστές είναι ότι η άνοδος του ξενοφοβικού κόμματος AfD δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται ως πρόβλημα κυρίως των ανατολικών κρατιδίων.

H ισχυροποίηση της θέσης του κόμματος στα τοπικά κοινοβούλια αποτελεί μια πραγματικότητα, η οποία δεν πρέπει να αγνοηθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Εξάλλου, οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών σε ομοσπονδιακό επίπεδο αναδεικνύουν το AfD σταθερά δεύτερο κόμμα. Ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου , η αύξηση της δημοτικότητας του AfD λαμβάνει άλλες διαστάσεις προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Σολτς.




Ειδήσεις σήμερα

Η στρατηγική της ΝΔ στον β’ γύρο - Παγιωμένη κυριαρχία σε περιφέρειες και δήμους, πού αναμένονται «δύσκολες» μάχες

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις δηλώσεις Μπέου κατά Κασσελάκη


Ζέστη με θερμοκρασίες έως 30 βαθμούς από σήμερα - Πού θα έχουμε φθινοπωρινές βροχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης