Πόλεμος στο Ισραήλ: Νύχτα τρόμου με ομήρους και εκατοντάδες νεκρούς, σε πολεμικό συναγερμό η χώρα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νύχτα τρόμου με ομήρους και εκατοντάδες νεκρούς, σε πολεμικό συναγερμό η χώρα

Εκατοντάδες νεκροί και χιλιάδες τραυματίες από τις δύο πλευρές από την εισβολή που σόκαρε πρώτο το Ισραήλ και όλο τον κόσμο

israel_gaza_nyhta
Έκπληξη για το μέγεθος της προετοιμασίας που κατέλαβε εξαπίνης την ισραηλινή στρατιωτική μηχανή και τις υπηρεσίες ασφαλείας, αγωνία για την τύχη των ομήρων και το πώς θα εξελιχθεί η αναμέτρηση επί του εδάφους.

Σχεδόν ένα 24ωρο μετά την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, αφού είχε προηγηθεί καταιγισμός ρουκετών σε όλη τη χώρα, τα ερωτήματα είναι πολλά και ακόμη αναπάντητα, αλλά η πεποίθηση κοινή.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή έκρηξη εδώ και δεκαετίες που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή την ώρα που γίνονται κάποιες κινήσεις για την αποκατάσταση της ομαλότητας.

Τι συνέβη

Η επίθεση ήταν άνευ προηγουμένου γιατί συνδύαζε πυρά ρουκετών -και μάλιστα σε μαζική κλίμακα- με επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.

Κλείσιμο


Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) ανακοίνωσε ότι ως το μεσημέρι περίπου 2.200 ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και ότι οι τρομοκράτες είχαν διεισδύσει στο Ισραήλ μέσω «θάλασσας, αέρα και ξηράς».


Οι ένοπλοι της Χαμάς κατάφεραν μάλιστα να κατεδαφίσουν τμήματα του hi-tech φράχτη που εμποδίζει την είσοδο στο Ισραήλ και να εισέλθουν σε αυτό.



Στη συνέχεια, εκατοντάδες εισβολείς, όπως παραδέχτηκε το Ισραήλ, εισήλθαν από το πρωί σε ισραηλινό έδαφος από τη Λωρίδα της Γάζας, σπέρνοντας τον θάνατο και τον τρόμο σε κατοικημένες περιοχές, ακόμη και στρατόπεδα.

Το κανάλι 13 του Ισραήλ ανέφερε πως 7 κοινότητες της χώρας βρέθηκαν υπό τον έλεγχο της Χαμάς, μεταξύ τους η Σντερότ, η Ναχάλ Οζ, η Κφαρ Χαζά, η Μαγκέν, η Σούφα Μπεχερί.

Κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο πολλά βίντεο με πολίτες ομήρους στα χέρια ενόπλων της Χαμάς – άλλη μια ένδειξη ότι σχεδιάστηκε προσεκτικά και το επικοινωνικό κομμάτι της εισβολής.




Ακόμη μεγαλύτερο σοκ, τα πλάνα της Χαμάς με στρατιώτες του ισραηλινού στρατού στα χέρια ενόπλων.


Το Ισραήλ παραδέχεται ότι η εκκαθάριση της ισραηλινής επικράτειας προχωρά αργά, καθώς πολλοί από τους ενόπλους παρέμεναν μέσα σε αυτήν μέχρι σήμερα το βράδυ.

Νετανιάχου: Είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση

Σε μήνυμά του το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκαθάρισε προς τους πολίτες της χώρας ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή.

Δεσμεύτηκε για «πανίσχυρη εκδίκηση» κατά της Χαμάς και για την «μετατροπή σε ερείπια» όλων των σημείων όπου κρύβεται η Χαμάς, μιλώντας όμως και για μια μαύρη μέρα για το εβραϊκό κράτος. «Θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα θα είναι βαρύ», προειδοποίησε τους πολίτες.

Δεν πρόκειται απλώς για επίθεση, αλλά για κανονικό πόλεμο που εξαπέλυσε η Χαμάς σε βάρος του Ισραήλ, τόνιζε σε ένα πρώτο μήνυμά του το πρωί του Σαββάτου.


Εκατοντάδες οι νεκροί

Σε τουλάχιστον 300 ανέρχεται ο αριθμός των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς, ενώ οι τραυματίες που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι 1.590, εκ των οποίων οι 19 σε κρίσιμη κατάσταση.



Από την πλευρά τους, οι παλαιστινιακές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας αναφέρουν ότι τουλάχιστον 232 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Γάζα και άλλοι 1.790 τραυματίστηκαν.

Γιατί αιφνιδιάστηκαν οι Ισραηλινοί

Το μέγεθος και η λεπτομερής οργάνωση της εισβολής θέτουν το κρίσιμο ερώτημα τι συνέβη και το Ισραήλ αιφνιδιάστηκε απόλυτα.
Διεθνή μέρα ενημέρωσης, όπως το BBC, θεωρούν ότι πρόκειται για μια κολοσσιαία αποτυχία. «Η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Έχει πληροφοριοδότες ενσωματωμένους μέσα σε μαχητικές ομάδες όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά και στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού.

Και όμως σήμερα, στο τέλος μιας εβραϊκής γιορτής, φαίνεται ότι την έπιασε ο ύπνος στο τιμόνι».

Γιατί η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ;

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι η στρατιωτική επιχείρηση της οργάνωσης αποτελεί απάντηση σε όλες τις φρικαλεότητες που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. «Όποιος έχει όπλο πρέπει να το βγάλει. Έχει έρθει η ώρα», δήλωσε από την πλευρά του στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς.

Ωστόσο, πέρα από τις διακηρύξεις της οργάνωσης, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι, τι ήθελε να πετύχει η Χαμάς και γιατί τώρα.



Ειδήσεις σήμερα

Εφορία: Πώς θα ενταχθείτε στη μόνη ρύθμιση οφειλών που είναι ενεργή

Τι θα γίνει με την κηδεία της Μαίρης Χρονοπούλου - «Εμένα δεν θα με πάνε στην εκκλησία», έλεγε


Εισβολή από μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ, «είμαστε σε πόλεμο» λέει ο Νετανιάχου - Τουλάχιστον 20 οι νεκροί (βίντεο)


Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης