Ρωσία: Τα έχει βρει σκούρα από την Ουκρανία - Καμουφλάρει πλοία και βάφει ψεύτικα αεροπλάνα

Ρωσία: Τα έχει βρει σκούρα από την Ουκρανία - Καμουφλάρει πλοία και βάφει ψεύτικα αεροπλάνα

Ο άλλοτε πανίσχυρος στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει δεχθεί ουκ ολίγα πλήγματα από τους σκληροτράχηλους Ουκρανούς που δεν διαθέτουν καν πολεμικό ναυτικό

Russia-black-sea
Κάποτε ο στόλος της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα θεωρούνταν πανίσχυρος, αλλά τώρα με τις ολοένα αυξανόμενες ουκρανικές επιθέσεις που δέχεται, η Μόσχα έχει στραφεί σε μια στρατηγική που χρησιμοποιούνταν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να τον προστατεύσει.

Παρά το γεγονός ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει πολεμικό ναυτικό, έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει μια σειρά επιτυχημένων επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένων χτυπημάτων στο αρχηγείο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη τον Σεπτέμβριο και στη ναυαρχίδα του, τη Moskva, τον περασμένο Απρίλιο.


Σε δημοσίευμά του το Sky News αποκάλυψε ότι η Ρωσία έχει βάψει πέντε από τα πλοία του στόλου, συμπεριλαμβανομένης της ναυαρχίδας Admiral Makarov, τους τελευταίους δύο μήνες, σε μια προσπάθεια, όπως την σχολιάζουν οι αναλυτές, να προστατεύσει τον «ευάλωτο» στόλο.

Ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας (BSF) διαθέτει περίπου 30 πολεμικά πλοία και εδρεύει κυρίως στη Σεβαστούπολη στην κατεχόμενη Κριμαία.

Admiral_Makarov
Η ναυαρχίδα Admiral Makarov


Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η πλώρη και η πρύμνη πέντε πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Admiral Makarov - το οποίο έγινε η ναυαρχίδα του στόλου μετά τη βύθιση του Moskva - βάφτηκαν μπλε ή μαύρα μεταξύ 26 Μαΐου και 4 Ιουλίου φέτος.

Κλείσιμο
Οι ειδικοί υποθέτουν ότι η βαφή του Makarov έγινε με σκοπό να αποσπάσει οπτικά την προσοχή των ουκρανικών απειλών και να κάνει τα πλοία να φαίνονται μικρότερα.

Η Ουκρανία έχει καυχηθεί για τη χρήση θαλάσσιων drones - τα μη επανδρωμένα ευκίνητα σκάφη που μεταφέρουν εκρηκτικά και κινούνται στην επιφάνεια του νερού - τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις στην Κριμαία.

Η Ρωσία μπορεί να στοχεύσει πολιτικά πλοία με νάρκες
Οι ερευνητές είχαν επισημάνει ότι το βαμμένο Admiral Essen μπορεί επίσης να φανεί σε δορυφορικές εικόνες. Το πλοίο περιέχει έναν χερσαίο πύραυλο 8 Kalibr - ο οποίος χρησιμοποιήθηκε τακτικά κατά της Ουκρανίας στη διάρκεια του πολέμου.

Οι αναλυτές λένε ότι πρόκειται για μια «νέα μορφή ζωγραφικής που σε θαμπώνει» - μια τεχνική παραπλάνησης που χρησιμοποιεί ακανόνιστα μοτίβα και χρώματα, η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο για να προσφέρει προστασία από τα γερμανικά σκάφη στη θάλασσα.
skynews-russia-black-sea
Εικόνες πριν και μετά: Δύο από τα βαμμένα πλοία Admiral Makarov (επάνω) και Ivan Gobulets (κάτω)
Οι αναλυτές λένε ότι η ζωγραφική σε κάθε πλευρά του σκάφους προσπαθεί να το παρουσιάσει μικρότερο από ό,τι είναι - κρύβοντας βασικά χαρακτηριστικά όπως τα ελικοδρόμια. Αν και το ναυτικό δόλωμα δεν είναι καινούργιο είναι εμφανές ότι η Ουκρανία μπορεί να γίνει απειλητική.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Michael Clarke δήλωσε σχετικά: «Είναι λογική ιδέα, αλλά η Ρωσία δεν πίστευε ότι ο στόλος της θα βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Πρέπει να επιστρέψουν σε κάποιες παλιές παραδοσιακές μεθόδους. Δεν πίστευα ότι ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας θα βρισκόταν κάτω από τόσο μεγάλη πίεση. Το γεγονός ότι οι Ουκρανοί τους έκαναν να φαίνονται ευάλωτοι, δεν το περιμέναμε στην αρχή του πολέμου».

Προσθέτει ακόμα ότι είναι μια φτηνή τακτική και μπορεί να κερδίσει επιπλέον χρόνο για τις ρωσικές δυνάμεις εάν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέσουν στην παγίδα του οπτικού αντιπερισπασμού, αλλά κάτι τέτοιο έχει «μειωμένη αποτελεσματικότητα».
skynews-ukraine-sevastopol
Η ζωγραφισμένη πλώρη του Admiral Essen που τραβήχτηκε στις 19 Ιουνίου στη Σεβαστούπολη
Η Ουκρανία έχει πρόσβαση σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούν ραντάρ και υπέρυθρα σήματα, οπότε σε ορισμένες περιπτώσεις, μια στρώση χρώματος δεν θα κάνει διαφορά στην ανίχνευση.

Βαφή ψεύτικων αεροσκαφών 
Αλλά η Ρωσία δεν έχει σταματήσει μόνο στο ναυτικό καμουφλάζ - έχει επίσης χρησιμοποιήσει την τεχνική της παραπλάνησης για να προσπαθήσει να προστατεύσει τις αεροπορικές της βάσεις - ακόμη και αυτές που βρίσκονται κοντά στη Μόσχα.

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ότι η Ρωσία έχει βάψει αρκετά αεροσκάφη στο έδαφος σε αεροπορικές βάσεις για να προσπαθήσει να ξεγελάσει τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Vasi_Russia
Η αεροπορική βάση Yeysk τον Ιούνιο και στις 16 Ιουλίου

Εικόνες που ελήφθησαν στις αεροπορικές βάσεις Engels και Yeysk και σε μια βάση εκτόξευσης πυραύλων S400 τους τελευταίους μήνες δείχνουν αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95, ζωγραφισμένα στην άσφαλτο.

Η βάση S400 στην περιοχή Timiryazevsky απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα περίπου από την καρδιά της Μόσχας.

Planes
Δορυφορική εικόνα δείχνει ελαστικά σε αεροπλάνα στην αεροπορική βάση Engles στις 28 Αυγούστου

Ο Raphael S. Cohen, Διευθυντής του Προγράμματος Στρατηγικής και Δόγματος, Project Air Force στο RAND, δήλωσε: «Η Μόσχα είναι μια από τις σημαντικότερες αεροπορικές δυνάμεις της Ρωσίας. Ο πόλεμος έρχεται πιο κοντά στο σπίτι της Ρωσίας. Το γεγονός ότι αξίζει μια ρωσική απάντηση δείχνει ότι θα πρέπει να το δείτε ως μέτρο αποτελεσματικότητας για τους Ουκρανούς. Εάν κάνετε τους Ρώσους να ανησυχούν για την άμυνα της βάσης τους, έτσι ώστε να αφιερώνουν χρόνο για να καμουφλάρουν, τότε σαφώς τους έχετε βγάλει από την ισορροπία τους και το πρόγραμμά τους».

Δορυφορικές εικόνες έχουν επίσης δείξει ελαστικά τοποθετημένα στην κορυφή των αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Engels, τα οποία οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν ζημιές στα αεροσκάφη από κοντινές εκρήξεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Σίσσυ Χρηστίδου απαντάει στον Δημήτρη Αλεξάνδρου – «Δεν με πήρε ποτέ τηλέφωνο, κι ας λέει ότι με πήρε»


Γαλλικός… ιός ακύρωσε την επίσκεψη και το σόου Ερντογάν στην Γρανάδα


Δέκα «όπλα» κατά της φοροδιαφυγής: Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» σε έσοδα, έξοδα, κάρτες και μετρητά


Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα.
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε 
LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης