ΗΠΑ: Ποιοι «έριξαν» τον Μακάρθι - Η επόμενη μέρα και οι υποψήφιοι διάδοχοι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων

ΗΠΑ: Ποιοι «έριξαν» τον Μακάρθι - Η επόμενη μέρα και οι υποψήφιοι διάδοχοι στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο Κέβιν Μακάρθι παύθηκε χθες Τρίτη από το αξίωμά του - Ο Μπάιντεν θέλει εκλογή νέου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

kevin_mccarthy_xr
Toν περασμένο Iανουάριο, ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι εξελέγη πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αφού έκανε πολλές παραχωρήσεις σε μία ομάδα σκληροπυρηνικών δεξιών.

Ο 57χρονος από την Καλιφόρνια υπέστη ταπείνωση όταν ο Ματ Γκάετζ από τη Φλόριντα ήταν ο πρώτος που άσκησε δριμεία κριτική στον Μακάρθι ζητώντας του να εγκαταλείψει άμεσα το αξίωμά του. 

O Γκάετς, έμπιστος του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μαζί με άλλους επτά ομοιδεάτες του, εκθρόνισαν τελικά χθες τον Mακάρθι.

Αφού κατέθεσε την πρόταση μομφής σε βάρος του, ο Γκάετς δήλωσε απευθυνόμενος σε πλήθος δημοσιογράφων:

Κλείσιμο
«Ο αμερικανικός λαός αξίζει να γνωρίζει ποιος τους κυβερνά».

Ο Γκάετς δεν ήταν ο μόνος που έθεσε ζήτημα όσον αφορά στον Μακάρθι.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι συνήψε μυστική συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για να προωθήσει νέα χρηματοδότηση της Ουκρανίας.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, αυτός που θα διαδεχτεί την προσωρινό αντικαταστάτη του Μακάρθι, είναι ο δεύτερος στη σειρά διαδοχής για την προεδρία μετά την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Αυτός καθορίζει τις νομοθετικές προτεραιότητες της Βουλής των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου, ελέγχει τις εργασίες των επιτροπών και μπορεί να διαμορφώσει ή να αλλάξει ακόμη και την ατζέντα του Λευκού Οίκου.

Η συμφωνία που συνήφθη αργά το Σάββατο και απέτρεψε το «lockdown» της κυβέρνησης άφησε εκτός χρηματοδότησης, ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την Ουκρανία, επειδή ο Γκάετς άλλοι συντηρητικοί επέμειναν ότι οι ΗΠΑ έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να βοηθήσουν την εμπόλεμη χώρα.

Στο μεταξύ, μετά την αποπομπή του Ρεπουμπλικανού Κέβιν Μακάρθι από την προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, η προσοχή όλων έχει στραφεί στις απόψεις των πιθανών διαδόχων του κυρίως για το ουκρανικό ζήτημα.

Η πολιτική ομάδα «Defending Democracy Together» κατέταξε τους υποψηφίους σε μία κλίμακα από το «Α» έως το «Ζ» ανάλογα με τον βαθμό υποστήριξης που έχουν εκφράσει για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, με το «Α» να σηματοδοτεί την ισχυρότερη υποστήριξη.

Ο βουλευτής Στιβ Σκάλις, Νο. 2 στους Ρεπουμπλικανούς, είναι εδώ και καιρό το φαβορί για να διαδεχτεί τον Μακάρθι, και κατατάσσεται στην κατηγορία «Β».

Την ίδια ώρα, ο σκληροπυρηνικός Ρεπουμπλικανός Ματ Γκάετζ, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας για την απομάκρυνση του Μακάρθι και δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον Σκάλις, βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης, «Ζ», όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Guardian».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Τζόρνταν και το ανερχόμενο αστέρι της πτέρυγας των σκληροπυρηνικών Μπάιρον Ντόναλντς βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με τον Ματ Γκετζ.

Ο βουλευτής Τομ Έμερ, αρμόδιος για τη διασφάλιση της κομματικής πειθαρχίας, έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία, «Α».

Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον έχει διαθέσει στο Κίεβο το ποσό των 113 δισ. δολαρίων σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια από την ημέρα της εισβολής.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία που οδήγησε στην παύση του Μακάρθι με 216 ψήφους υπέρ και 210 κατά, ο βουλευτής Πάτρικ ΜακΧένρι από τη Βόρεια Καρολίνα ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για πολύ μικρό διάστημα.

Τα καθήκοντα του προσωρινού προέδρου δεν είναι σαφή. Όπως αναφέρει ο κανονισμός της Βουλής των Αντιπροσώπων, το πρόσωπο αυτό «μπορεί να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου όπως κρίνεται απαραίτητο και κατάλληλο μέχρι την εκλογή προέδρου ή αναπληρωτή προέδρου».

Αν και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ορίζει σε γενικές γραμμές τη νομοθετική ατζέντα, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας του σώματος είναι αυτός που προγραμματίζει τις συζητήσεις και την ψηφοφορία επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων.

Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Κέλι Άρμστρονγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κύριο καθήκον του ΜακΧένρι θα είναι «να μας βρει νέο πρόεδρο». Οτιδήποτε περισσότερο, πρόσθεσε, θα οδηγήσει στην εκκίνηση διαδικασίας για την αποπομπή του.

Μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι απίθανο να προχωρήσει η ψήφιση νομοσχεδίων για τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, την ώρα που υπάρχει διορία ως τις 17 Νοεμβρίου προκειμένου να υιοθετηθεί νέος προσωρινός προϋπολογισμός και να αποφευχθεί εκ νέου μια παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους.

Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δηλώσει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον μία εβδομάδα για να εκλέξουν νέο πρόεδρο.

Στο μεταξύ, οι 221 Ρεπουμπλικανοί και οι 212 Δημοκρατικοί βουλευτές κάνουν αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομοθετικό επίπεδο.

Το κάθε κόμμα αναμένεται να προσπαθήσει να συμφωνήσει σε έναν υποψήφιο για τη θέση του προέδρου.

Η απόφαση αναμένεται να είναι σχετικά εύκολη για τους Δημοκρατικούς, καθώς ψηφίζουν όλοι δαγκωτό τον επικεφαλής τους στο Σώμα, Χακίμ Τζέφρις, ο οποίος ήταν αντίπαλος του Μακάρθι τον Ιανουάριο.

Ειδήσεις σήμερα:

Η επίσημη τελετή καθέλκυσης της φρεγάτας «Κίμων» στη Γαλλία - Δείτε βίντεο

Πέθανε ο Γιάννης Ιωαννίδης

Θεσσαλονίκη: Ο παντρεμένος πρώην σύντροφός της μοίρασε ημίγυμνες φωτογραφίες της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν - Ήταν ο ψυχολόγος της

Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2023

Πώς ψηφίζω & Πού ψηφίζω: Μάθετε πού και πώς ψηφίζετε βήμα-βήμα
Οδηγός για τις Δημοτικές & Περιφερειακές Εκλογές 2023
Όλες οι Ειδήσεις για τις Δημοτικές Εκλογές 2023
- Δείτε LIVE τα αποτελέσματα των Περιφερειακών & Δημοτικών Εκλογών 2023
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης