Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Βερολίνο καλεί το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει την είσοδο παρατηρητών

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Το Βερολίνο καλεί το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει την είσοδο παρατηρητών

Γύρω στους 28.120 πρόσφυγες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στην Αρμενία

nagorno
Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει την είσοδο διεθνών παρατηρητών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον θύλακα στο έδαφός του, τον οποίο, μετά την στρατιωτική του επιχείρηση αστραπή την περασμένη εβδομάδα, εγκαταλείπουν χιλιάδες Αρμένιοι κάτοικοί του, φεύγοντας πρόσφυγες στην Αρμενία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για να αποστείλουμε παρατηρητές το ταχύτερο δυνατό», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Θα ήταν ψήφος εμπιστοσύνης που θα έδειχνε ότι το Αζερμπαϊτζάν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τις δεσμεύσεις του υπέρ της ασφάλειας και της ευημερίας του πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αν επιτρέψει την αποστολή διεθνών παρατηρητών», πρόσθεσε η Μπέρμποκ.



Χιλιάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους στον θύλακα για να φύγουν πρόσφυγες στην Αρμενία μια εβδομάδα μετά την στρατιωτική επιχείρηση αστραπή του Αζερμπαϊτζάν στην αυτοσχισθείσα αυτή περιοχή του Καυκάσου.

Γύρω στους 28.120 πρόσφυγες έχουν φτάσει μέχρι στιγμής στην Αρμενία, σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις των αρμενικών αρχών.

Μαζί τους έχουν συνήθως τα άκρως απαραίτητα και ταξιδεύουν με αυτοκίνητα γεμάτα κόσμο, ενώ ορισμένοι φτάνουν με τα πόδια.

«Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άνδρες του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα πρέπει να μπορούν να παραμείνουν στα σπίτια τους και στην πατρίδα τους σε συνθήκες ειρήνης και με αξιοπρέπεια», υπογράμμισε η Μπέρμποκ.



Κλείσιμο
Η Γερμανία θα αυξήσει από 2 σε 5 εκατομμύρια το ποσό της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα καταβάλει για την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού που παρέχει βοήθεια στην περιοχή, πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν εμπλακεί σε δύο πολυαίμακτους πολέμους για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζερικής επικράτειας, αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Τη Δευτέρα, ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι Αζέροι "θα εγγυηθούν" τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Αρμενίων του θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ: Οι βολές Φίλη, η άρνηση Αχτσιόγλου και οι «εξουσίες» Πολάκη

Οι 14+1 «άγνωστοι» Έλληνες μεγιστάνες με πάνω από $2 δισ. περιουσία

Η Έλενα Ακρίτα την «πέφτει» στην ΕΦΣΥΝ για τον… υπέρκομψο Τάιλερ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης