Ρούπερτ Μέρντοχ: Ο πρωτότοκος γιος του αναλαμβάνει τα ηνία της μιντιακής αυτοκρατορίας

Ρούπερτ Μέρντοχ: Ο πρωτότοκος γιος του αναλαμβάνει τα ηνία της μιντιακής αυτοκρατορίας

Από το 2014, o Ρούπερτ είχε δώσει το δαχτυλίδι στον γιο του, λέγοντας πως «ο Λάχλαν είναι ιδανικός για ν' αναλάβει την επιχείρηση»

murdoch
Την σκυτάλη της αυτοκρατορίας Μέρντοχ αναλαμβάνει ο πρωτότοκος γιος του, ο 52χρονος Λάχλαν. Είναι ένα από τα τρία παιδιά που απέκτησε με τη δεύτερη σύζυγό του, τη Σκωτσέζα δημοσιογράφο Anna Maria dePeyster.

Για το BBC, o διάδοχος του μιντιακού κολοσσού του Ρούπερτ Μέρντοχ είναι «ένας Βρετανοαμερικανός στην Αυστραλία». Λατρεύει τη γερμανική Φιλοσοφία και απεχθάνεται, όπως και ο πατέρας του, τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Χθες, ο 92χρονος Αυστραλός μεγιστάνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση κι ότι θα αναλάβει επίτιμος πρόεδρος των δύο εταιρειών, «Νews Corp» και «Fox News», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Rupert_Murdoch
Κλείσιμο


«Ο Λάχλαν Μέρντοχ έχει όλες τις δυνατότητες να καθοδηγεί τις εταιρείες που μας ανήκουν», δήλωσε χθες για τον γιο του ο Μέρντοχ, επισημαίνοντας ότι είναι ένας άνθρωπος παθιασμένος με την δουλειά του, με ηγετικές ικανότητες.

Θα είναι ο μοναδικός πρόεδρος της News Corp και θα συνεχίσει ως CEO της Fox. Ο Λάχλαν ήταν συμπρόεδρος στη News Corp.

Ποιος είναι ο Λάχλαν Μέρντοχ που θα ηγηθεί της μιντιακής αυτοκρατορίας του πατέρα του

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ απέκτησε τον Λάχλαν, τον πρώτο του γιο, με την σύζυγό του Άννα, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1971, στο Λονδίνο.

Ο Λάχλαν μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και φοίτησε σε διάφορα ιδιωτικά σχολεία, προτού μπει στο Πανεπιστήμιο Princeton, όπου σπούδασε Φιλοσοφία. Αμέσως μετά άρχισε να εργάζεται στο μιντιακό κολοσσό του πατέρα του. Ανέλαβε διευθυντής εφημερίδων στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ, προτού διοριστεί αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος (δηλαδή το νούμερο 3) στη News Corp. το 1997.

Rupert Murdoch Steps Down: What’s Next for Fox and News Corp? | WSJ


Όπως και η μεγάλη του αδελφή, Ελίζαμπεθ, έτσι και ο Λάχλαν ήθελε να αποδείξει την αξία του και εκτός της οικογενειακής επιχείρησης.

Το 2005 εγκατέλειψε τη News Corp. και μετακόμισε στην Αυστραλία για να ιδρύσει τη δική του εταιρεία, την Illyria, η οποία επένδυε σε ραδιοφωνικούς σταθμούς που είχαν αποτύχει και βοηθούσε να... αναγεννηθούν.

«Στη ζωή, στηρίζεις τον εαυτό σου», είχε δηλώσει τότε στο «Business Insider», σχετικά με την απόφασή του να ξεκινήσει κάτι μόνος του. «Μπορείς να διαχωρίσεις τη θέση σου από την εταιρεία, την ευρύτερη οικογένεια και πολλούς συναδέλφους σου, να βγεις μόνος σου και να χτίσεις τη δική σου επιχείρηση και να πάρεις μεγάλο ρίσκο. Σου δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση ότι πέτυχες έξω από την εταιρεία στην οποία μεγάλωσες».

Ωστόσο, το 2014, επέστρεψε στην οικογενειακή επιχείρηση ως μη εκτελεστικός συμπρόεδρος της News Corp. και της 21st Century Fox. Έναν χρόνο αργότερα έγινε εκτελεστικός πρόεδρος στην 21st Century Fox, ενώ το 2019 ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fox.

Από το 1998, ο Λάχλαν είναι παντρεμένος με το μοντέλο από την Αυστραλία, Σάρα Ο' Χάρε. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει τρία παιδιά: Δύο γιους, τους Κάλαν και Αιντάν και την κόρη τους, Αερίν.

Ο Λάχλαν μπορούσε να ευθυγραμμιστεί με τον πατέρα του, σε αντίθεση με τον αδερφό του, Τζέιμς

Ο μικρότερος γιος του Αυστραλού γκουρού των ΜΜΕ, Τζέιμς, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2013, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα. Για πολλούς θεωρείται το μέλος της οικογένειας Μέρντοχ με τις πιο φιλελεύθερες απόψεις.

Ο Τζέιμς και η σύζυγός του, Κάθριν, είχαν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για την πολιτική της μιντιακής επιχείρησης απέναντι στο θέμα της κλιματικής αλλαγής κατά τη διάρκεια της καταστροφικών πυρκαγιών που είχαν αποτεφρώσει τεράστιες εκτάσεις στη χώρα.

Το ζευγάρι είχε δηλώσει ότι ήταν «απογοητευμένο» από την κάλυψη των πυρκαγιών από το δίκτυο «Fox News» και άλλων μιντιακών επιχειρήσεων της αυτοκρατορίας της «News Corporation». Η εταιρεία αρνείτο ότι οι εμπρησμοί ευθύνονται για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Τα σχόλια του Τζέιμς είχαν θεωρηθεί τότε ως «άνευ προηγουμένου» και πυροδότησαν εικασίες για ενδοοικογενειακή διαμάχη, δεδομένου ότι ο γιος του Μέρντοχ σπανίως μιλούσε δημοσίως για τον ρόλο του στην επιχείρηση.

Ο Τζέιμς ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της News Corp. από το 2013. Aπό το 2015 έως το 2019 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος του 21st Century Fox και το 2020, ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Δ.Σ της News Corp.

Στην επιστολή παραίτησής του εξηγούσε ότι διαφωνεί με το περιεχόμενο που προωθούν τα ΜΜΕ που ανήκουν στην αυτοκρατορία του πατέρα του. Για τον λόγο αυτό, όπως υποστήριζε, αποχωρεί από την News Corp, μητρική εταιρεία των εφημερίδων «The Wall Street Journal», «The New York Post» και «Fox News».

Πάντως για πολλούς Αυστραλούς που σχετίζονται με τα ΜΜΕ, θεωρούν ότι ο Λάχλαν είναι πράγματι ικανότατος, δεν είναι όμως σαν το φαινόμενο Ρούπερτ Μέρντοχ.

«Είναι εντυπωσιακό το πώς ένας τύπος ηγήθηκε της πιο ισχυρής οικογένειας στον κόσμο, δημιούργησε μια οικογενειακή περιουσία, ύψους 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και επηρέασε για δεκαετίες τις παγκόσμιες υποθέσεις», δήλωσε ο Στίβεν Μέιν, πρώην δημοσιογράφος της News Corp που έγινε ακτιβιστής μέτοχός της και ανέκρινε εξαντλητικά τον Μέρντοχ σχετικά με τις συμφωνίες της εταιρείας σε 15 ετήσιες συνελεύσεις των μετόχων από το 1999.

«Δυστυχώς, σίγουρα τα τελευταία χρόνια, πάρα πολλή απ' αυτή την κληρονομιά ήταν τοξική», πρόσθεσε ο Μέιν, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την προβολή, από τα ΜΜΕ του Μέρντοχ, των ψευδών ειδήσεων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 και της αμφισβήτησης της κλιματικής αλλαγής.

«Η λαϊκιστική συντηρητική αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης, που οικοδόμησε ο Μέρντοχ σε διάστημα επτά δεκαετιών ξεκινώντας από μία και μόνο εφημερίδα στην Αδελαΐδα, εκτείνεται σε τρεις ηπείρους, όμως η επιρροή της παραμένει απαράμιλλη στην Αυστραλία, όπου περίπου το 60% των ημερήσιων εφημερίδων, περιλαμβανομένης της εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδας μεγάλου σχήματος The Australian, ανήκει στη News Corp».

Ακόμη και σε μια εποχή που ο τρόπος που οι χρήστες «καταναλώνουν» τα μέσα ενημέρωσης εγκαταλείπει τις παραδοσιακές οδούς, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων ανθρώπων, η επιρροή του Μέρντοχ μοιάζει να έχει ενσωματωθεί στο ενημερωτικό οικοσύστημα της χώρας λόγω της μαζικής εμβέλειάς του, λένε ειδικοί στα μέσα ενημέρωσης.

Στις ιδιοκτησίες του στην Αυστραλία περιλαμβάνεται το «Sky News Australia», ένα καλωδιακό τηλεοπτικό κανάλι που έχει διαμορφωθεί στο στυλ του αμερικανικού Fox

«Αυτό που δημοσιεύεται στην Australian, προβάλλεται για μια δεύτερη φορά μέσω του Sky και προβάλλεται και μια τρίτη φορά μέσω των τοπικών ημερήσιων εφημερίδων», υποστηρίζει ο Σέιν Χόναν, επικεφαλής της Σχολής ΜΜΕ, Δημοσιογράφου και Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Monash. «Οι εφημερίδες του Μέρντοχ εξακολουθούν να έχουν ένα μεγάλο κοινό στην εργατική τάξη και να ασκούν επιρροή», προσθέτει.

Γι' αυτό και Αυστραλιανοί πολιτικοί απ' όλο το ιδεολογικό φάσμα συνεχίζουν να διατηρούν φιλικές σχέσεις με την εταιρεία, αντίθετα απ' ό,τι συμβαίνει σε άλλες αγορές, όπου αριστεροί βουλευτές ήταν πιθανότερο να την αποφεύγουν, σύμφωνα με τον Χόναν.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ είχε προετοιμάσει την διάδοχη κατάσταση από το 2014

Το 2014, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Fortune», ο Αυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ έσπευσε να δικαιολογήσει την επιλογή του να δώσει το «δακτυλίδι» της διαδοχής στον μεγαλύτερο γιο του, Λάχλαν.

«Οφείλω να προετοιμάσω την διάδοχη κατάσταση και ο Λάχλαν είναι ιδανικός για να αναλάβει την επιχείρηση», είχε υποστηρίξει ο Μέρντοχ.

Πριν εννέα χρόνια έδωσε προαγωγή και στον άλλο του γιο, Τζέιμς. Τότε ο Λάχλαν ήταν εκτελεστικός πρόεδρος της 21st Century Fox και της News Corp την οποία μέχρι παλαιότερα μοιραζόταν με τον πατέρα του. Ο 41χρονος τότε Τζέιμς ήταν εκτελεστικός διευθυντής της Fox μαζί με τον συνεργάτη του πατέρα του, Τσέις Κάρεϊ.

Τότε ήταν που ο Μέρντοχ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους χώρισε σε δύο διακριτές επιχειρηματικές οντότητες τον όμιλό του.

Η News Corporation διαχωρίστηκε σε δύο ομίλους για να είναι πιο εύρυθμη η λειτουργία της: Σ' έναν όμιλο, όπου κυριαρχούν τα κινηματογραφικά στούντιο της Fox και  συμπεριλαμβάνονται τα τηλεοπτικά δίκτυα του μεγιστάνα, καθώς και σε έναν άλλο με τις εκδοτικές δραστηριότητές του, όπως οι New York Post, Wall Street Journal κ.λπ. Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του στο Fortune το 2014, είχε παραδεχτεί πως έχει ακόμα πολλά να κάνει.

«Η μητέρα μου απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών κι επειδή οι άνθρωποι ζουν συνήθως κατά μέσο όρο 20 χρόνια περισσότερο από τους γονείς τους, αυτό σημαίνει ότι έχω ακόμα πολλά να πράξω»...


Ειδήσεις σήμερα

Κόντρα Γεωργιάδη – Παφίλη: «Η τυραννία του ΚΚΕ τελειώνει» – «Εάν νομίζετε ότι ξεμπερδεύετε, διαβάστε ιστορία»

Αυτό είναι το e-mail με τις προτάσεις Κασσελάκη στην Αχτσιόγλου - «Δεν μου απάντησε ποτέ»


Βίντεο: «Είμαι ο πιλότος ενός F-35 που έπεσε, στείλτε ασθενοφόρο» - Η έκκληση μετά την συντριβή του αεροπλάνου στη Νότια Καρολίνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης