ΟΗΕ: 67 κράτη υπέγραψαν τη Συνθήκη για την Ανοικτή Θάλασσα
H συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 60 χώρες – σε εθνικό επίπεδο – προκειμένου να τεθεί σε ισχύ
Εξήντα επτά κράτη υπέγραψαν χθες Τετάρτη τη Συνθήκη για την Ανοικτή Θάλασσα, η οποία αποσκοπεί στην προστασία των ωκεανών, την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την πρόληψη της απώλειας βιοποικιλότητας.
Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν τον Μάρτιο και η συμφωνία υιοθετήθηκε από τον ΟΗΕ τον Ιούνιο. Θεωρείται καθοριστικής σημασίας σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου να τεθεί υπό καθεστώς προστασίας το 30% των εδαφών και των ωκεανών του πλανήτη έως το 2030 – στόχος ευρύτερα γνωστός ως «30 μέχρι το 30».
Παρά τις σχεδόν 70 υπογραφές στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η συνθήκη πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 60 χώρες – σε εθνικό επίπεδο – προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.
«Με την υπογραφή της Συνθήκης για την Ανοικτή Θάλασσα, μπορούμε να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από τις ανθρώπινες πιέσεις και να πλησιάσουμε πιο κοντά στον στόχο μας για την προστασία τουλάχιστον 30% του πλανήτη έως το 2030», δήλωσε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.
Για «καθαρά συμβολική στιγμή» έκανε λόγο ο προσωρινός επικεφαλής της Greenpeace International Μαντς Κρίστενσεν. «Τώρα οι πολιτικοί πρέπει να φέρουν τη συνθήκη στις πατρίδες τους και να διασφαλίσουν ότι θα επικυρωθεί σε χρόνο ρεκόρ», τόνισε.
Αν μπορούσαμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο και να κοιτάξουμε τον κόσμο εκεί γύρω στο 2050, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα βλέπαμε έναν πλανήτη αγνώριστο, αλλά έναν κόσμο που θα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί.
Πώς μπορεί μια επίσκεψη σε ένα μουσείο, ένα πείραμα ή μια πρώτη γνωριμία με την φύση να αλλάξει τον τρόπο που ένα παιδί βλέπει τον κόσμο; Περισσότερα από εννέα χρόνια, το πρόγραμμα «Οι Μικροί Ήρωες Μαθαίνουν» της Stoiximan δίνει σε παιδιά από όλη την Ελλάδα την ευκαιρία να διευρύνουν βιωματικά τους ορίζοντες τους.
Δουλειά, οικογένεια, υποχρεώσεις, μάς κάνουν συχνά να μεταθέτουμε τη φροντίδα του εαυτού μας. Η νέα καμπάνια της Εθνικής Ασφαλιστικής μάς θυμίζει γιατί αξίζει να εστιάσουμε ξανά σε εμάς και την υγεία μας