Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – Σολτς: «Η σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ξεπερασμένη»

Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ – Σολτς: «Η σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ξεπερασμένη»

Ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε ουσιαστικά τη μερική αποδυνάμωση των ΗΠΑ, αλλά και των άλλων μόνιμων μελών του Σ.Α. - Ζητά να δοθεί περισσότερο βάρος σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική

solts_ohe
Κολλητοί φίλοι έχουν γίνει ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ που διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο, στη Νέα Υόρκη, καθώς είναι σε εξέλιξη οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην ομιλία του από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών, ο Σοσιαλδημοκράτης Καγκελάριος της Γερμανίας δεν μάσησε χθες τα λόγια του καθώς ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς τη μερική αποδυνάμωση των ΗΠΑ, αλλά και των άλλων μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Bild».

Τo γερμανικό δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η σύνθεσή του Σ.Α είναι ουσιαστικά απομεινάρι της εποχής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν είναι πλέον επίκαιρη. Πολύ λίγες χώρες έχουν να πουν κάτι σημαντικό.

Συντονισμένοι Σολτς και Μπάιντεν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία

Το γεγονός ότι Σολτς και Μπάιντεν είναι ένοικοι του ίδιου ξενοδοχείου καθώς διεξάγεται η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι περισσότερο σύμπτωση παρά ένα καλοστημένο σχέδιο. Αλλά στην διεθνή σκηνή, όταν επρόκειτο για τον πόλεμο της Ουκρανίας, οι δύο τους εμφανίστηκαν τόσο συντονισμένοι σαν να έκαναν πρόβες σε κάποιο από τα δωμάτια του ξενοδοχείου, γράφει η «Βιld».

ΗΠΑ και Γερμανία είναι οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας στον πόλεμο που κήρυξε ο Πούτιν. Μπάιντεν και Σολτς τόνισαν εκ νέου από τη Νέα Υόρκη: «Θα βοηθήσουμε την Ουκρανία, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία, για όσο καιρό χρειάζεται τη βοήθειά μας. Αλλά σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, μετά από 19 μήνες πολέμου, η ανυπομονησία και η πίεση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις αυξάνονται».

Κλείσιμο
Στην αρχή της ομιλίας τους, οι δύο πολιτικοί άνδρες δεν αναφέρθηκαν στον πόλεμο της Ουκρανίας. Αυτό ήταν ένα μήνυμα που ήθελαν να στείλουν προς τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες χώρες από την Αφρική και την Ασία, θέλοντας να δείξουν ότι δίνουν σημασία και στα δικά τους προβλήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η κατάσταση της οικονομίας.

Ωστόσο, και οι δύο υποστήριξαν απευθυνόμενοι στις χώρες που επιθυμούν τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ότι η επιθετική Ρωσία είναι αυτή που μπορεί να βάλει άμεσα τέλος στις εχθροπραξίες αποσύροντας τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος.

Ο Σολτς προειδοποιεί τον ΟΗΕ για «ψεύτικες λύσεις»

Επιπλέον, στην ομιλία του ο Σολτς προειδοποίησε ενάντια σε ψευδείς λύσεις «που αναφέρουν απλά τον όρο «ειρήνη» δίχως να γίνονται πράξη.
«Ειρήνη χωρίς ελευθερία σημαίνει καταπίεση. Η ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη ονομάζεται δικτατορία», τόνισε ο Γερμανός Καγκελάριος.

Ακόμα κι αν ο Μπάιντεν και ο Σολτς υποστήριξαν τον ηγέτη της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, δεν έχουν εκπληρώσει ακόμη μια άλλη κατεπείγουσα επιθυμία του: την παράδοση πυραύλων με βεληνεκές πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής, ούτε ο Μπάιντεν έχει παραδώσει τους πυραύλους μικρού βεληνεκούς ATACMS αλλά ούτε και ο Σολτς τους πυραύλους Kρουζ Taurus.

Από το βήμα του ΟΗΕ, ο 65χρονος Καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερο βάρος στη «μαύρη ήπειρο».

«Στην Αφρική αξίζει να δώσουμε περισσότερο βάρος», είπε, μεταξύ άλλων, ασκώντας πιέσεις για μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εμμέσως ο Σολτς αρνήθηκε την δυνατότητα για άσκηση βέτο στο δικαίωμα των μελών του Σ.Α να φρενάρουν μια νέα διάταξη.

«Θα πρέπει η διαδικασία αυτή να είναι στα «χέρια» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να αποφανθεί σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε ο ηγέτης της ατμομηχανής της Ευρωζώνης.

Η σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχει πέντε μόνιμα μέλη: ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, είναι ξεπερασμένη. «Η Αφρική αξίζει περισσότερο βάρος, όπως η Ασία και η Λατινική Αμερική. Ενόψει των κρίσεων, χρειάζεται περισσότερη, όχι λιγότερη, συνεργασία στον κόσμο», υπογράμμισε ο Γερμανός Καγκελάριος, όπως γράφει το άρθρο της εφημερίδας «Bild».




Ειδήσεις σήμερα

Τρομακτικό βίντεο λίγο πριν το τροχαίο στο Πόρτο Ράφτη: ΙΧ περνά με ιλιγγιώδη ταχύτητα «ξυστά» από μια μάνα με το παιδί της

Η μυστική συνάντηση του επιτελείου Κασσελάκη – Το κρυφό «στρατηγείο» και οι μεταγραφές

Έρωτας και εξουσία στον αιώνα της Μαργαρίτας Παπανδρέου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης