Γεωργία: Κατηγορεί Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο για την «προετοιμασία πραξικοπήματος»

Γεωργία: Κατηγορεί Ουκρανό στρατιωτικό αξιωματούχο για την «προετοιμασία πραξικοπήματος»

Οι Γεωργιανοί κατηγορούν τον αναπληρωτή επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ότι «συνωμοτεί» για να «ανατρέψει βίαια την κυβέρνηση» με τη βοήθεια ξένου κράτους

ukraine_army
Η Γεωργία κατηγόρησε σήμερα έναν ανώτερο Ουκρανό αξιωματούχο ότι προετοίμαζε πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης αυτής της χώρας του Καυκάσου, την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ του Τμπιλίσι και του Κιέβου είναι τεταμένες.

Το Τμπιλίσι κατηγορείται ότι συνεργάζεται με το Κρεμλίνο, παρόλο που ρωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στις αυτονομιστικές περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από το 2008.

Η γεωργιανή υπηρεσία εθνικής ασφάλειας κατηγόρησε τον Γκεόργκι Λορτκιπανίτζε, αναπληρωτή επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής αντικατασκοπείας, ότι «συνωμοτεί» για να «ανατρέψει βίαια την κυβέρνηση» με τη συνέργεια ενός ξένου κράτους.

Ο Λορτκιπανίτζε είναι πρώην υφυπουργός Εσωτερικών της Γεωργίας.

Κλείσιμο
Η γεωργιανή υπηρεσία εθνικής ασφάλειας κατονόμασε επίσης, μεταξύ των συνεργών των Γεωργιανών που πολεμούν τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, έναν πρώην σωματοφύλακα του φυλακισμένου πρώην προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο οποίος στο παρελθόν είχε σχέσεις με την Ουκρανία.

Τον Ιούλιο, το Κίεβο κάλεσε τον Γεωργιανό πρεσβευτή, κατηγορώντας το Τμπιλίσι ότι «βασανίζει» στη φυλακή τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, επίσης Ουκρανό υπήκοο και σύμβουλο του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση των γεωργιανών αρχών, το σχέδιο συνωμοσίας προβλέπει αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Τμπιλίσι «τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο», ημερομηνίες κατά τις οποίες θα δημοσιευτούν οι επόμενες εκτιμήσεις για την πρόοδο της Γεωργίας ως προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ αρνήθηκε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη, παραχωρώντας το, αντίθετα, στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Οι Βρυξέλλες ζητούν ειδικότερα από το Τμπιλίσι μεταρρυθμίσεις σε θέματα δικαιοσύνης, εκλογικού συστήματος, ελευθερίας του Τύπου και καταπολέμησης των ολιγαρχών.

Στις αρχές Μαρτίου, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τμπιλίσι, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αποστασιοποιήθηκε από τις φιλοδυτικές φιλοδοξίες της χώρας.


Ειδήσεις σήμερα

Βίντεο: Με βερμούδα, τον σύντροφό του και τον σκύλο τους o Κασσελάκης για καφέ την επόμενη της νίκης - Τι απάντησε για Κούγια

Πλημμύρα... ο Μπέος: Όταν ο δήμαρχος Βόλου ήλθε αντιμέτωπος με τα νερά - και τις παλιότερες μεγαλοστομίες του

Ξύλο και μία σύλληψη ανάμεσα σε μοναχούς στο Άγιον Όρος μετά από… κατανάλωση αλκοόλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης