Μεξικό: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο γιος διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»

Μεξικό: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ ο γιος διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών «Ελ Τσάπο»

Η σύλληψη του Οβίδιο Γκουσμάν Λόπες τον Ιανουάριο στη Σιναλόα πυροδότησε επεισόδια με τουλάχιστον 30 νεκρούς

Collage_Maker-16-Sep-2023-04-15-AM-6306
Ένας από τους γιους του διαβόητου Μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, 66 ετών, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας, εκδόθηκε στις ΗΠΑ χθες Παρασκευή, ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ.

Χάρη στη «συνεργασία των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των ΗΠΑ και του Μεξικού, ο Οβίδιο Γκουσμάν Λόπες, ηγέτης του καρτέλ Σιναλόα, εκδόθηκε στις ΗΠΑ», ανέφερε ο κ. Γκάρλαντ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Νωρίτερα, δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στις μεξικανικές αρχές ενήμερες για την υπόθεση ανέφεραν πως ο Οβίδιο Γκουσμάν εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται για διακίνηση ναρκωτικών.

Η μεξικανική εφημερίδα Milenio, από την πλευρά της, ανέφερε στην ψηφιακή της έκδοση ότι οι αρχές έβγαλαν τον 33χρονο από τη φυλακή για να προχωρήσουν στην έκδοσή του.



Η μεξικανική γενική εισαγγελία περιορίστηκε να αναφέρει πως δεν έχει κανένα σχόλιο.

Ο Οβίδιο Γκουσμάν Λόπες συνελήφθη σε επιχείρηση του στρατού και τοπικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου τον Ιανουάριο στη Σιναλόα. Η σύλληψη πυροδότησε επεισόδια με τουλάχιστον 30 νεκρούς –19 κακοποιούς, 10 στρατιωτικούς και αστυνομικό–, κατά δημοσιεύματα του Τύπου.

Η Ουάσιγκτον υπέβαλε στο Μεξικό αίτημα έκδοσής τον Φεβρουάριο.

«Μυαλό» και «ψυχρό αίμα»

Κλείσιμο
Ο Οβίδιο Γκουσμάν, 33 ετών, θεωρείται αρχηγός της «Menores», φράξιας του καρτέλ Σιναλόα. Είναι ο πιο γνωστός από τους «Τσαπίτος», όπως λένε στο Μεξικό τους τέσσερις γιους του «Τσάπο» (οι άλλοι τρεις είναι ο Χοακίν ο νεότερος, ο Χεσούς Αλφρέντο και Ιβάν Αρτσιβάλντο).

Σε τραγούδι που τον εξυμνεί –κυκλοφόρησε το 2021–, το «Soy El Ratón» («Είμαι ο Ποντικός»), περιγράφεται ως ηγέτης «με πολύ μυαλό», ως άνθρωπος με ιδιαίτερη «ψυχραιμία» και ως λάτρης των πολυτελών αυτοκινήτων.

Μέχρι την έκδοσή του χθες, κρατείτο στη φυλακή Αλτιπλάνο, στην κεντρική πολιτεία του Μεξικού, αφού είχε καταδικαστεί για παράνομη οπλοφορία και εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας. Σε βάρος του εξάλλου διενεργείται έρευνα και για άλλα ποινικά αδικήματα, ιδίως για εγκλήματα που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο «Ελ Ρατόν», είχε συλληφθεί για μερικές ώρες αλλά κατόπιν αφέθηκε ελεύθερος με διαταγή του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έπειτα από βίαιη εξέγερση στην Κουλιακάν. Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ είχε επιμείνει ότι η απόφαση αυτή, που επικρίθηκε, ήταν σωστή, πως αποφεύχθηκε λουτρό αίματος.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών (DEA) κατηγορεί το καρτέλ Σιναλόα πως είναι ο κυριότερος διακινητής φαιντανύλης που διακινείται στις ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο συνθετικό οπιοειδές, 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη, ενοχοποιείται για δεκάδες χιλιάδες θανάτους Αμερικανών κάθε χρόνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ρήξη με τις παθογένειες - Παρεμβάσεις στην Πολιτική Προστασία, τα σενάρια για την οικονομία

Βίντεο: Με διαφάνεια η Ελένη Φουρέιρα και μίνι η Καλομοίρα στη σκηνή για την Ημέρα Θετικής Ενέργειας


Κορυφώνεται η μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις κάλπες - Περιοδείες και μηνύματα παραμονή των εκλογών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης