Ναούς στην Ουκρανία πρόσθεσε η Unesco στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνέουν

Ναούς στην Ουκρανία πρόσθεσε η Unesco στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνέουν

Λόγω του πολέμου δεν μπορούν να προστατευτούν αποτελεσματικά ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας, μοναστηριακά κτίρια του Κιέβου και το ιστορικό κέντρο της πόλης Λβιβ

kyiv_agia_sophia
Ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας και μοναστηριακά κτίρια του Κιέβου, όπως και το ιστορικό κέντρο της πόλης Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, συμπεριλήφθησαν από την Unesco στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ψηφοφορία έγινε την Παρασκευή στην Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συνεδριάζει στο Ριάντ, ακολουθώντας συστάσεις των ειδικών του ΟΗΕ.

Η Unesco ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συμπεριλάβει αυτές τις τοποθεσίες στη λίστα στις αρχές Σεπτεμβρίου, εξηγώντας ότι «απειλούνται με καταστροφή».

Από την πλευρά της η Επιτροπή θεωρεί ότι «δεν συντρέχουν πλέον οι βέλτιστες δυνατές προϋποθέσεις» για την διασφάλιση της προστασίας τους, λόγω του πολέμου. «Αντιμέτωπες με τον κίνδυνο άμεσων επιθέσεων, αυτές οι τοποθεσίες είναι επίσης ευάλωτες στα ωστικά κύματα που προκαλούνται από τους βομβαρδισμούς στις δύο πόλεις», ανέφερε η Επιτροπή.

Κλείσιμο
Η συμπερίληψη των τοποθεσιών στον κατάλογο του οργανισμού του ΟΗΕ δίνει τη δυνατότητα για πρόσθετη οικονομική και τεχνική βοήθεια για την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων επιτόπου, τόνισε η Unesco.

Οι τοποθεσίες του Κιέβου και της Λβιβ προστίθεται στον κατάλογο μετά και το ιστορικό κέντρο της Οδησσού, που καταχωρήθηκε τον Ιανουάριο του 2023.

Ο Καθεδρικός Ναός της Μεταμόρφωσης στην Οδησσό υπέστη ζημιές από ρωσικό βομβαρδισμό τον Ιούλιο, τον οποίο η Unesco καταδίκασε.

Ο δε Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Κιέβου, είναι «ένα από τα βασικά μνημεία που αντιπροσωπεύουν την αρχιτεκτονική και τη μνημειακή τέχνη των αρχών του 11ου αιώνα» στην Ουκρανία, σύμφωνα με την Unesco.

Το ιστορικό κέντρο της Λβιβ, πόλη που ιδρύθηκε τον Μεσαίωνα, καταχωρήθηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1996.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης