Ιαπωνία: H «Japan Airlines» επιτρέπει στους επιβάτες της να ταξιδέψουν χωρίς… ρούχα

Ιαπωνία: H «Japan Airlines» επιτρέπει στους επιβάτες της να ταξιδέψουν χωρίς… ρούχα

Η αεροπορική εταιρεία εγκαινίασε πιλοτικό πρόγραμμα που προσφέρει στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να νοικιάζουν ρούχα για τη διαμονή τους και να μην κουβαλούν βαλίτσες– Στόχος να μειωθεί το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα του αεροπλάνου 

japan_airlines
Όσο πιο ελαφρύ είναι ένα αεροπλάνο, τόσο μικρότερο είναι το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα που αφήνει στην ατμόσφαιρα.

Αυτό σκέφθηκαν οι ιαπωνικές αερογραμμές «Japan Airlines» εγκαινιάζοντας πρόσφατα ένα πιλοτικό πρόγραμμα που προσφέρει στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό τη δυνατότητα να νοικιάζουν ρούχα για τη διαμονή τους στη χώρα εκ των προτέρων, προκειμένου να μην χρειάζεται να κουβαλούν βαλίτσες και να φορτώνουν το αεροπλάνο.

Σε μια πρωτοποριακή κίνηση με οικολογική συνείδηση, όπως αναφέρει το CNN, η «Japan Airlines» εφαρμόζει το πρόγραμμα «Any Wear, Anywhere», που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Αυγούστου. Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε οι επιβάτες που κατευθύνονται στη «χώρα του ανατέλλοντος ηλίου», να μπορούν να μεταφέρουν μόνο μία ή δύο χειραποσκευές.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η αεροπορική εταιρεία μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαχείριση λιγότερων αποσκευών, μειώνοντας σημαντικά το βάρος του αεροπλάνου.

Τα ρούχα θα παραδίδονται στα ξενοδοχεία που έχουν κάνει κράτηση οι ταξιδιώτες

Κλείσιμο
Όταν το αεροπλάνο προσγειωθεί στο Τόκιο, την Οσάκα ή τη Φουκουόκα, τα ρούχα, προσαρμοσμένα σε διάφορα μεγέθη και στυλ παραδίδονται στα ξενοδοχεία όπου έχουν κάνει κράτηση οι ταξιδιώτες για τη διαμονή τους.

Μέσω της σχετικής εφαρμογής «Any Wear, Any Where», οι ταξιδιώτες μπορούν να κάνει προκράτηση των ρούχων που θα χρειαστούν ακόμη και έναν μήνα νωρίτερα, ενώ έχουν περιθώριο δύο εβδομάδες για να τα χρησιμοποιήσουν. Επισημαίνοντας τον σκοπό του ταξιδιού τους, η εφαρμογή μπορεί να τους προτείνει συγκεκριμένες ενδυματολογικές προτάσεις.

Σύμφωνα με την «Japan Airlines», σκοπός της υπηρεσίας που θα λειτουργήσει για έναν χρόνο, είναι να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές.

Τα ρούχα που θα νοικιάζουν μέσω της εφαρμογής, τα οποία προέρχονται είτε από stock προμηθευτών είτε από second-hand καταστήματα, αποστέλλονται στο ξενοδοχείο ή στο διαμέρισμα όπου θα διαμένουν οι ταξιδιώτες πριν ακόμα φθάσουν.

Την τελευταία ημέρα του ταξιδιού τους, τα ρούχα επιστρέφονται προκειμένου να πλυθούν και να ανακυκλωθούν.

Το κόστος της υπηρεσίας

Σε ότι αφορά το κόστος της υπηρεσίας, η αεροπορική εταιρεία παραθέτει το ακόλουθο παράδειγμα:

Ένας άνδρας που θα ταξιδέψει χειμώνα και θα χρειαστεί πιο casual ντύσιμο αποτελούμενο από τζιν, φούτερ και τζάκετ θα πληρώσει περίπου 7.000 γιεν (45,50 ευρώ).Οι τιμές κυμαίνονται από 34 δολάρια έως 48 δολάρια για ολόκληρη την περίοδο ενοικίασης.

Η Miho Moriya, που εμπνεύστηκε την πρωτοποριακή αυτή ιδέα και διαχειρίζεται το «Any Wear, Anywhere» για τη Sumitomo, την ιαπωνική εταιρεία που χειρίζεται τις κρατήσεις, τις παραδόσεις και το πλύσιμο, εξέφρασε την χαρά της για την μεγάλη ανταπόκριση του ταξιδιωτικού κοινού.

«Έχουμε αιτήματα από όλο τον κόσμο και από περισσότερες από 115 χώρες συνολικά, παρόλο που δεν κάνουμε κανένα είδος προώθησης», λέει, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και η Αυστραλία είναι οι χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που εξέφρασαν ενδιαφέρον.

Θα συγκεντρωθούν στοιχεία για τον όγκο από τις βαλίτσες

Κατά την διάρκεια των 13 μηνών που θα διαρκέσει το πιλοτικό πρόγραμμα, η «Japan Airlines» θα συγκεντρώνει στοιχεία για να διαπιστώσει αν πράγματι θα υπάρξει μείωση στις βαλίτσες των ταξιδιωτών.

Η ιστοσελίδα που χειρίζεται το σύστημα ενοικίασης ισχυρίζεται ότι με τη μείωση 10 κιλών από τις αποσκευές ενός μόνο ταξιδιώτη, το περιβάλλον επιβαρύνεται αυτομάτως με περίπου 7,5 λιγότερα κιλά σε ότι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το πρόγραμμα της εταιρείας «τρέχει» φέτος, ύστερα από περίπου 2,5 χρόνια που η Ιαπωνία είχε κλείσει τα σύνορά της λόγω της πανδημίας της νόσου Covid.

Ένα εισιτήριο με προορισμό «Αθήνα - Τόκιο» με τις αερογραμμές «Japan Airlines» κοστίζει σήμερα περίπου 900 ευρώ (ανεξάρτητα από την εφαρμογή του οικολογικού προγράμματος).



Ειδήσεις σήμερα:

«Στενοί συνεργάτες του αρχιμαφιόζου Μπαρίς Μπογιούν οι 6 νεκροί στη Λούτσα» γράφουν τουρκικά ΜΜΕ

Ποιος υπουργός μπορεί να ακολουθήσει τον Βαρβιτσιώτη; - Ο «χρησμός» για νέα παρέμβαση Μητσοτάκη στην κυβέρνηση
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης