Βρετανία: «SOS» από το Μπέρμιγχαμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας - Κήρυξε κατάσταση «χρεοκοπίας»

Βρετανία: «SOS» από το Μπέρμιγχαμ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας - Κήρυξε κατάσταση «χρεοκοπίας»

Το δημοτικό συμβούλιο του Μπέρμιγχαμ τέθηκε υπό την προστασία του «άρθρου 114» - αντιστοιχεί στο καθεστώς χρεοκοπίας για τις επιχειρήσεις - και θα καλύπτει μονάχα τις απολύτως απαραίτητες δαπάνες

birmingham_city
Η πόλη του Μπέρμιγχαμ, η δεύτερη μεγαλύτερη του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε σήμερα πως αδυνατεί να φέρει σε πέρας τις οικονομικές υποχρεώσεις της και προειδοποίησε ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες βρετανικές πόλεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι' αυτό στην υποχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους και στην οικονομική κατάσταση.

Το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο διαχειρίζεται τις δημόσιες υπηρεσίες που εξυπηρετούν περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα (το Λονδίνο χωρίζεται σε διαμερίσματα), τέθηκε υπό την προστασία του «άρθρου 114».

Αυτό σημαίνει πως διατηρούνται μόνο οι απολύτως απαραίτητες δαπάνες - το αντίστοιχο για μια επιχείρηση είναι η κατάσταση χρεοκοπίας. Ο δήμος δεν μπορεί πλέον να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, όπως είναι υποχρεωμένος από το νόμο να κάνει, χωρίς τη βοήθεια της κυβέρνησης.

Ο δήμαρχος Τζον Κότον, στέλεχος των Εργατικών, σε ανακοίνωσή του που αναμεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εξήγησε πως έλαβε αυτό το «απαραίτητο μέτρο» για να υπάρξει μια εξυγίανση.

Ο ίδιος απέδωσε την κατάσταση σε μερικές έκτακτες δαπάνες, όπως μια καταδίκη του δήμου για παραβίαση του Εργατικού Δικαίου, αλλά και στη μείωση της χορηγούμενης χρηματοδότησης τα 13 τελευταία χρόνια από τις διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις και στην κρίση του κόστους ζωής.

Με τις κοινωνικές δαπάνες που αυξάνονται κάθετα και τον πληθωρισμό που ανεβάζει τα κόστη, δήμοι όπως αυτός του Μπέρμιγχαμ βρίσκονται αντιμέτωποι με «χωρίς προηγούμενο οικονομικές προκλήσεις», διαβεβαίωσε.

Ο δήμαρχος επικαλέσθηκε εκτίμηση της ομοσπονδίας των βρετανικών δημοτικών αρχών Sigoma, σύμφωνα με την οποία 26 δήμοι ενδέχεται να κηρύξουν χρεοκοπία μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.

Ο προϋπολογισμός των δήμων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από τις εισπράξεις από τους δημοτικούς φόρους που επιβάλλονται στους δημότες και τις επιχειρήσεις, αλλά επίσης από μια κρατική επιχορήγηση η οποία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των πολιτικών λιτότητας των χρόνων του 2010.

«Το σύστημα χρηματοδότησης δεν λειτουργεί πλέον καθόλου. Τα δημοτικά συμβούλια κάνουν θαύματα εδώ και 13 χρόνια, όμως δεν υπάρχουν πλέον χρήματα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Sigoma Στίβεν Χότον και κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία Daniel: Νέο 112 για Πιερία, Θεσσαλία, Σποράδες, Εύβοια και Φθιώτιδα - «Περιορίστε τις μετακινήσεις»

Συγκλονιστικά βίντεο από την κακοκαιρία σε Βόλο, Λάρισα, Σκιάθο - Ένας νεκρός, αναζητείται 34χρονος


Ανοίγουν Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια στις 11 Σεπτεμβρίου - Τι προβλέπεται για την πρώτη μέρα έναρξης και τις απουσίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης