«Ο θάνατος του Πριγκόζιν ισχυροποιεί τον Πούτιν μόνο στο εγγύς μέλλον» γράφει το Politico

«Ο θάνατος του Πριγκόζιν ισχυροποιεί τον Πούτιν μόνο στο εγγύς μέλλον» γράφει το Politico

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναλύουν την κατάσταση με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου στη μετα-Πριγκόζιν εποχή

putin_prigozin_xr
Βραχυπρόθεσμα, ο Πούτιν θα είναι ισχυρότερος μετά τον θάνατο του άλλοτε στενού του συνεργάτη, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή του ιδιωτικού στρατού του Ρώσου προέδρου. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, θα αποδυναμωθεί.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναλύουν πώς θα είναι η κατάσταση για τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου στην μετα-Πριγκόζιν εποχή, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο ιστότοπος «Politico».

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση υποστηρίζουν κυρίως ότι το πολιτικό μέλλον του Ρώσου ηγέτη μπορεί να είναι «θολό».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επιχειρούν να αξιολογήσουν τις συνέπειες του θανάτου του επικεφαλής των μισθοφόρων της «Wagner» διατείνονται ότι είναι πιθανό να ενισχύσει την παραμονή του στην ηγεσία της Ρωσίας, αλλά να αποδυναμώσει τη θέση του με την πάροδο του χρόνου.

Κλείσιμο
Οι ξένες κυβερνήσεις εξακολουθούν να προσπαθούν να εξιχνιάσουν τον γρίφο: Τι ακριβώς προκάλεσε τη συντριβή του αεροπλάνου στο οποίο επέβαινε ο Πριγκόζιν την περασμένη Τετάρτη στη Μόσχα, δύο μήνες αφότου ηγήθηκε μιας σύντομης ανταρσίας και συγκρούστηκε με τις ρωσικές δυνάμεις, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική του του Κρεμλίνου έναντι του πολέμου στην Ουκρανία.

Δυτικοί αξιωματούχοι που μετέβησαν στη Μόσχα την Πέμπτη, γράφει το «Politico», υποστήριξαν ότι ο θάνατος του Πριγκόζιν θα μπορούσε να αποτελέσει προσωρινά όμως τονωτική ένεση για τον Βλαντιμίρ Πούτιν ή τουλάχιστον να αφήσει αμετάβλητη την δύναμή του. «Ο Πούτιν έχει ένα αρκετά σαφές ιστορικό να λειτουργεί τουλάχιστον στη χώρα του υπό καθεστώς ατιμωρησίας», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, γνώστης της ρωσικής πολιτικής. «Δεν έχω την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος μηχανισμός βάσει του οποίου θα λογοδοτήσει… Το ότι οι άνθρωποι μισούν κάποιον, δεν σημαίνει ότι θα μείνει απαραίτητα εκτός εξουσίας».

Αντιθέτως, ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος, γνώστης και αυτός της ρωσικής πολιτικής, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στο εγγύς μέλλον, ο Πούτιν θα είναι ισχυρότερος, μακροπρόθεσμα όμως θα είναι πιο αδύναμος».

Από την πλευρά του, ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, Hanno Pevkur, υπογράμμισε ότι, εξοντώνοντας τους αντιπάλους του «έναν προς έναν», ο Ρώσος ηγέτης αναγκάζει τους ανώτατους αξιωματούχους του να «βαδίσουν στη γραμμή» του. «Η κοινωνία του φόβου αναπτύσσεται ραγδαία στη Ρωσία και οι άνθρωποι φοβούνται περισσότερο από ποτέ να ξεχυθούν στους δρόμους για διαδηλώσεις ή κάτι παρόμοιο», υποστήριξε προσθέτοντας: «Γενικά λοιπόν, η δικτατορία στο κράτος της μαφίας μεγαλώνει».

Υπήρξαν αντικρουόμενες αναφορές για το τι οδήγησε στην συντριβή του αεροσκάφους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι εμπλέκεται κάποιος πύραυλος στη συντριβή, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ύπαρξης βόμβας στη συγκεκριμένη πτήση. Σε κάθε περίπτωση, λίγοι αμφιβάλλουν ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από αυτό που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πρόκειται για απόπειρα δολοφονίας.

«Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι είναι πιθανό ο Πριγκόζιν σκοτώθηκε», δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας κάνοντας λόγο για ένα ευαίσθητο και απόρρητο θέμα.

Υπήρξαν και κάποιες εικασίες στο διαδίκτυο ότι ο Πριγκόζιν δεν ήταν νεκρός και ότι η συντριβή είχε οργανωθεί ως ένας τρόπος για να εξαφανιστεί, αλλά ο ρωσικός μηχανισμός των μέσων ενημέρωσης έσπευσε να διαψεύσει αυτές τις φήμες.

Για την κυβέρνηση Μπάιντεν, δεν υπάρχουν συνέπειες για τον Ρώσο πρόεδρο από τον θάνατο του αρχηγού των μισθοφόρων της Wagner, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποπτεύεται ότι ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από την καταστροφή του αεροσκάφους, ενώ το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τόνισε την Τετάρτη ότι «ο καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε στην ανταρσία του ιδιωτικού στρατού στη Μόσχα και τελικά στον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν».

Το μεγάλο ερώτημα είναι, όπως γράφει το Politico, πώς θα αντιδράσουν μετά τον θάνατo του Πριγκόζιν οι υποστηρικτές του στη μισθοφορική ομάδα «Wagner» και εάν θα μπορούσαν με την πάροδο του χρόνου να αποτελέσουν απειλή για τον Πούτιν.

Το Κρεμλίνο πέρασε τους τελευταίους δύο μήνες προσπαθώντας να απορροφήσει πολλούς μισθοφόρους της Wagner στον δικό του στρατό. «Η εξαφάνιση του Πριγκόζιν βραχυπρόθεσμα εδραιώνει τη στάση του Πούτιν μέσα στο σύστημα. Ας δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι εναπομείναντες μισθοφόροι της Wagner», υποστήριξε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «H ομάδα Wagner είναι το έπαθλο», πρόσθεσε ο δυτικοευρωπαίος διπλωμάτης, υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το Κρεμλίνο είναι πιθανό να διορίσει ως διάδοχο του Πριγκόζιν μια λιγότερο γνωστή προσωπικότητα για να ηγηθεί των επιχειρήσεων της ομάδας Wagner στην Αφρική, διασφαλίζοντας ότι ο νέος αρχηγός των Ρώσων μισθοφόρων δεν θα αμφισβητήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά την ανταρσία του Πριγκόζιν τον Ιούνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προβλέψει ότι ο Πούτιν θα τον εξολοθρεύσει καθώς πιστεύεται ότι έχει σκοτώσει δεκάδες αντιπάλους του με την πάροδο του χρόνου.

Στο Φόρουμ για την Ασφάλεια του Άσπεν τον Ιούλιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε για την πολιτική «ανοιχτών θυρών» της Ρωσίας - μια αναφορά στο πόσοι επιφανείς Ρώσοι φαίνεται να πεθαίνουν πέφτοντας από πολυκατοικίες».

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν βλάψει σοβαρά την οικονομία της Ρωσίας και τα ταξίδια στο εξωτερικό του Πούτιν έχουν περιοριστεί εν μέρει λόγω του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Abbas Gallyamov, πρώην λογογράφος του Πούτιν, υποστήριξε ότι η δολοφονία Πριγκόζιν «ενισχύει τη θέση του Πούτιν μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στην ελίτ και την αποδυναμώνει στα μάτια του ευρύτερου κοινού». Σε σχόλιά του στο Facebook, ο Gallyamov θεωρεί ότι «το κατεστημένο είναι πλέον πεπεισμένο ότι δεν είναι δυνατό να αντιταχθεί στον Πούτιν χωρίς συνέπειες». Αλλά ο τρόπος με τον οποίο σκοτώθηκε ο Πριγκόζιν μπορεί να ενοχλήσει τους απλούς Ρώσους που τον έβλεπαν ως πατριώτη που «τόλμησε να πει την αλήθεια».

«Ο Πριγκόζιν αμφισβήτησε τους κυβερνώντες με δημόσιο τρόπο… αλλά ο Πούτιν δεν αποδέχθηκε την πρόκληση αλλά όρμησε σαν κλέφτης τη νύχτα και τον μαχαίρωσε πισώπλατα», γράφει ο Γκαλιάμοφ.



Ειδήσεις σήμερα

«Μάχη» για 10η ημέρα με τη φωτιά στον Έβρο - Κυβερνητικό κλιμάκιο σήμερα στην περιοχή

Αμερικανίδα έκανε ψευδή καταγγελία βιασμού γιατί απάτησε τον άνδρα της και ήθελε να κάνει δωρεάν εξετάσεις

Οι κλοπές στο Βρετανικό Μουσείο εκθέτουν τη «γελοία» στάση του απέναντι στις επιστροφές αρχαιοτήτων, λέει βουλευτής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης