ΕΕ: Βοηθά τη Σλοβενία να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες με 400 εκατ. ευρώ (βίντεο)

ΕΕ: Βοηθά τη Σλοβενία να ορθοποδήσει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες με 400 εκατ. ευρώ (βίντεο)

Απέραντη λίμνη θυμίζουν τα 2/3 της επικράτειας - Πλημμύρισαν τα σπίτια, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση

slovenia-24131442
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποδεσμεύσει 400 εκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια για τη Σλοβενία, η οποία πλήττεται από πρωτόγνωρες, καταστροφικές πλημμύρες, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Θα διαθέσουμε 400 εκατομμύρια ευρώ» από το Ταμείο Αλληλεγγύης, «100 εκατομμύρια φέτος και 300 εκατομμύρια τον επόμενο χρόνο», τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους κατόπιν επίσκεψής της σε πληγείσες περιοχές.

Press point by President von der Leyen & Prime Minister Robert Golob in Slovenia


Drone footage shows house in Slovenia washed away by flood waters


Η κυβέρνηση της Σλοβενίας θα έχει τη δυνατότητα επίσης να αντλήσει οικονομική βοήθεια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο «Η Επόμενη Γενιά ΕΕ» και να ανακατευθύνει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, χαρακτηρίζοντας «σπαρακτική» αυτήν τη φυσική καταστροφή που έχει σκοτώσει έξι ανθρώπους από την Πέμπτη.

«Δεκάδες χιλιάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και τώρα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση αναρωτιούνται πώς θα επιβιώσουν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε από την πλευρά του ο Σλοβένος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ.

'Catastrophic' floods in Slovenia: Race to rescue survivors before more rainfall
Κλείσιμο


Slovenia's PM Golob welcomes EU Chief Von der Leyen in Ljubljana | AFP


Ο ίδιος έκανε λόγο προ ημερών για τη «χειρότερη φυσική καταστροφή» των τελευταίων 30 ετών στη χώρα, καθώς η καταρρακτώδης βροχή μετέτρεψε σε απέραντη λίμνη τα 2/3 της σλοβενικής επικράτειας.

Καταστροφικές πλημμύρες και κατολισθήσεις έπληξαν μεγάλες εκτάσεις της νότιας Αυστρίας - όπου σκοτώθηκε ένας άνθρωπος - καθώς και την κεντρική και βόρεια Σλοβενία, όπου πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα.

Slovenia: vehicles swept away and people trapped in severe flash flooding


Οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών συνεχίζονται με τη βοήθεια οκτώ ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη σλοβενική κυβέρνηση να εκτιμά ότι το κόστος των ζημιών μπορεί να ανέλθει σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

«Η κλιματική αλλαγή αδιαμφισβήτητα έπαιξε ρόλο σε αυτήν τη φυσική καταστροφή», κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Οχτώ γυναίκες μίλησαν για τον οργασμό τους στον Σταύρο Θεοδωράκη

Στο «μικροσκόπιο» τα κινητά των χούλιγκανς που σκότωσαν τον Μιχάλη - Ψάχνουν επικοινωνίες με εγχώριους συνεργούς τους

Η «ακτινογραφία» του κυκλώματος με τις παράνομες υιοθεσίες στα Χανιά - Ο «εγκέφαλος», οι ρόλοι και η «ταρίφα» για κάθε παιδί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης