Αυστρία: Υπέρ πρότασης να μπει στο Σύνταγμα το δικαίωμα στη χρήση μετρητών ο καγκελάριος

Αυστρία: Υπέρ πρότασης να μπει στο Σύνταγμα το δικαίωμα στη χρήση μετρητών ο καγκελάριος

Την ιδέα προωθεί εδώ και χρόνια το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας - Οι Αυστριακοί είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των μετρητών μεταξύ των λαών της ευρωζώνης. 

xrimata
Ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ θέλει να περιληφθεί στο Σύνταγμα της χώρας το δικαίωμα των πολιτών να χρησιμοποιούν μετρητά, ανέφερε ο ίδιος σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται από αυστριακά μέσα ενημέρωσης.

Είναι μια ιδέα την οποία προωθεί εδώ και χρόνια το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις φέρουν το αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO) να βρίσκεται στην πρώτη θέση με καθαρό προβάδισμα έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών και των Συντηρητικών του Νεχάμερ, οι οποίοι έχουν σχηματίσει δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό με τους αριστερούς Πράσινους. Η τρέχουσα θητεία του κοινοβουλίου λήγει το φθινόπωρο του 2024.

«Το ζήτημα των μετρητών είναι πολύ σημαντικό για το λαό», είπε ο Νεχάμερ απευθυνόμενος σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το πρακτορείο ειδήσεων APA. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για μένα να εγγραφούν τα μετρητά στο Σύνταγμα».

Ο καγκελάριος είχε μάλιστα ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών Μάγκνους Μπρούνερ να συντάξει σχετική πρόταση πριν από μια συνάντηση το Σεπτέμβριο με τις τράπεζες, πρόσθεσε το APA.

Οι Αυστριακοί είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των μετρητών μεταξύ των λαών της ευρωζώνης. Σε καιρούς κρίσης, όπως κατά την έναρξη της πανδημίας της Covid-19, είχαν σπεύσει στις τράπεζες και συσσώρευαν μετρητά στο σπίτι. Πολλοί τουρίστες εκπλήσσονται όταν ανακαλύπτουν πως μερικά εστιατόρια και καφέ δεν δέχονται πληρωμές με κάρτα.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις από την αυστριακή κεντρική τράπεζα ότι δεν υπάρχουν σχέδια να καταργηθούν τα μετρητά, το FPO υποστηρίζει πως το δικαίωμα να χρησιμοποιεί κάποιος μετρητά και να πληρώνει ανωνύμως απειλείται. Μέχρι τώρα, οι συντηρητικοί απέρριπταν τέτοιους ισχυρισμούς.

Το FPO καταφέρθηκε εναντίον του Νεχάμερ για τη μεταστροφή του στο θέμα.

«Δεν ντρέπεσαι να κλέβεις κατ' αυτό τον τρόπο ιδέες από το 'κακό και ακραίο' FPO; Δεν έχεις δικές σου ιδέες;», ανέφερε σε δήλωσή του ο αρχηγός του κόμματος Χέρμπερτ Κικλ.

Για να αλλάξει το Σύνταγμα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων στο κοινοβούλιο. Το FPO και οι συντηρητικοί ελέγχουν μαζί μόνο περί το 55% των εδρών στην κάτω βουλή του αυστριακού κοινοβουλίου.



Ειδήσεις σήμερα:

Γεωργιάδης: Η παραγγελία εν μέσω καύσωνα και το πρόστιμο - «Έχει τελειώσει ο χοιρινός γύρος, θέλετε να βάλουμε κοτόπουλο;»

Λάρισα: «Σκότωσε στο ξύλο το παιδάκι μου, τη ζήλευε και την απειλούσε» λέει η μητέρα της αστυνομικού

Ρωσία: Σοβαρές ζημιές σε πλοία του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας από επίθεση με drones σε δύο λιμάνια - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης