ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δίωξη Τραμπ για συνωμοσία: Καίριος ο ρόλος του Μάικ Πενς στο κατηγορητήριο - Τι του είχε πει ο τότε πρόεδρος

Δίωξη Τραμπ για συνωμοσία: Καίριος ο ρόλος του Μάικ Πενς στο κατηγορητήριο - Τι του είχε πει ο τότε πρόεδρος

Καθοριστικός ο ρόλος του Μάικ Πενς στο κατηγορητήριο κατά του πρώην προέδρου - Ο Τραμπ, μαζί με έξι ακόμη συνωμότες, του ασκούσαν συνεχώς πιέσεις

pence_trump
Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ο οποίος ανέτρεψε τις προσπάθειες του τότε απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογέςτου 2020, παίζει καθοριστικό ρόλο στο κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο Τραμπ για συνωμοσία εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στις 6 Ιανουαρίου 2021, ο ρόλος του Μάικ Πενς ήταν να συμμετάσχει στην τελετή στο αμερικανικό Κονγκρέσο για την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2020, δηλαδή την νίκη του Τζο Μπάιντεν επί του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ, μαζί με έξι ακόμη συνωμότες, πίεσε τον Πενς να αρνηθεί να επικυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα επικαλούμενος «πολλαπλά περιστατικά νοθείας», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ομως, ο Μάικ Πενς που στάθηκε στο πλευρό του Τραμπ επί τέσσερα θυελλώδη χρόνια, αρνήθηκε.

Στο 45σέλιδο κατηγορητήριο που συνέταξε ο ειδικός σύμβουλος Τζακ Σμιθ, ο Πενς είναι με μεγάλη συχνότητα παρών. Στις καταθέσεις του περιλαμβάνονται λεπτομερείς αναμνήσεις, ιδιωτικά τηλεφωνήματα και συνομιλίες.

Κλείσιμο


Στο κατηγορητήριο περιγράφεται πώς ο Τραμπ πίεζε τον Πενς να ανατρέψει ή να αλλοιώσει τα εκλογικά αποτελέσματα σε ποικίλες περιπτώσεις κατά τις εβδομάδες που μεσολάβησαν ανάμεσα στις εκλογές και την 6η Ιανουαρίου, ακόμη και την ημέρα των Χριστουγέννων 2020.

«Οταν ο αντιπρόεδρος τηλεφώνησε στον κατηγορούμενο για να του ευχηθεί Καλά Χριστούγεννα, ο κατηγορούμενος γρήγορα έστρεψε την συζήτηση στην 6η Ιανουαρίου και το αίτημά του προς τον αντιπρόεδρο να απορρίψει εκείνη την ημέρα τα εκλογικά αποτελέσματα», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ο Πενς του απάντησε: «Ξέρεις, πιστεύω ότι δεν έχω το δικαίωμα να αλλάξω την έκβαση».

Επειτα, την Πρωτοχρονιά, ο Τραμπ «τηλεφώνησε στον αντιπρόεδρο και τον επέπληξε» αφού έμαθε ότι ο Πενς είχε αντιταχθεί σε ρύθμιση με στόχο να δοθεί στον αντιπρόεδρο η δυνατότητα να απορρίψει ή να επιστρέψει εκλεκτορικές ψήφους στις πολιτείες κατά την διάρκεια της τελετής επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος στις 6 Ιανουαρίου, αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Ο Μάικ Πενς «απάντησε ότι πιστεύει πως αυτό στερείτο συνταγματικής βάσης για τέτοια αρμοδιότητα και ότι ήταν ανάρμοστο», αναφέρεται επίσης στο κατηγορητήριο. Σε απάντηση, ο Τραμπ του είπε: «Παραείσαι έντιμος».

Εξαλλοι οπαδοί του Τραμπ επέδραμαν στις 6 Ιανουαρίου κατά του Καπιτωλίου, αναγκάζοντας σε επί ώρες καθυστέρηση της τελετής επικύρωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Αλλά, ο Πενς και η ηγεσία του Κονγκρέσου προχώρησαν τελικά με την ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν νικητή των εκλογών.

Ο Μάικ Πενς είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το 2024. Χθες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι η απαγγελία κατηγοριών κατά του Τραμπ «χρησιμεύει ως σημαντική υπόμνηση: όποιος θέτει τον εαυτό του επάνω από το Σύνταγμα δεν πρέπει ποτέ να γίνει πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο πρώην πρόεδρος έχει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά με την απαγγελία αυτών των κατηγοριών, η υποψηφιότητά του σημαίνει περισσότερες συζητήσεις για την 6η Ιανουαρίου και περισσότερη αναστάτωση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρή στα 39 της Ρωσίδα influencer μετά από ακραία vegan διατροφή - Πέθανε από «ασιτία»;


Οι νέες κατηγορίες κατά του Τραμπ που «πυροδότησε με ψέματα την εισβολή στο Καπιτώλιο» - Τι ποινές αντιμετωπίζει

Ζήσαμε τον θερμότερο Ιούλιο της τελευταίας 14ετίας στην κεντρική και νότια Ελλάδα - Τα στοιχεία για την Αθήνα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης