Να αποφύγει την κλιμάκωση στην Ουκρανία, ζήτησε ο Ερντογάν από τον Πούτιν

Να αποφύγει την κλιμάκωση στην Ουκρανία, ζήτησε ο Ερντογάν από τον Πούτιν

Ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία που παίζει η συμφωνία για τα σιτηρά στην επισιτιστική ασφάλεια - Συμφώνησε να επισκεφτεί την Τουρκία ο Πούτιν

putin_erdogan15
Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης, με βασικό θέμα τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από αυτή, ενώ του ζήτησε να αποφύγει την «κλιμάκωση» στο πεδίο των μαχών.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την Άγκυρα, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός η ακύρωση της πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα, την οποία θεωρεί «γέφυρα ειρήνης» και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει έντονες προσπάθειες και διπλωματία για τη συνέχιση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι τιμές των δημητριακών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 23% κατά τη διάρκεια της περιόδου εφαρμογής της πρωτοβουλίας, αυξήθηκαν κατά 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Παράλληλα ο Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας».

Κλείσιμο
Αναφερόμενο στην επικοινωνία των δύο προέδρων, το γραφείο του Ερντογάν έκανε γνωστό πως ο Πούτιν συμφώνησε να επισκεφτεί την Τουρκία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την ακριβή ημερομηνία. «Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την επίσκεψη του Πούτιν στην Τουρκία» ήταν το περιεχόμενο της ενημέρωσης.

Στην ίδια ενημέρωση αναφέρθηκε ακόμα πως «ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον ομόλογό του για τα δύο αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη που έστειλε η Ρωσία για τον αγώνα της Τουρκίας κατά των δασικών πυρκαγιών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για την Τουρκία, δηλώνοντας την πεποίθησή του ότι φέτος θα καταρριφθεί ρεκόρ στον τουρισμό με κοινές προσπάθειες».

Πούτιν: Χωρίς νόημα η παράταση της συμφωνία για τα σιτηρά

Από την πλευρά του, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν, σύμφωνα με την ενημέρωση του Κρεμλίνου, ότι ελλείψει προόδου στην εφαρμογή των ρωσικών αιτημάτων, η παράταση της συμφωνία για τα σιτηρά έχει χάσει το νόημά της.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε τη θέση αρχών της Ρωσίας σε σχέση με τον τερματισμό των συμφωνιών για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και το ξεμπλοκάρισμα των προμηθειών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων. Σημειώθηκε η ετοιμότητας της Ρωσίας για επιστροφή στις συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης μόλις η Δύση εκπληρώσει πραγματικά όλες τις υποχρεώσεις προς αυτή»
αναφέρει η ενημέρωση του Κρεμλίνου.

«Τονίστηκε ακόμα ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τρόφιμα, επεξεργάζονται αξιόπιστες επιλογές για την προμήθεια ρωσικών σιτηρών, μεταξύ άλλων και σε δωρεάν βάση. Το θέμα αυτό συζητήθηκε ουσιαστικά στη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αγία Πετρούπολη»
προσθέτει το Κρεμλίνο.

«Κατά τη συζήτηση της ατζέντας της ρωσοτουρκικής εταιρικής σχέσης, οι ηγέτες επικεντρώθηκαν στις προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, την υλοποίηση κοινών στρατηγικών έργων στον ενεργειακό τομέα, καθώς και τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη σταθερή αύξηση του εμπορίου, το οποίο αυξήθηκε μέχρι το τέλος του 2022 σχεδόν στο διπλάσιο»,
αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης