Βρετανός μετεωρολόγος «εξυμνεί» την Ελλάδα για το «112»

Βρετανός μετεωρολόγος «εξυμνεί» την Ελλάδα για το «112»

«Στη Βρετανία όταν το δοκιμάζαμε, γκρινιάζαμε» λέει ο διακεκριμένος μετεωρολόγος του «Met Office» - «Σώζει ζωές, προσέξτε!!» έγραψε κάτω από τη φωτογραφία που ανέβασε στο Twitter του 112 για τη Ρόδο

greg3788291
Την προειδοποίηση για έγκαιρη εκκένωση μέσω του 112 στην Ελλάδα «εξυμνεί» ο Greg Dewhurst, ο μετεωρολόγος του «Met Office» στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια ειδοποίηση μέσω ενός απλού μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών που σώζει ζωές, και υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια τακτική που πρέπει να υιοθετηθεί οπωσδήποτε από τη χώρα του.

Αναρτώντας μία φωτογραφία στο Twitter από την ενεργοποίηση του ελληνικού 112 στους πολίτες και τους τουρίστες της Ρόδου, παρουσίασε αυτή την ενέργεια ως παράδειγμα προς μίμηση που επιβάλλεται να υιοθετηθεί και από την Πολιτική Προστασία του Ηνωμένου Βασιλείου για την αποφυγή περιστατικών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων.



Ο Greg Dewhurst δεν άφησε βέβεια ασχολίαστο το γεγονός ότι, αν και είχε γίνει μια προσπάθεια να δοκιμάσουν την εφαρμογή του 112 πριν από μερικούς μήνες, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τους Βρετανούς, με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η εφαρμογή τπυ στη χώρα.

Όπως έγραψε ο ίδιος πάνω από τη φωτογραφία: «Σώζει ζωές, προσέξτε!!».

Ο αριθμός «112» για την έγκαιρη ειδοποίηση των πολιτών σχετικά με περιστατικά έκτακτων αναγκών λειτουργεί στην Ελλάδα εδώ και λίγα χρόνια και ο ρόλος του έχει αποδειχθεί σωτήριος αφού έχουν σωθεί εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, ανθρώπινες ζωές κυρίως σε ακραία καιρικά φαινόμενα, με ενδεικτικές τις  πρόσφατες πυρκαγιές που έχουν κάψει χιλιάδες μέτρα εκτάσεων γης τις τελευταίες ημέρες.

Επιχείριση εκκένωσης για 19.000 άτομα στη Ρόδο, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στην Ελλάδα

Κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας η προληπτική εκκένωση των οικισμών που απειλήθηκαν από τη μεγάλη φωτιά στη Ρόδο. Η επιχείρηση έγινε κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς τα μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκονταν σε εξέλιξη, με ισχυρούς ανέμους κι ενώ σε πολλά σημεία οι φλόγες ξεπερνούσαν τα 5 μέτρα σε ύψος,

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, έγινε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση τέτοιου είδους κατοίκων και τουριστών που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.

Κλείσιμο
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλούς μεταφοράς κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα μόνο χθες απομακρύνθηκαν προς ασφαλείς περιοχές όσοι διέμεναν στους οικισμούς Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνα, Λάερμα, Λάρδο, Λίνδο, Κάλαθο, Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μασαρη, Χαράκι καθώς και τουρίστες από ξενοδοχεία αυτών των περιοχών», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

«Πήραν πρώτα γυναίκες και παιδιά, μας έδωσαν δωρεάν νερό και φαγητό» λέει τουρίστρια από τη Βρετανία


Θυμίζεται ότι χιλιάδες τουρίστες που φιλοξενούνταν στα ξενοδοχεία στο Κιοτάρι της Ρόδου και έλαβαν εντολή εκκένωσης από το 112 απομακρύνθηκαν προς το Γεννάδι της Ρόδου.



Η μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων έγινε με την συμβολή εθελοντών, καταστηματαρχών, εργαζομένων αλλά και αστυνομικών, λιμενικών και στρατιωτικών που εκλήθησαν να φέρουν εις πέρας  την επιχείρηση. 

«Πήραν πρώτα τις γυναίκες και τα παιδιά» λέει η Βρετανή τουρίστρια Jane Plomgren που διέμενε στο Lindos Imperial και αποχώρησε από την παραλία δίπλα στο ξενοδοχείο με τη βοήθεια των εργαζομένων σε μια παρακείμενη εγκατάσταση water sports. Και συνεχίζει, μιλώντας στη δημοσιογράφο Νατάσα Πάμπρη, ευχαριστώντας τους καταστηματάρχες, τα super market και τους εστιάτορες που τους έδωσαν νερό και φαγητό δωρεάν. «Δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε αρκετά» λέει η Βρετανή Jane Plomgren. Την ευγνωμοσύνη τους για το πώς εξελίσσεται η επιχείρηση εκκένωσης των ξενοδοχείων εκφράζουν ακόμη δύο Βρετανίδες τουρίστριες, ή μία με το μωρό της στην αγκαλιά. «Μας πρόσεξαν, δεν μπορούμε να σας ευχαριστήσουμε αρκετά» συνεχίζουν οι τουρίστριες και δηλώνουν εντυπωσιασμένες από το πόσο ομαλά εξελίχθηκε η απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές όπου περνούσαν τις διακοπές τους.

Δείτε το βίντεο: 


Το ευχαριστώ των τουριστών που απεγκλωβίστηκαν από τη φωτιά




Ειδήσεις σήμερα:

Κατάρρευση γέφυρας στην Πάτρα: Ένας νεκρός και 8 τραυματίες - Το τμήμα ήταν κλειστό και απαγορευόταν η κυκλοφορία

Σοβαρό ατύχημα σε αγώνα στη Δημητσάνα - Πέντε τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά - Δείτε το τρομακτικό βίντεο

Πανικός για «λίγο» ρύζι στα σούπερ μάρκετ σε ΗΠΑ-Καναδά μετά την απαγόρευση εξαγωγών από την Ινδία (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης