Η Αϊόβα απαγορεύει τις αμβλώσεις πέρα από τις έξι εβδομάδες

Η Αϊόβα απαγορεύει τις αμβλώσεις πέρα από τις έξι εβδομάδες

Ο νόμος πέρασε από την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών, αλλά είναι πιθανό να μπλοκαριστεί από τα δικαστήρια

us_abortion
Το νομοθετικό σώμα της Αϊόβα, στο οποίο πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα.

Η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Πολιτείας ψήφισαν τον νόμο την Τρίτη, αφού η Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης Κιμ Ρέινολντς συγκάλεσε ειδική συνεδρίαση, αναφέρει το BBC.

Όπως εξήγησε η Ρέινολντς, η Αϊόβα ψήφισε «για την προστασία της ζωής» ενώ σχολίασε ότι «η Δικαιοσύνη για τα αγέννητα παιδιά δεν πρέπει να καθυστερήσει».

Οι αμβλώσεις επιτρέπονται σήμερα στην Αϊόβα μέχρι την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Κλείσιμο
Ο νέος νόμος εμποδίζει πλέον τις περισσότερες αμβλώσεις μετά την ανίχνευση πρώιμων ενδείξεων καρδιακής δραστηριότητας στο έμβρυο, περίπου στις έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης, όταν πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι είναι έγκυες.

Εισάγονται εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού, αιμομειξίας και σοβαρών προβλημάτων στο έμβρυο καθώς και όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ μόλις η Ρέινολντς τον υπογράψει την Παρασκευή, εκτός εάν η εφαρμογή του εμποδιστεί από δικαστήριο. Είναι δε πανομοιότυπος με την απαγόρευση των αμβλώσεων στις έξι εβδομάδες που είχε ψηφίσει η Αϊόβα το 2018, αλλά μπλοκαρίστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας τον Ιούνιο.

Η Αϊόβα εντάσσεται σε μια όλο και μεγαλύτερη ομάδα μεσοδυτικών πολιτειών που έχουν θεσπίσει περιορισμούς στις αμβλώσεις μετά την ανατροπή της απόφασης Roe vs Wade από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Πέρυσι το καλοκαίρι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ πρακτικά έθεσε τέρμα στο συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, ανοίγοντας το δρόμο στις πολιτείες να απαγορεύσουν τη διαδικασία ή να θεσπίσουν νέους περιορισμούς.




Ειδήσεις σήμερα:

Κοινή ανακοίνωση από ελληνική κυβέρνηση και τουρκική προεδρία για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους

Ισόβια σε 7 για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού εισηγείται η εισαγγελέας

«Αιτία θανάτου της Τζωρτζίνας η δηλητηρίαση από κεταμίνη, της χορηγήθηκε εν ζωή» κατέθεσε ο Μπουζιάνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης