Χακάν Φιντάν: «Είναι το απόλυτο τσιράκι και το «μαύρο κουτί» του Ερντογάν», αναφέρει σε άρθρο της η Le Monde

Χακάν Φιντάν: «Είναι το απόλυτο τσιράκι και το «μαύρο κουτί» του Ερντογάν», αναφέρει σε άρθρο της η Le Monde

Ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας θεωρείται πιθανός διάδοχος του Ερντογάν, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα

fidan-erdogan
«Για δεκατρία χρόνια, ο Χακάν Φιντάν παρέμεινε στη σκιά του προστάτη του, πάντα παρών, εκεί όταν χρειαζόταν, στις συναντήσεις, στα παρασκήνια και στις επίσημες φωτογραφίες, αλλά σε απόσταση ασφαλείας. Όταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξίδεψε στο εξωτερικό παρέα με τον υπουργό Εξωτερικών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ήταν ο άλλος άνθρωπος της αντιπροσωπείας, ένας «πρίγκιπας του πολιτικού σκότους», τόσο αποτελεσματικός όσο και διακριτικός», αναφέρει η Le Monde σε άρθρο της σκιαγραφώντας το προφίλ του νέου υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Αυτός ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ήταν ο εκτελεστής των βασικών έργων του Ερντογάν. Πιστός μεταξύ των πιστών του Τούρκου προέδρου, θεωρείται πιθανός διάδοχος», σημειώνει ο Nicolas Bourcier, ανταποκριτής της γαλλικής εφημερίδας, αναφερόμενος σε ανταπόκρισή του από την Κωνσταντινούπολη στο νέο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, χαρακτηρίζοντας τον Χακάν Φιντάν «το μαύρο κουτί του» Τούρκου προέδρου και πιθανός διάδοχός του.



Κλείσιμο
Κατά τον Nicolas Bourcier η τοποθέτηση του Φιντάν ως επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς εδώ και καιρό αναφερόταν το όνομά του για αυτή τη θέση.

Ως επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Milli Istihbarat Teskilati (MIT), ο Χακάν Φιντάν χειριζόταν τα φλέγοντα ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Ήταν αυτός που προετοίμασε το έδαφος για την επανέναρξη των σχέσεων με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία . Αυτός, πολύ περισσότερο από τον πλέον προκάτοχό του Τσαβούσογλου, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων με τη Λιβύη και επίσης τη Συρία, με την οποία ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να επανασυνδεθεί μέσω της Μόσχας.

Επισημαίνοντας την δήλωσή του, κατά την τελετή παράδοσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, στις 5 Ιουνίου, «Θα ακολουθήσω το εθνικό όραμα της εξωτερικής πολιτικής», ο Γάλλος δημοσιογράφος παρατηρεί, ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για την πολιτική που υπερασπίζεται εδώ και χρόνια η Άγκυρα, βασισμένη στην έννοια της στρατηγικής αυτονομίας, με στόχο να καθορίσει, ανεξάρτητα, χωρίς εξωτερική επιρροή ή περιορισμό, τη δική της πολιτική στη διεθνή σκηνή.

Ως προς αυτό, φέρει ως παράδειγμα την δήλωση του Φιντάν στο Λονδίνο, στις 21 Ιουνίου, στην διεθνή διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ότι «η Τουρκία ήταν αποφασισμένη να εγγυηθεί την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, της αρχαίας πατρίδας των Τατάρων Τούρκων».

Επίσης αναφέρει το «ευχαριστώ Τόνυ» που είπε, κατά την διάρκεια συνάντησης στη βρετανική πρωτεύουσα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο έχει συναντήσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Ακόμα σημειώνει και το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε στη Σουηδία, όταν καιγόταν στη Στοκχόλμη αντίγραφο του Κορανίου, λέγοντας απλά, «το να ανέχεσαι τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις σημαίνει συνένοχος», που κατά τον δημοσιογράφο, είναι επίσης ένας τρόπος κολακείας του ισλαμό-εθνικιστικού εκλογικού σώμα, θεμέλιο της εξουσίας του Ερντογάν.

Στη συνέχεια, γίνεται εκτενής αναφορά στις σπουδές και στην καριέρα του Χακάν Φιντάν, στο ρόλο του διαμεσολαβητή του προέδρου στις μυστικές διαπραγματεύσεις με τους Κούρδους αντάρτες του PKK, καθώς και στην περίεργη, κατά τον δημοσιογράφο, στάση του, την περίοδο του αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών είναι μόλις ο δεύτερος στα εκατό χρόνια της Τουρκικής Δημοκρατίας με παρελθόν στον στρατό. Και είναι ο πρώτος που προέρχεται από τον κόσμο των μυστικών υπηρεσιών.

hakan_fidan
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν



Ειδήσεις σήμερα:

Europol: Συναγερμός για την Ευρώπη, έγινε παγκόσμιο κέντρο διακίνησης ναρκωτικών και ξεπέρασε τις ΗΠΑ

Ίος: Θρήνος για τους δύο Ιρλανδούς που πέθαναν - Το μοιραίο πάρτι αποφοίτησης, «είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού»

Δανία: Δεν ήταν ατύχημα η μοιραία πτώση γιου και μητέρας από πλοίο στη Βαλτική, λένε οι Αρχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης