Γαλλία: Συγκρούσεις και δακρυγόνα σε Μασσαλία και Λυών, «ηρεμία» στο Παρίσι την 5η νύχτα των ταραχών

Γαλλία: Συγκρούσεις και δακρυγόνα σε Μασσαλία και Λυών, «ηρεμία» στο Παρίσι την 5η νύχτα των ταραχών

Πάνω από 420 συλλήψεις μέσα στο βράδυ - Ο απολογισμός των καταστροφών - «Ποινικές ευθύνες για τους γονείς των ταραξιών» - Έγινε η κηδεία του 17χρονου

Collage_Maker-02-Jul-2023-05-30-AM-4705
Αστυνομία και ταραχοποιοί συγκρούστηκαν σε Μασσαλία και Λυών, καθώς οι αναταραχές συνεχίστηκαν για πέμπτη νύχτα στη Γαλλία μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού την Τρίτη (27/6).

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανίν, έκανε λόγο για μια πιο ήρεμη κατάσταση στη χώρα σε ανάρτησή του στις 3 τα ξημερώματα της Κυριακής (2/7), οι λεηλασίες σε Μασσαλία, Λυών και Μονπελιέ συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει σε πάνω από 420 συλλήψεις μέσα στο βράδυ.



Κλείσιμο
«Πιο ήρεμη νύχτα χάρη στην αποφασιστική δράση της αστυνομίας που έχει πραγματοποιήσει κυρίως 427 συλλήψεις από την αρχή του βραδιού», σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα βρισκόντουσαν επί ποδός τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή, για να αντιμετωπίσουν τις ταραχές στη χώρα.



«Στη Μασσαλία, στη νοτιοανατολική Γαλλία, και στη Λυών, στην κεντροανατολική, οι μεγαλύτερες πόλεις που επλήγησαν το βράδυ της Παρασκευής, οι δυνάμεις της τάξης θα ενισχυθούν "σημαντικά", είχε αναφέρει ο υπουργός, όμως η αυξημένη αστυνομική δύναμη δεν απέτρεψε τους ταραξίες να κάψουν οχήματα και να λεηλατήσουν καταστήματα, παρά τις συλλήψεις περισσότερων από 2.300 ατόμων σε τέσσερις νύχτες ταραχών.

27381966


Στη Μασσαλία, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των ταραχοποιών σημειώθηκαν όλο το βράδυ του Σαββάτου, με τις αρχές να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Ωστόσο η ισχυρή αστυνομική παρουσία στο κέντρο του Παρισιού επέφερε αποτελέσματα, αφού δεν σημειώθηκαν επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

27383827


Στο Παρίσι, η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μικρές ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών παρέμειναν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκληθούν έκτροπα.

27383656


Τα λεωφορεία και τα τραμ σταματούν στο Παρίσι από τις 21:00 ενώ στη Μασσαλία όλα τα ΜΜΜ σταματούν από τις 18:00 (τοπική ώρα). Τέτοιες διακοπές στη λειτουργία των ΜΜΜ αναμένεται να γίνουν καθημερινότητα τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες.

Οι αρχές της Μασσαλίας απαγόρευσαν ξανά χθες τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις από τις 2μμ το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι τις 7πμ της Κυριακής.



Ο απολογισμός των καταστροφών - «Ποινικές ευθύνες για τους γονείς των ταραξιών»

Ο υπουργός Οικονομίας έκανε απολογισμό των ζημιών που προκλήθηκαν από την βία των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Σύμφωνα με την καταμέτρησή του, ζημιές υπέστησαν 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 καπνοπωλεία, 250 υποκαταστήματα τραπεζών. Επίσης, φθορές προκλήθηκαν σε καταστήματα επώνυμης ένδυσης, αθλητισμού και fast food.

27381810
27382171
27382178
27382323


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόντ-Μορέτι, ανέφερε ότι το 1/3 των συλληφθέντων είναι ανήλικοι ενώ έδειξε ως υπαίτιους και τους γονείς των διαδηλωτών σημειώνοντας ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν και ποινικές ευθύνες.

«Για όλους εκείνους που είναι σε θέση να ασκήσουν τη γονική μέριμνα, έχουμε την απαίτηση να «κρατήσουν» τα παιδιά τους. Και υπάρχει αδίκημα βάσει του Ποινικού Κώδικα που τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών και πρόστιμο 30.000 ευρώ κάθε φορά που οι γονείς, με την υπαίτια απροσεξία τους, θέτουν σε κίνδυνο τη μόρφωση, την ηθική και την ασφάλεια των παιδιών τους», δήλωσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύμα της οργής πυροδοτείται ουσιαστικά από τους νέους και ότι από τις 1.300 συλλήψεις που έγιναν την Παρασκευή το 30% των συλληφθέντων ήταν ανήλικοι ηλικίας 14 έως 17 ετών!

27375206__1_


Εκκλήσεις στους γονείς των παιδιών και από Ιμάμη στη Λυών

«Ο απαράδεκτος και αδικαιολόγητος θάνατος του Ναέλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις ζημιές, τις λεηλασίες, τους βανδαλισμούς και τις άλλες επιθέσεις, οι οποίες έχουν φτάσει σε ένα τρομακτικό επίπεδο βίας», ανέφερε ο ιμάμης Azzédine Gaci από τη Λυών. Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση «σε όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, και ιδιαίτερα στους γονείς, να μην αφήνουν τα ανήλικα παιδιά τους να τριγυρνούν έξω και να φροντίζουν να επιστρέφουν στο σπίτι τους πριν νυχτώσει».

Η έκκληση του θρησκευτικού ηγέτη, με καταγωγή από την Αλγερία, έρχεται μετά τις παραινέσεις – προειδοποιήσεις της κυβέρνησης ότι οι γονείς που δεν μπορούν να ελέγξουν τα παιδιά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι μέχρι και με ποινικές ευθύνες.

Οι πιέσεις για να σταματήσουν οι ταραχές αυξάνονται τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης που ανακοινώνει δρακόντεια μέτρα και «δείχνει» τις οικογένειες των προαστίων ως υπεύθυνους όσο και από φωνές που θεωρούνται «κοντά» στους διαδηλωτές όπως η παρέμβαση φιλάθλων της Μαρσέιγ και τώρα του ιμάμη.

27383825


O Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψή του στη Γερμανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει από σήμερα και μέχρι την Τρίτη στη Γερμανία. Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, δεν έχει ακόμα οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη.

Στα τέλη Μαρτίου είχε χρειαστεί να ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη του βασιλιά Καρόλου Γ' στη Γαλλία εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η κηδεία και η ταφή του έφηβου Ναέλ έγιναν στη Ναντέρ

Ο έφηβος Ναέλ, ο θάνατος του οποίου προκλήθηκε από τον πυροβολισμό ενός αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου και προκάλεσε ταραχές στη Γαλλία, κηδεύτηκε χθες κοντά στο Παρίσι, παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων. Η τελετή, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 5.30 το απόγευμα τοπική ώρα, πραγματοποιήθηκε "πολύ ήρεμα, με περισυλλογή και χωρίς παρεκτροπές", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι παρέστησαν πολλοί νεαροί.



Η ταφή έγινε παρουσία της μητέρας του και της γιαγιάς του Ναέλ στο νεκροταφείο Μον-Βαλεριέν στη Ναντέρ, την πόλη όπου ζούσε ο 17χρονος και όπου σκοτώθηκε την Τρίτη όταν πυροβολήθηκε εξ επαφής από αστυνομικό.

Η νεκροφόρα έφυγε από το νεκροφυλάκειο χθες το μεσημέρι για να πάει στο τζαμί Ιμπν Μπαντίς της Ναντέρ για την επικήδεια τελετή.

Ποιος ήταν ο 17χρονος Ναέλ

Ο Ναέλ λάτρευε τη μουσική ραπ και τις μοτοσικλέτες. Τον είχε μεγαλώσει η μητέρα του στη Ναντέρ. Ήταν ο μονάκριβός της. Είχε εγκαταλείψει το σχολείο, εργαζόταν ως ντελιβεράς και είχε ξεκινήσει μια "πορεία ένταξης" στον σύλλογο Ovale Citoyen που συντροφεύει νέους μέσα από τον αθλητισμό. Ο Ναέλ είχε επίσης μια συνεργασία με τον σύλλογο ράγκμπι της Ναντέρ.

Το τραγικό γεγονός σημειώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Ναέλ, ο οποίος είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη γιατί δεν συμμορφωνόταν.

Ερασιτεχνικό βίντεο δείχνει τον πυροβολισμό εξ επαφής από έναν αστυνομικό πάνω σε μοτοσικλέτα, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαν πει αρχικά οι αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να μπουν φωτιές σε πολλές πόλεις και εργατικές συνοικίες της χώρας τέσσερις συνεχόμενες νύχτες.

Σε βάρος του 38χρονου αστυνομικού, δράστη του θανατηφόρου πυροβολισμού, απαγγέλθηκε κατηγορία για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο αστυνομικός προφυλακίστηκε την Πέμπτη.

French police officer who shot 17-year-old under investigation for ‘voluntary homicide’



Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: Πρώην μισθωτής του κυλικείου της Βουλής ο ιδιοκτήτης του beach bar με τον σερβιτόρο στη θάλασσα

Γαλλία: Η μεγάλη εξέγερση των ανηλίκων - Με δύο χρόνια φυλακή απειλεί τους γονείς η κυβέρνηση

Κύπρος: Νεκρό 6χρονο κοριτσάκι σε σύγκρουση jet ski - Οδηγοί ήταν ο πατέρας και η μητέρα του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης