ΗΠΑ - Πεντάγωνο: Δεν συνέλεξε πληροφορίες το κινεζικό μπαλόνι που κατέρριψαν οι ένοπλες δυνάμεις

ΗΠΑ - Πεντάγωνο: Δεν συνέλεξε πληροφορίες το κινεζικό μπαλόνι που κατέρριψαν οι ένοπλες δυνάμεις

Το κινεζικό αερόστατο διέσχισε τις ΗΠΑ από την Αλάσκα ως την Νότια Καρολίνα, στα τέλη Ιανουαρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου - Η Ουάσινγκτον είχε διαβεβαιώσει ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι, κάτι που διέψευδε το Πεκίνο

china_spy_balloon_xr_2
Το κινεζικό αερόστατο που καταρρίφθηκε από τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο πάνω από τον Ατλαντικό δεν συνέλεξε πληροφορίες ενώ πετούσε πάνω από το αμερικανικό έδαφος, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, το Πεντάγωνο.

"Σήμερα πιστεύουμε ότι δεν συνέλεξε πληροφορίες καθώς διέσχιζε ή πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Πατ Ράιντερ.

Οι ΗΠΑ "έλαβαν μέτρα για να περιορίσουν" την εξασφάλιση πληροφοριών από το μπαλόνι, κάτι το οποίο "βεβαίως βοήθησε", πρόσθεσε.

Chinese balloon shot down over Atlantic Ocean


Ο Πατ Ράιντερ δεν διευκρίνισε σχετικά με τα μέτρα αυτά.

Το επιβλητικό αυτό αερόστατο διέσχισε τις ΗΠΑ από Δύση σε Ανατολή, από την Αλάσκα ως την Νότια Καρολίνα, στα τέλη Ιανουαρίου ως τις αρχές Φεβρουαρίου. Πέρασε πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας.

Το αερόστατο καταρρίφθηκε στις 4 Φεβρουαρίου πάνω από τον Ατλαντικό και τα συντρίμμια του ανακτήθηκαν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες έκτοτε μελέτησαν το περιεχόμενό του.

Το περιστατικό ψύχρανε τις σχέσεις ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ακύρωσε ταξίδι του στην Κίνα που προβλεπόταν από καιρό.

Η Ουάσινγκτον είχε διαβεβαιώσει ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό μπαλόνι, κάτι το οποίο το Πεκίνο είχε διαψεύσει, λέγοντας ότι το αερόστατο παρασύρθηκε ακούσια στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Κλείσιμο
Εκείνη την περίοδο, Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι το αερόστατο διέθετε πολλές κεραίες, ορισμένες εκ των οποίων είχαν πιθανόν ικανότητα συλλογής και γεωεντοπισμού επικοινωνιών.

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ωστόσο πει ότι πιστεύει πως "οι Κινέζοι ηγέτες δεν γνώριζαν" πού βρισκόταν το αερόστατο ούτε τι περιείχε. "Πιστεύω ότι ήταν μάλλον κάτι που τους έφερε σε δύσκολη θέση παρά κάτι σκόπιμο", είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο «πρώτος των πρώτων» στις Πανελλαδικές με 19.710 μόρια αποκάλυψε τη «συνταγή» της επιτυχίας - Δείτε βίντεο

O ΣΥΡΙΖΑ στην μετά Τσίπρα εποχή: Ο οδικός χάρτης, το μορατόριουμ και οι πιθανοί διάδοχοι

Βίντεο: Η στιγμή που παιδοβιαστής συλλαμβάνεται στις ΗΠΑ να οδηγεί μεθυσμένος με 6 παιδιά στο αμάξι του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης