Εξαφάνιση υποβρυχίου στον Τιτανικό: «Δεν υπάρχει κάψουλα διαφυγής, ή βγαίνεις ή πεθαίνεις», λέει πρώην επιβάτης

Εξαφάνιση υποβρυχίου στον Τιτανικό: «Δεν υπάρχει κάψουλα διαφυγής, ή βγαίνεις ή πεθαίνεις», λέει πρώην επιβάτης

Αμερικανός δημοσιογράφος παραδέχθηκε ότι αρχικά δίσταζε να επιβιβαστεί στο τουριστικό υποβρύχιο, καθώς ορισμένα από τα εξαρτήματα έμοιαζαν, όπως είπε, «κάπως αυτοσχέδια»

ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ-ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ-2
Με το τουριστικό υποβρύχιο που εξαφανίστηκε την Κυριακή στα βάθη του Ατλαντικού κατά την διάρκεια κατάδυσης στο ναυάγιο του Τιτανικού, είχε ταξιδέψει πέρσι Αμερικανός δημοσιογράφος.

Έχοντας βιώσει την εμπειρία του ριψοκίνδυνου αυτού ταξιδιού, ο ανταποκριτής του δικτύου «CBS», David Pogue, υποστήριξε στο BBC ότι θα ήταν αδύνατο για όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό, να απεγκλωβιστούν χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Το τουριστικό υποβρύχιο «Titan» μαζί με τους πέντε επιβαίνοντες, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού με τους Καναδούς και τους Αμερικανούς εμπειρογνώμονες να έχουν ξεκινήσει μία γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Το υποβρύχιο «Titan» εκτιμάται πως βρισκόταν περίπου 1.450 χιλιόμετρα ανοιχτά του Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης όταν χάθηκε.

Κλείσιμο


Ο ανταποκριτής του CBS, David Pogue, τόνισε ότι θα ήταν μεγάλη πρόκληση για τους διασώστες να βρουν εγκαίρως το υποβρύχιο.

Μιλώντας χθες στο βρετανικό δίκτυο, ο Pogue εξήγησε ότι οι πέντε επιβάτες που βρίσκονται στο υποβρύχιο «σφραγίστηκαν» μέσα στην κύρια κάψουλα με διάφορες βίδες που έχουν τοποθετηθεί από την εξωτερική πλευρά και κατά συνέπεια, θα έπρεπε να αφαιρεθούν από πλήρωμα εκτός του σκάφους.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του BBC «The Context», ο Pogue ανέφερε επίσης ότι το τουριστικό υποβρύχιο «Titan» της εταιρείας «OceanGate», είχε επτά διαφορετικές λειτουργίες που του επέτρεπαν να αναδυθεί στην επιφάνεια και ότι ήταν «πραγματικά ανησυχητικό» ότι καμία από αυτές δεν είχε λειτουργήσει μέχρι στιγμής.

Ο ανταποκριτής του αμερικανικού δικτύου υπογράμμισε επίσης ότι τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά εάν το υποβρύχιο έχει παγιδευτεί ή παρουσίασε κάποια διαρροή.

«Δεν υπάρχει εφεδρικό σύστημα, δεν υπάρχει κάψουλα διαφυγής», είπε. «Ή βγαίνεις στην επιφάνεια ή πεθαίνεις», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

O Αμερικανός δημοσιογράφος δήλωσε επίσης πως, το γεγονός ότι το GPS δεν λειτουργεί κάτω από το νερό, αλλά ούτε και ο ασύρματος, περιπλέκει περαιτέρω την αποστολή εντοπισμού του, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν «κανένας τρόπος» επικοινωνίας με το υποβρύχιο .

«Όταν τα πλοία υποστήριξης βρίσκονται ακριβώς πάνω από το τουριστικό υποβρύχιο, μπορούν να ανταλλάσσουν σύντομα γραπτά μηνύματα. Προφανώς αυτά δεν παίρνουν πλέον απάντηση», υπογράμμισε ο David Pogue.




Αναφορικά με το περσινό ταξίδι του, είπε ότι το υποβρύχιο κατευθύνεται μ' ένα χειριστήριο τύπου παιχνιδιού Xbox και παραδέχθηκε ότι αρχικά δίσταζε να επιβιβαστεί στο τουριστικό υποβρύχιο, καθώς ορισμένα από τα εξαρτήματα έμοιαζαν, όπως είπε, «κάπως αυτοσχέδια».

Ο Pogue απευθύνθηκε στον εφευρέτη του «Titan» και διευθύνοντα σύμβουλο της «OceanGate», Stockton Rush, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η κύρια κάψουλα του υποβρυχίου από ανθρακονήματα είχε σχεδιαστεί από κοινού με τη Nasa και το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ήταν «συμπαγής».



Το «Titan» μπορεί να καταδύεται σε βάθη έως 4 χιλιόμετρα και ταξιδεύει με ταχύτητα τριών κόμβων την ώρα – περίπου 5,5 χλμ/ώρα.

Κατασκευασμένο από «τιτάνιο και ανθρακονήματα», το σκάφος έχει μήκος 6,7 μέτρα και βάρος 10 τόνους (όσο περίπου έξι αυτοκίνητα μεσαίου μεγέθους), διαθέτει κάμερες, φώτα και σαρωτές ενώ χρησιμοποιεί τη δορυφορική τεχνολογία Starlink του Έλον Μασκ για την επικοινωνία του.


Τιτανικός: Πώς η κατάδυση στον «υγρό τάφο» των 1.500 ανθρώπων έγινε «όνειρο ζωής» για πλούσιους τουρίστες

Έγκλημα στην Κω: Τα αναπάντητα ερωτήματα και τα τελευταία μηνύματα της Αναστάζια στον σύντροφό της

Γιώργος Αϋφαντής στον Δανίκα: Δεν κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, κέρδισε το τουρκικό προξενείο
----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης