ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Ελβετία: Χιλιάδες γυναίκες σε «φεμινιστική απεργία» ενάντια στις μισθολογικές ανισότητες και τη σεξουαλική βία

Ελβετία: Χιλιάδες γυναίκες σε «φεμινιστική απεργία» ενάντια στις μισθολογικές ανισότητες και τη σεξουαλική βία

Η απεργία των γυναικών, που είχε οργανωθεί για πρώτη και μοναδική φορά το 1991, αναβίωσε το 2019 από μια νέα γενιά ακτιβιστριών

switzerland_feminists
Εκατοντάδες γυναίκες κινητοποιήθηκαν την Τετάρτη σήμερα σε όλη την Ελβετία, για να γιορτάσουν την εθνική ημέρα φεμινιστικής απεργίας. μπλοκάροντας τις γραμμές του τραμ στη Ζυρίχη και φωτίζοντας τον καθεδρικό ναό της Λωζάνης σε χρώμα βιολετί.

Η ημέρα ολοκληρώθηκε με διαδηλώσεις σε πολλές μεγάλες και μικρές πόλεις, υπό τους ήχους ταμπούρλων, σλόγκαν και τραγουδιών. Τα αιτήματα των γυναικών για αυτή τη χρονιά ήταν: «Σεβασμός, Χρόνος, Χρήματα».

Η απεργία των γυναικών, που είχε οργανωθεί για πρώτη και μοναδική φορά το 1991, αναβίωσε το 2019 από μια νέα γενιά ακτιβιστριών. Πρόκειται για μια ημέρα κινητοποιήσεων, κατά την οποία οι γυναίκες καλούνται να φύγουν νωρίτερα από τη δουλειά τους για να διαμαρτυρηθούν για τις μισθολογικές ανισότητες, τις διακρίσεις σε βάρος τους, την παρενόχληση και τη σεξουαλική βία. Η απεργία συμπίπτει με την επέτειο της υιοθέτησης της αρχής της ισότητας ανδρών και γυναικών στο Σύνταγμα, στις 14 Ιουνίου 1981.

Η Ελβετία ήταν μια από τις τελευταίες δυτικές χώρες που παραχώρησαν δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, μόλις το 1971.

Οι διοργανωτές δεν έδωσαν κάποιον απολογισμό συμμετοχής και οι ελβετικές αρχές δεν συνηθίζουν να κάνουν ανακοινώσεις για τον όγκο των διαδηλώσεων.

Στη Ζυρίχη, όπου δεκάδες χιλιάδες διαδηλώτριες κατέβηκαν στον δρόμο, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, διακόπηκε σε ένδειξη συμπαράστασης η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα με το ελβετικό πρακτορείο Keystone-ATS, περίπου 300 άτομα μπλόκαραν τις γραμμές του τραμ σε μια πλατεία, στο περιθώριο της απεργίας, αλλά διαλύθηκαν με την επέμβαση της αστυνομίας.

«Συναυλίες» με κατσαρόλες, συγκεντρώσεις στις πλατείες και πικνίκ με μουσική έδωσαν τον ρυθμό σε μια κινητοποίηση όπου συμμετείχαν γυναίκες κάθε ηλικίας, ντυμένες σε χρώματα ροζ, μωβ και βιολετί. Στην πρωτεύουσα Βέρνη οι γυναίκες οργάνωσαν συγκέντρωση έξω από το Ομοσπονδιακό Μέγαρο, την έδρα του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, για να απαιτήσουν τα δικαιώματά τους. «Ορκιζόμαστε ότι θα αγωνιστούμε για την ισότητα όλων των ανθρώπων σε αυτήν τη χώρα», φώναζαν, με υψωμένη τη γροθιά.

Στην Ελβετία έχει γίνει κάποια πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών. Το 2002 αποποινικοποιήθηκε η άμβλωση και το 2005 θεσμοθετήθηκε η άδεια μητρότητας μετ’ αποδοχών, διάρκειας 14 εβδομάδων. Από το 2021 δίνεται και άδεια πατρότητας διάρκειας δύο εβδομάδων. Όμως οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι περιορισμένες και στοιχίζουν ακριβά, γεγονός που συνιστά σοβαρό μειονέκτημα για την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών.




Ειδήσεις σήμερα:

Τρομακτικό βίντεο: Καταιγίδα «ξήλωσε» τέντα σε εστιατόριο - «Πέταξαν» όσοι την κρατούσαν

Τραμπ μετά τη σύλληψη και την απελευθέρωσή του: «Η Δικαιοσύνη θα αποδοθεί στις εκλογές του 2024»

«Θα σε στείλω στην εντατική»: Πώς τρομοκρατούσε η σπείρα των body builder τα νότια προάστια

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης