Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Η υγεία του «Καβαλιέρε» παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση τις τελευταίες ώρες

Έφυγε από τη ζωή το πρωί της Δευτέρας, στις 9:30 (ώρα Ιταλίας) σε ηλικία 86 ετών ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία τις τελευταίες ώρες, ενώ νοσηλευόταν από την Παρασκευή στο νοσοκομείο San Raffaele του Μιλάνου.Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εφημερίδες Repubblica και Corriere, η κατάσταση του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού «ήταν πολύ σοβαρή», ενώ για τον σκοπό αυτό, στο νοσοκομείο του Μιλάνου έφτασαν το πρωί της Δευτέρας ο αδερφος του, Πάολο και τα παιδιά του, Μαρίνα, Ελεονόρα, Μπάρμπαρα και Πιερ.


Ο ηγέτης της «Φόρτσα Ιτάλια» είχε νοσηλευτεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Πριν από τις εισαγωγές του Απριλίου και του Μαρτίου, είχε νοσηλευτεί για μια σοβαρή ουρολοίμωξη τον Ιανουάριο του 2022. Τον Σεπτέμβριο του 2020 αναγκάστηκε να παραμείνει υπό την επίβλεψη των γιατρών για πνευμονία που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω στο χρόνο, υπάρχουν στη συνέχεια δύο εισαγωγές για χειρουργική επέμβαση -το 2019 για την αφαίρεση μιας εντερικής απόφραξης και το 2016 για μια εγχείρηση καρδιάς- και η εισαγωγή του 2009 μετά την επίθεση που υπέστη στην Πιάτσα Ντουόμο στο Μιλάνο.Ο Μπερλουσκόνι πέρασε επίσης κάποιο χρονικό διάστημα στο San Raffaele λόγω ενός προβλήματος στα μάτια. Νοσηλεύτηκε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2013, προκαλώντας μεγάλη αντιπαράθεση καθώς βρισκόταν εν μέσω της δίκης Ruby, και για δεύτερη φορά τον Νοέμβριο του 2014. Επιπλέον, τον Μάιο του 1997, του αφαιρέθηκε ένας κακοήθης όγκος από τον προστάτη του.

Ποιος ήταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

O Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επιχειρηματίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε γεννηθεί στο Μιλάνο στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών νομικής, στην αρχή της δεκαετίας του '60, άρχισε να δραστηριοποιείται στον οικοδομικό τομέα. Από το 1969 μέχρι και το 1976, με τις εταιρίες του έχτισε σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3», κοντά στην ιταλική συμπρωτεύουσα.

Δείτε το βίντεο: Η πολιτική καριέρα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση (Canale 5), η οποία άρχισε αμέσως να ανταγωνίζεται την δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai. Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και το 1984 το Rete 4.

Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.
13 Οκτωβρίου 1991. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μαζί με την τότε συζυγό του Βερόνικα Λάριο. AFP/VISUAL HELLAS

Ο Μπερλουσκόνι ουσιαστικά μετατράπηκε στο απόλυτο σύμβολο του επιτυχημένου επιχειρηματία, με συνεχή ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η δημιουργία της ιταλικής, τηλεοπτικής του αυτοκρατορίας κατέστη δυνατή χάρη στη στενή φιλία του με τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε τις οργανωτικές του ικανότητες και τον εντυπωσιακό του δυναμισμό.

Από το 1986 και για τα επόμενα τριάντα χρόνια ήταν παράλληλα ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, η οποία κατέκτησε πολλά τρόπαια και έγινε από τις ισχυρότερες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δείτε βίντεο: 15 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι


Τον Ιανουάριο του 1994 κάνει την μεγάλη στροφή: από τον επιχειρηματικό τομέα, ο Μπερλουσκόνι επεκτείνεται στο πεδίο της πολιτικής, με την ίδρυση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Αιτιολογεί την απόφασή του αυτή δηλώνοντας ότι «υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάκτησης της εξουσίας από μέρους της αριστεράς και των κομμουνιστών». Πολλοί αναλυτές, όμως, θεώρησαν ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η ευρύτερη ιταλική πραγματικότητα, με τη δικαστική Έρευνα «Καθαρά Χέρια» η οποία, τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε ως κύριο αντικείμενο τις σχέσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, με την αποκάλυψη ευρύτατου πλέγματος διαφθοράς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως «Καβαλιέρε» (από τον τιμητικό τίτλο του ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας) ορκίσθηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού υπερίσχυσε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (έπειτα από τέσσερα παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008. Κατά την διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο κυριότερος αντίπαλός του, ήταν ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.
1 Mαρτίου 1986. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μαζί με τον γιό του Πιερ στο Μιλάνο. AFP/VISUAL HELLAS

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάσθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν», χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Τεράστιο ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσαν οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα». Δεν προέκυψε , όμως, κάποια οριστική καταδίκη ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών με στόχο να ψευδομαρτυρήσουν ως προς το περιεχόμενο των δείπνων που οργανώνονταν στην κατοικία του.
27 Σεπτεμβρίου 2000. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μαζί με τον γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ στο Παρίσι. AFP/VISUAL HELLAS

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 ο «Καβαλιέρε» ήταν επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και εξελέγη εκ νέου γερουσιαστής. Μια εξέλιξη την οποία ο ίδιος θεώρησε «μια προσωπική, ιστορική αποζημίωση».

Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε πέντε παιδιά και παντρεύτηκε δυο φορές: το 1965 με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ' Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην δεκαετία του '90 και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, η πολιτική αντιπαράθεση της ιταλικής κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά παράταξη -και τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι- ήταν οξύτατη. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν, κυρίως, για «σύγκρουση συμφερόντων», λόγω της πολιτικής και επιχειρηματικής δράση του.

Στην συνέχεια, οι τόνοι άρχισαν σταδιακά να πέφτουν και –πέρα από μια σειρά ουσιαστικών διαφωνιών– αρκετοί αντίπαλοι θεώρησαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων τριάντα ετών.

Εκτός από το πολιτικό του αποτύπωμα, ο Σίλβιο θα μείνει στην ιστορία και για τα περίφημα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα»

Δείτε το βίντεο: Τα πάρτι του Μπερλουσκόνι


Είχε στενή φιλία με τον Πούτιν

Η Ιταλία έχασε σήμερα μία σημαντική προσωπικότητα, έναν αμφιλεγόμενο, ωστόσο, για πολλούς πολιτικούς αρχηγούς που ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο της γείτονας τέσσερις φορές.

Εκτός από το πολιτικό του «αποτύπωμα», στους Ιταλούς σίγουρα θα μείνει αξέχαστος και για τα περίφημα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» που διοργάνωνε για να ευχαριστήσει τους φίλους και γνωστούς τους με αιθέριες υπάρξεις να συμμετέχουν σε ...όργια.

«Eίμαι γεννημένος γόης. Περισσότερες φορές, πάντως , ήμουν στη θέση του γοητευμένου», έγραφε ο Καβαλιέρε στην βιογραφία του που κυκλοφόρησε το 2015 στην Ιταλία από τις εκδόσεις «Rizzoli».

Απαντώντας στις φήμες ότι έχει ένα χαρέμι από 30 γυναίκες και πάνω, ηθοποιούς και call girls, τις οποίες έχει εγκαταστήσει σε διαμερίσματα στο Μιλάνο, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει :
«Είμαι κάθαρμα, η ιδέα των 33 κοριτσιών σε δύο μήνες μου πέφτει βαριά. Θα έπεφτε βαριά ακόμη και σε έναν άνδρα 30 ετών" .

Δείτε το βίντεο: Τα μπούγκα μπούγκα πάρτι του Σίλβιο


Στο βιβλίο του, ο Μπερλουσκόνι παραθέτει και την απίστευτη ατάκα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, προς την σύζυγό του , Σαμάνθα, όταν η βοηθός του τους διέκοψε λέγοντάς του ότι πρέπει πάνε στην Ιταλία για συνάντηση με τον Μπερλουσκόνι.

«Σαμάνθα, πρέπει να πάω στην Ιταλία για δείπνο με τον Μπερλουσκόνι. Μην ανησυχείς, θα βγω από το τζακούζι πριν εμφανιστούν οι πόρνες», φέρεται να είπε ο Κάμερον.
O Mπερλουσκόνι μιλάει και για την γνωριμία του με τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνει στη Ρώμη.
Ο Αμερικανός ηθοποιός θεωρεί τη γνωριμία του με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας ως την πιο εκπληκτική βραδιά της της ζωής του:
«Πήγα στο σπίτι του για να μιλήσω για το Νταρφούρ. Ήμουν πολύ καλά διαβασμένος. Εκείνος όμως επέμενε να μου δείξει το υπνοδωμάτιό του για το απίθανα μεγάλο κρεβάτι που του είχε κάνει δώρο ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εξελίχθηκε σε ένα πολύ διαφορετικό βράδυ απ΄ότι ο καθένας θα φανταζόταν. Του είπα πως έπρεπε να φύγω κι εκείνος μου έλεγε: "Όχι. Που θα πας; Θα κάνουμε πάρτι σε λίγο, ενώ εγώ ήμουν κάπως: Πραγματικά πρέπει να φύγω".

Το 2019 , όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «La Stampa», έχει αγοράσει μια υπέροχη βίλα στις Βρυξέλλες με πισίνα, γυμναστήριο και μεγάλα σαλόνια για να δεξιώνεται κόσμο.

Το κόμμα του «Forza Italia» , είναι μέλος της ομάδας του Ευρωπαιού Λαικού Κόμματος που περιλαμβάνει φιλοευρωπαϊκά δεξιά κόμματα.

Στενή φιλία με τον Πούτιν

Μία από τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του ήταν να συσφίξει τις σχέσεις της Ε.Ε με τη Ρωσία, καθώς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον συνέδεε στενή φιλία.
Το 2015, o 62χρονος τότε ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτι και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας έκαναν μαζί διακοπές χαλάρωσης σε πολυτελές θέρετρο.

«Εκεί στα ψηλά βουνά, στα σύνορα Καζακστάν, Ρωσίας, Μογγολίας και Κίνας, ο Ρώσος πρόεδρος και ο «Καβαλιέρε» ξεκουράζουν σώμα και πνεύμα κάνοντας πεζοπορία και ψαρεύοντας. Το πολυτελές ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι δύο πολιτικοί άντρες είναι τόπος διαμονής του διεθνούς τζετ σετ", όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

Οι ντόπιοι που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τους δύο άνδρες είχαν δηλώσει ότι, Πούτιν και Μπερλουσκόνι έδειχναν χαλαροί και φιλικοί απολαμβάνοντας τους τοπικούς χορούς κυρίως όμως τις καλλίγραμμες χορεύτριες τις οποίες επευφημούσαν .
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, το πολυτελές ξενοδοχείο όπου έχουν καταλύσει οι δύο ηγέτες είναι η βίλα "Altajskoje Podworje» που ανήκει στον ενεργειακό γίγαντα «Gazprom».
Η βίλα, που έχει και του πουλιού και το γάλα για να μπορεί να ικανοποιεί τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες , έχει κτιστεί σε μία πευκόφυτη περιοχή, είναι διακοσμημένη με ιταλικό γούστο και διαθέτει, μεταξύ άλλων, ελικοδρόμιο.


Δείτε βίντεο: Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Σίλβιο ΜπερλουσκόνιΕιδήσεις σήμερα:

Φρίκη επί Κολωνώ σε δύο δικογραφίες: Οι 28 βιαστές της 12χρονης

Θρήνος για 8χρονο από τη Νάουσα: Είχε υψηλό πυρετό, μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο

Δείτε τις απαντήσεις στο μάθημα της Φυσικής και της Οικονομίας - Για καλά προετοιμασμένους τα θέματα

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr