Όρκα επιτίθεται σε σκάφος και κόβει το πηδάλιο με τα δόντια της - Βίντεο που «παγώνει το αίμα»

Όρκα επιτίθεται σε σκάφος και κόβει το πηδάλιο με τα δόντια της - Βίντεο που «παγώνει το αίμα»

Το κοπάδι «χτύπησε» γρήγορα και αποτελεσματικά, καταστρέφοντας και τα δύο πηδάλια του καταμαράν

katamaran
Την τροματική στιγμή που μια φάλαινα όρκα επιτίθεται σε σκάφος ανοιχτά της ακτής του Γιβραλτάρ καταγράφει βίντεο που ανέβασε στον λογαριασμό της στο Instagram η εταιρεία Catamaran Guru που εμπορεύεται σκάφη. 

Σύμφωνα με την Daily Mail, το καταμαράν «Bali 4.8» δέχθηκε επίθεση από φάλαινες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για την παράδοσή του τον περασμένο Απρίλιο και, ως αποτέλεσμα, καταστράφηκαν και τα δύο πηδάλιά του.  Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, το τελευταίο διάστημα σημειώνονται αρκετά συχνά επιθέσεις από αυτό το είδος φάλαινας σε σκάφη που πλέουν ανοιχτά της νότιας ακτής της Ισπανίας, κάτι που προβληματίζει skipper και πληρώματα.

Στα πλάνα που δημοσίευσε πρόσφατα η εταιρεία «Catamaran Guru» βλέπουμε μία από τις όρκες που είχαν περικυκλώσει το σκάφος να δαγκώνει και να κόβει με τα δόντια της τμήμα του μηχανισμού του πηδαλίου του σκάφους των 14,6 μέτρων.




Ο καπετάνιος του «Bali 4.8», που έχει βιώσει ξανά επιθέσεις από όρκες στην περιοχή, είπε ότι πρόσεξε πως το σκάφος κινούνταν κάπως περίεργα και λίγο αργότερα αντιλήφθηκε ότι το είχαν περικυκλώσει 4-5 φάλαινες. 

«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν "όχι πάλι". Συμβούλευσα τα μέλη του πληρώματος να παραμείνουν ψύχραιμα και να μην αλληλεπιδράσουν με τις όρκες. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι πολύ ισχυρά και έξυπνα πλάσματα», είπε ο 61χρονος Τσέχος skipper Ντάνιελ Κριτζ.

Ο Κριτζ επισήμανε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη επίθεση φαλαινών που είχε αντιμετωπίσει το 2020, αυτή τη φορά το κοπάδι έδρασε πιο έξυπνα και αποτελεσματικά. Οι φάλαινες προσέγγισαν πιο ήσυχα το σκάφος και μέσα σε πολύ λίγη ώρα είχαν καταστρέψει και τα δύο πηδάλια. «Ήταν σαν να ήξεραν ακριβώς τι έκαναν. Δεν άγγιξαν τίποτε άλλο», λέει χαρακτηριστικά. 

«Μετά από περίπου ένα τέταρτο έφυγαν... Ξαφνικά μια μεγάλη ενήλικη όρκα άρχισε να μας κυνηγά. Μέσα σε λίγα λεπτά, βρισκόταν κάτω από το σκάφος και τότε συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε ακόμη ένα μικρό κομμάτι φάιμπεργκλας που ήθελε να ξεκολλήσει για να αποτελειώσει το έργο της. Μετά δεν ξαναείδαμε άλλες φάλαινες».

Ο Νταν και το πλήρωμά του κατάφεραν να φτάσουν σε ένα κοντινό λιμάνι, όπου παρέμειναν 10 μέρες περιμένοντας να παραδοθούν τα νέα πηδάλια. 



Ειδήσεις σήμερα:

Κωνσταντοπούλου για τις αποχωρήσεις από την «Πλεύση Ελευθερίας»: H επίθεση στον σύντροφό μου είναι προσωπική

Αποστομωτική απάντηση σουβλατζίδικου στις Αχαρνές σε πελάτισσα που ζήτησε να μην της στείλουν «μελαμψό» διανομέα

Ο ξενοδόχος, η χειροβομβίδα, η μίζα: Ο «βίος και πολιτεία» του πρώην ιδιοκτήτη του Kandia’s Castle στο Ναύπλιο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης