Σουδάν: Συμφωνία για κατάπαυση πυρός από αύριο το πρωί, ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Σουδάν: Συμφωνία για κατάπαυση πυρός από αύριο το πρωί, ανακοίνωσαν ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Η κατάπαυση του πυρός θα έχει διάρκεια 24 ωρών - Στόχος να μεταφερθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους στο Σουδάν

sudan_3xr
Οι εμπόλεμες πλευρές στο Σουδάν συμφώνησαν σε πανεθνική κατάπαυση πυρός για 24 ώρες από τις 6 π.μ. (07.00 ώρα Ελλάδας) αύριο Σάββατο, όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ, που μεσολαβούν στις συνομιλίες.

Ο τακτικός στρατός του Σουδάν και οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF) συμφώνησαν ότι θα «απέχουν από απαγορευμένες κινήσεις, επιθέσεις, χρήση αεροσκαφών ή drones, αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πλήγματα πυροβολικού, ενίσχυση θέσεων και ανεφοδιασμό δυνάμεων και θα αποφύγουν να εξασφαλίσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης πυρός», ανέφερε η ανακοίνωση.

Εάν οι πλευρές δεν καταφέρουν να τηρήσουν την κατάπαυση πυρός, «οι μεσολαβητές θα αναγκαστούν να εξετάσουν τη διακοπή των συνομιλιών της Τζέντα», σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, που αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό συγκρούσεων που μαίνονται εδώ και σχεδόν δύο μήνες στο Σουδάν.

«Έχουμε προσφέρει και στις δύο πλευρές πολλές ευκαιρίες για να τερματίσουν αυτό τον παράλογο πόλεμο», ανέφερε στο Twiiter το Γραφείο Αφρικανικών Υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καλούμε και τις δύο πλευρές να τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν σήμερα για 24ωρη κατάπαυση πυρός, που θα επιτρέψει στον σουδανικό λαό να λάβει κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια».

Και οι δύο πλευρές έχουν παραβιάσει μια σειρά από συμφωνίες κατάπαυσης πυρός, αν και πρόσφατη συμφωνία ανακωχής επέτρεψε να περάσουν περιορισμένες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στην Ρεγγίνα Μακέδου - «Μου είπε πως είναι κάθετα αντίθετος σε δηλώσεις όπως αυτές του Πνευματικού»

«Χρωστάω τη ζωή μου στους γιατρούς, "έφυγα" και γύρισα πίσω» - Τα πρώτα λόγια της 39χρονης στη Θεσσαλονίκη που την δάγκωσε οχιά

Τέλος η «σχολική απεργία για το κλίμα» της Γκρέτα Τούνμπεργκ - Αποφοίτησε από το Λύκειο στα 20 της

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης