Σουδάν: Στο κενό οι συζητήσεις για νέα εκεχειρία - Φόβοι για αιματοχυσία

Σουδάν: Στο κενό οι συζητήσεις για νέα εκεχειρία - Φόβοι για αιματοχυσία

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν κατηγορούν τους αντάρτες πως δεν σεβάστηκαν όρους της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός, που είχε τεθεί σε εφαρμογή το προηγούμενο διάστημα

sudan_civil_war_new_xr
Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν διέκοψαν τις συνομιλίες, που είχαν στόχο την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός και τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, προκαλώντας φόβους για νέα αιματοχυσία, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο σουδανική διπλωματική πηγή.

Οι ένοπλες δυνάμεις έλαβαν αυτή την απόφαση «επειδή οι αντάρτες ουδέποτε έθεσαν σε εφαρμογή ένα από τα σημεία της προσωρινής συμφωνίας εκεχειρίας, που προβλέπει την αποχώρησή τους από νοσοκομεία και κατοικίες, και δεν σταματούν να παραβιάζουν την εκεχειρία», δήλωσε επίσης σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος της σουδανικής κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Οι συνομιλίες με την αντίπαλη παραστρατιωτική οργάνωση «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» ξεκίνησαν στις αρχές Μαΐου και στη διάρκειά τους εκπονήθηκε μια διακήρυξη δεσμεύσεων για την προστασία των αμάχων, καθώς και δύο συμφωνίες βραχυπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός που παραβιάσθηκαν επανειλημμένα.

Οι ένοπλες δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης είχαν συμφωνήσει να παρατείνουν κατά πέντε ημέρες τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας λίγο πριν αυτή εκπνεύσει αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Κλείσιμο
Για την εκεχειρία μεσολάβησαν η Σαουδική Αραβία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες την επιτηρούν μακρόθεν και ανακοίνωσαν πως παραβιάσθηκε από αμφότερες τις πλευρές, ωστόσο επέτρεψε να παραδοθεί βοήθεια σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο πόλεμος έχει αναγκάσει σχεδόν 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανάμεσά τους 350.000 που διέφυγαν σε γειτονικές χώρες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο πιο βροχερός Μάιος, συνεχίζεται η αστάθεια μέχρι και του Αγίου Πνεύματος

Επαγγελματίες οι χάκερ της κυβερνοεπίθεσης στην τράπεζα θεμάτων - Δεν κινδυνεύουν οι πανελλαδικές

Τσίπρας: Οι σκέψεις για παραίτηση μετά τη βαριά ήττα και οι «ανώριμοι» πολίτες
----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης