ΗΠΑ: Γιατί όλο και περισσότεροι άνδρες έχουν «Hikikomori» - Επιλέγουν το καθισιό, τα βιντεοπαιχνίδια και το πορνό

ΗΠΑ: Γιατί όλο και περισσότεροι άνδρες έχουν «Hikikomori» - Επιλέγουν το καθισιό, τα βιντεοπαιχνίδια και το πορνό

Ποιος είναι ο ρόλος της τεστροστερόνης στην «made in Japan» τάση για αντικοινωνική συμπεριφορά, τεμπελιά, πορνό και «σκληρά» ναρκωτικά

hikikomori33
Στην Ιαπωνία περίπου 1,5 εκατ. άνθρωποι -νεαροί άνδρες οι περισσότεροι από αυτούς- ζουν πλέον σε πλήρη απομόνωση.  Η τάση αυτή έχει λάβει τόσο σοβαρές διαστάσεις που οι Ιάπωνες την έχουν βαπτίσει ως «Hikikomori»: αυτός δηλαδή που κυριολεκτικά αποσύρεται από την κοινωνία.  Εκτός από τη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου», τώρα και οι Αμερικανοί βιώνουν την τάση αυτή, όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα «New York Post».

Σε πρόσφατη συνέντευξη του Κρις Γουίλιαμσον, έναν Βρετανό podcaster που εδρεύει στο Όστιν του Τέξας με τον πολιτικό, οικονομολόγο και συγγραφέα Νίκολας Έμπερσταντ, ειπώθηκε ότι 7 εκατ. άντρες, που θα μπορούσαν να εργάζονται κανονικά, έχουν επιλέξει το καθισιό και εννοείται πως δεν ψάχνουν να βρουν δουλειά.

«Πολλοί από αυτούς», δήλωσε ο Έμπερσταντ, «περνούν υπερβολικά πολλές ώρες σε εσωτερικούς χώρους και είναι εντελώς αποτραβηγμένοι από την κοινωνία, παίζουν βιντεοπαιχνίδια, παρακολουθούν πορνογραφικό υλικό και τείνουν να κάνουν χρήση σκληρών ναρκωτικών», σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, υπό τον τίτλο: «Men Without Work».

«Οι μελέτες που διεξήχθησαν από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Kyushu στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό στο μεταβολισμό των ανδρών που... πάσχουν από «hikikomori» κι έχουν γίνει κοινωνικοί... ερημίτες.

Είναι γεγονός ότι, εδώ και χρόνια, τα επίπεδα τεστοστερόνης των νεαρών Αμερικανών πέφτουν κατακόρυφα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις άνδρες στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «New York Post». Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Avatar», Τζέιμς Κάμερον έγινε πρωτοσέλιδο όταν ισχυρίστηκε ότι η τεστοστερόνη είναι μια «τοξίνη» που πρέπει να αποβληθεί από τον οργανισμό του ατόμου.

Πριν ένα μήνα, ο αμερικανικός μιντιακός μη κοινωφελής οργανισμός «NPR» είχε διοργανώσει ένα συνέδριο που συσχέτιζε τον «τοξικό ανδρισμό» και την τεστοστερόνη. Αλλά αυτή η πεποίθηση δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη: Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να δείχνουν ότι οι άνδρες με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είναι υπερβολικά επιθετικοί ή βίαιοι. Αντιθέτως, η τεστοστερόνη έχει συνδεθεί με πιο κοινωνική συμπεριφορά στους άνδρες.

Την ίδια ώρα, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες σχετίζονται με κοινωνικό άγχος, το οποίο με την σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.  Η έρευνα που διεξήχθη από τον δρα. Ντέιβιντ Τέρμπουργκ, ειδικό σε θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς, αποδεικνύει ότι η τεστοστερόνη βελτιώνει τόσο την συμπεριφορά του ατόμου όσο και την κοινωνικότητά του.

Έρευνα που διεξήχθη πέρυσι από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Emory εντόπισε τους τρόπους με τους οποίους η τεστοστερόνη επηρεάζει τον υποθάλαμο, το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την παραγωγή της ωκυτοκίνης - της λεγόμενης «ορμόνης της αγάπης», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και αυξάνεται παράλληλα με την τεστοστερόνη.

Κλείσιμο
Ο Μαρκ Σπρίτσερ, νευροενδοκρινολόγος σε θέματα συμπεριφοράς στο Middlebury College, διενήργησε έρευνα για τα γνωστικά οφέλη της τεστοστερόνης επισημαίνοντας στην αμερικανική εφημερίδα ότι «υπάρχουν πλέον σημαντικές ενδείξεις πως η ορμόνη αυτή ενισχύει ορισμένες μορφές εκμάθησης και μνήμης».

Επιπλέον, όπως πρόσθεσε:
«Υπάρχουν αρκετές μελέτες που έχουν δείξει ότι η χαμηλή τεστοστερόνη είναι παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ και άνοιας σε ηλικιωμένους άνδρες».

Η έρευνα του Σπρίτσερ έδειξε επίσης ότι η τεστοστερόνη παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάκληση της μνήμης και τη λήψη αποφάσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος ανατίναξε το φράγμα στην Ουκρανία; - Ανησυχία για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Συμφωνία για ντιμπέιτ με την συμμετοχή των πέντε πολιτικών αρχηγών

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Αρχιμανδρίτης που έστειλε πορνογραφικό υλικό στον 12χρονο

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης