Σουδάν: Σκληρές συγκρούσεις στο Χαρτούμ μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την εκεχειρία

Σουδάν: Σκληρές συγκρούσεις στο Χαρτούμ μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για την εκεχειρία

Κάτοικοι στο Χαρτούμ και στη γειτονική πόλη Ομντουρμάν δήλωσαν ότι ο στρατός ξεκίνησε και πάλι τα αεροπορικά χτυπήματα και ότι χρησιμοποιεί περισσότερα πυρά

khartoum_bomb
Οι εμπόλεμες πλευρές του Σουδάν συγκρούονταν στην πρωτεύουσα της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα το πρωί μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με στόχο τη διατήρηση της ανακωχής και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, οδηγώντας τις ΗΠΑ στην επιβολή κυρώσεων.

Κάτοικοι στο Χαρτούμ και στη γειτονική πόλη Ομντουρμάν δήλωσαν ότι ο στρατός ξεκίνησε και πάλι τα αεροπορικά χτυπήματα και ότι χρησιμοποιεί περισσότερα πυρά καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται, αλλά χωρίς καμία ένδειξη ότι οι αντίπαλες παραστρατιωτικές δυνάμεις υποχωρούν από τους δρόμους της πόλης και τα σπίτια που κατέλαβαν.

«Υποφέρουμε τόσο πολύ από αυτόν τον πόλεμο. Από σήμερα το πρωί ακούμε τον ήχο της βίας. Ζούμε στον τρόμο. Είναι πραγματικός εφιάλτης», δήλωσε ο Σεχάμπ αλ-Ντιν Αμπνταλραχμάν, 31 ετών, από νότια συνοικία της πρωτεύουσας.

Επτά εβδομάδες συγκρούσεων μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/ RSF) έχουν διαλύσει τμήματα του κεντρικού Χαρτούμ και έχουν απειλήσει να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή, ενώ 1,2 εκατ. άνθρωποι έχουν αναζητήσει την ασφάλεια σε άλλες περιοχές του Σουδάν και άλλοι 400.000 έχουν καταφύγει σε γειτονικά κράτη.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία ανέστειλαν χθες τις συνομιλίες για ανακωχή αφού κατέρρευσε η κατάπαυση πυρός για την οποία είχαν μεσολαβήσει, κατηγορώντας τις εμπόλεμες πλευρές ότι καταλαμβάνουν σπίτια, επιχειρήσεις και νοσοκομεία και ότι πραγματοποιούν αεροπορικά χτυπήματα και επιθέσεις. Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον στρατό και τις RSF και απείλησαν με περαιτέρω ενέργειες «εάν οι πλευρές συνεχίσουν να καταστρέφουν τη χώρα τους», σύμφωνα με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο.

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Drone με τεχνητή νοημοσύνη «σκότωσε» τον χειριστή του σε προσομοίωση επειδή το εμπόδιζε!

Για τη βία κατά των γυναικών και τον φεμινισμό τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα για τους υποψηφίους των ΓΕΛ


Ο Μπραντ Πιτ κατηγορεί την Αντζελίνα Τζολί ότι πούλησε το μερίδιό της από το Miraval για να τον «εκδικηθεί»

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: 
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: 
Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης