Εκλογές στην Τουρκία: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα - Τι λένε Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές

Εκλογές στην Τουρκία: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα - Τι λένε Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι στη σημείο μηδέν και η Ε.Ε. θα πρέπει να διαμορφώσει νέο πλαίσιο μετά τις τουρκικές εκλογές

european-parliament

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι στο σημείο μηδέν και, εάν επανεκλεγεί ο Ερντογάν, η Ε.Ε. θα πρέπει να αξιοποιήσει ζητήματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία, όπως το εμπόριο και η παγωμένη τελωνειακή ένωση, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο σχέσεων μέσα στο οποίο θα πρέπει να συζητηθούν και θέματα αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο  με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. 

Αυτό είναι ένα κοινό συμπέρασμα Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών που μίλησαν στην εκπομπή «Συμβαίνει στην Ευρώπη της ΕΡΤ» με αφορμή τις τουρκικές εκλογές. 



Μανώλης Κεφαλογιάννης: Η ρητορική Ερντογάν για την Ευρώπη είναι εχθρική


Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μανώλης Κεφαλογιάννης, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι: 

Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σχέσεων με την ευρωπαϊκή ένωση και η ρητορική του Ερντογάν είναι εχθρική. Θα είναι έκπληξη να χάσει ο Ερντογάν, περιμένουμε το αποτέλεσμα για να δούμε πώς θα διαπραγματευτούμε ως Ε.Ε. με την Τουρκία. Έχουμε ως Ελλάδα σοβαρά προβλήματα να επιλύσουμε, πρέπει να προχωρήσουμε σε επίλυση των θεμάτων, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα θέματα να σέρνονται πρέπει να προχωρήσουμε σε συζητήσεις, με βάση βέβαια το διεθνές δίκαιο και για τη μόνη διαφορά που έχουμε που είναι η υφαλοκρηπίδα. 


Δημήτρης Παπαδημούλης: Η Ευρώπη επηρεάζεται από τα εμπορικά συμφέροντα 


Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: 

Το ευρωκοινοβούλιο βγάζει ψηφίσματα κατά της Τουρκίας, αλλά πίσω από κλειστές πόρτες, στο Συμβούλιο υπουργών και την Κομισιόν εκεί ακούμε επιχειρήματα ότι “είναι μια μεγάλη χώρα, μην την σπρώξουμε στην αγκαλιά της Τουρκίας”, και πίσω από αυτά τα γεωπολιτικά βρίσκονται κυνικά συμφέροντα, τους πουλάνε όπλα, κάνουν επενδύσεις. 

Θα πρέπει να κάνουμε τις δικές μας επιδιώξεις και τις κόκκινες γραμμές ευρωπαϊκή πολιτική, και απέχουμε από αυτό. Θα πρέπει επίσης να αξιοποιήσουμε τα ζητήματα που ενδιαφέρουν την  Τουρκία, όπως είναι π.χ. η Τελωνειακή Ένωση η οποία είναι παγωμένη, για να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο. 



Νίκος Παπανδρέου: Εάν επανεκλεγεί ο Ερντογάν η Δύση θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα


Η Δύση δεν θέλει τον Ερντογάν, κι αν επανεκλεγει πιστεύω ότι η Δύση θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια της Ελλάδας στα αμυντικά θέματα, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου. Εμείς δεν θέλουμε να γίνει οικονομικό κραχ στην Τουρκία, είμαστε γείτονες, αλλά πόσο θα στηρίζουν τον Ερντογάν η Ρωσία και το Κατάρ; Ίσως πιεστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ, αλλά θέλει να το αποφύγει για τις εντυπώσεις και για να μην υποταχθεί στη Δύση. Βέβαια, μετά τις εκλογές δεν θα έχει την πίεση των εθνικιστών να τον πιέζουν από δεξιά για να φωνάζει για την Γαλάζια Πατρίδα. Θα αλλάξει τη λογική του; Μάλλον όχι. Μήπως χαμηλώσει τους τόνους; Αυτό ελπίζουμε. 



Λουκάς Φουρλάς: Η Ευρώπη είναι όμηρος της Τουρκίας


Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς (ΔΗΣΥ - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) τόνισε:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όμηρος της Τουρκίας, αντί να ζητά τη Τουρκία να ενταχθεί, είναι η Ευρώπη που προσπαθεί να διευκολύνει την Τουρκία να μπει στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, κάτι που για εμάς δεν είναι αποδεκτό. 


Κώστας Μαυρίδης: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι ανύπαρκτες


Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - Σοσιαλιστική Ομάδα) επεσήμανε ότι: Σήμερα οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι ανύπαρκτες και μετά τις εκλογές στην Τουρκία θα πρέπει να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα περιλαμβάνει από τη μια τα εμπορικά θέματα που ενδιαφέρουν πολύ την Τουρκία και από την άλλη τα θέματα διεθνούς δικαίου αλλά και το ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού. 

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή ΕΔΩ: 

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 27 05 23  ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ



Ειδήσεις σήμερα:

Ανάλυση Bloomberg: Ο έλεγχος στα ΜΜΕ δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν για νίκη στις εκλογές

Η αμύθητη περιουσία της Τίνα Τέρνερ - Ποιοι είναι οι κληρονόμοι της

Όταν ο παιδόφιλος Τζίμι Σάβιλ πήγε να αποπλανήσει την Αμάντα Χόλντεν σε νεαρή ηλικία

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης