Γενική διευθύντρια ΔΝΤ: Είμαι βέβαιη ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια στάση πληρωμών

Γενική διευθύντρια ΔΝΤ: Είμαι βέβαιη ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια στάση πληρωμών

«Η παγκόσμια οικονομία, που ήδη είναι αντιμέτωπη με μια τόσο μεγάλη αβεβαιότητα, δεν χρειάζεται τις ατέρμονες, τεταμένες συζητήσεις στην Ουάσινγκτον» τόνισε η Γκεοργκίεβα

kristalina_georgieva
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σήμερα πως είναι βέβαιη ότι οι ΗΠΑ θα αποφύγουν μια στάση πληρωμών.

Οι ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν σε αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους τον επόμενο μήνα -ακόμη και να κηρύξουν χρεοκοπία- εάν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το όριο δανεισμού που ανέρχεται στα 31,4 τρισεκ. δολάρια. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να πυροδοτήσει οικονομικές αναταράξεις και πανικό στις διεθνείς αγορές.

Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών μεταξύ των εκπροσώπων του προέδρου Τζο Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων ολοκληρώθηκε την Τρίτη χωρίς να επιτευχθεί πρόοδος και η καταληκτική ημερομηνία της 1ης Ιουνίου πλησιάζει.

«Η ιστορία μας λέει ότι οι ΗΠΑ πάλευαν πάντα με αυτήν την ιδέα της χρεοκοπίας (…) αλλά την τελευταία στιγμή (το πρόβλημα) λύνεται και είμαι αισιόδοξη ότι θα το δούμε να συμβαίνει ξανά», είπε η Γκεοργκίεβα στο Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, που οργανώνεται από το πρακτορείο Bloomberg. «Πρέπει όμως πάντα να συνειδητοποιούμε ότι ο κίνδυνος είναι εκεί», προειδοποίησε.

Κλείσιμο
«Η παγκόσμια οικονομία, που ήδη είναι αντιμέτωπη με μια τόσο μεγάλη αβεβαιότητα, δεν χρειάζεται» τις ατέρμονες, τεταμένες συζητήσεις στην Ουάσινγκτον, πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, που συμμετείχαν στο ίδιο πάνελ με τη Γκεοργκίεβα, συμφώνησαν ότι χρειάζεται να βρεθεί μια λύση το συντομότερο δυνατόν. «Ελπίζω ότι θα επικρατήσει η φρόνηση (…) δεν είναι εύκολο να παίζεις με τις διεθνείς αγορές και όταν αυτές κρυολογήσουν, όλοι θα φταρνιστούμε», σχολίασε ο Σαουδάραβας υπουργός Μοχάμεντ Αλ Τζαντάαν.

Η Γκεοργκίεβα εκτίμησε εξάλλου ότι το δολάριο θα παραμείνει πιθανότατα το νόμισμα αναφοράς, παρά τη συζήτηση που γίνεται για τις ενέργειες των χωρών που προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό νόμισμα, τη λεγόμενη «αποδολαριοποίηση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα:

Για τη «σφαγή στη Λούσνια» αναζητούνταν ο Αλβανός κακοποιός που συνελήφθη στα Ιωάννινα

Κάλπες 25 Ιουνίου, υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σαρμάς - Το παρασκήνιο της σύσκεψης των αρχηγών

«Σίγουρος 100% ότι ζουν ανάμεσά μας εξωγήινοι» δηλώνει καθηγητής του πανεπιστημίου Στάνφορντ

----------------

Εκλογές 2023

Οδηγός εκλογών 2023: Πως ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
 
Εκλογές 2023
Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
 
Αποτελέσματα εκλογών 2023Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης