Εκλογές στην Τουρκία: «Ο Κιλιτσντάρογλου θα εκλεγεί πρόεδρος σήμερα» λέει ο Ιμάμογλου

Εκλογές στην Τουρκία: «Ο Κιλιτσντάρογλου θα εκλεγεί πρόεδρος σήμερα» λέει ο Ιμάμογλου

Οι εκτιμήσεις των δημάρχων Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας - Πού επικρατεί  ο Κιλιτσντάρογλου 

kilits4
Αισιοδοξία έχει αρχίσει να επικρατεί στους κύκλους των κεμαλικών όσο προχωρά η ενσωμάτωση και τα ποσοστά του κυβερνώντος AKP φαίνεται να μειώνονται. Η δήλωση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, «είμαστε μπροστά» είναι ενδεικτική του θετικού κλίματος που έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

Οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, που προέρχονται από το κόμμα του Κιλιτσντάρογλου δήλωσαν πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε τροχιά νίκης με καταμετρημένους σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων. Και οι δύο δήμαρχοι προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να είναι προσεκτικοί και να μην βασίζονται στα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu.

«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Επίσης, τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται οριακά του Ερντογάν.

Κλείσιμο
Ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Πού προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου 

Εμφανής, όπως δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα, είναι η αποδοκιμασία των Τούρκων σε βάρος του Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώνοντος AKP, από τους ψηφοφόρους στα μικρασιατικά παράλια και στις ανατολικές επαρχίες που επλήγησαν από το δίπλο φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Όπως φαίνεται σε χάρτη του Anadolu που μεταδίδει ζωντανά τα αποτελέσματα, το 61% των ψηφοφόρων στη Σμύρνη ψήφισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στα μικρασιατικά παράλια, ο Ερντογάν επικρατεί μόνο στο Μπαλικεσίρ.

Η οργή των σεισμόπληκτων, από την άλλη, αποτυπώνεται στη μεγάλη επικράτηση του Κιλιτσντάρογλου στο Ντιγιαρμπακίρ, το Αρνταχάν, το Χακάρι, το Σιρνάκ, το Μπατμάν, το Μαρντίν, το Σίιρτ, το Αγκρί, το Μπιτλίς, το Βαν.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο Κιλιτσντάρογλου αμφισβητεί την αξιοπιστία των στοιχείων που μεταδίδονται από το πρακτορείο Anadolu, σε δηλώσεις που έκανε πριν λίγο.

Η εκλογική νύχτα προμηνύεται μακρά και η αγωνία κορυφώνεται καθώς πρόκειται, όπως γράφουν και τα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ, για μια αναμέτρηση-θρίλερ.

Με το ποσοστό της καταμέτρησης να ξεπερνά το 40% της ενσωμάτωσης, προκύπτει ότι η διαφορά ανάμεσα στους δύο μονομάχους συρρικνώνεται σημαντικά.

Ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσαν στο Reuters τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Ειδήσεις σήμερα 

Live οι εκλογές στην Τουρκία - Στις 20:00 θα έχει ενσωματωθεί το 50% των ψήφων

Κίνηση τώρα: Θανατηφόρο τροχαίο στην Αττική Οδό - Σύγκρουση ΙΧ με μηχανή

Αυτές είναι οι 17 καλύτερες παραλίες στα Δωδεκάνησα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης