Εκλογές στην Τουρκία: Ροζ βίντεο φέρνει τον Κιλιτσντάρογλου πιο κοντά στην εκλογή από τον πρώτο γύρο

Εκλογές στην Τουρκία: Ροζ βίντεο φέρνει τον Κιλιτσντάρογλου πιο κοντά στην εκλογή από τον πρώτο γύρο

Πώς «κάηκε» η προεδρική υποψηφιότητα Ιντζέ που έκοβε ψήφους από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης - Η αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας

kilicdaroglu-erdogan_mak
Πιο κοντά στην επικράτηση από τον πρώτο γύρο των κρίσιμων εκλογών στην Τουρκία, φέρνει τον επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η απόφαση του ανεξάρτητου υποψήφιου Μουχαρέμ Ιντζέ, να αποσυρθεί τρεις μέρες πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις έως πρότινος εκτιμήσεις ο Ιντζέ, πρόεδρος του μικρού κόμματος «Χώρα», θα μπορούσε με το ποσοστό που εμφάνιζε να λαμβάνει στις δημοσκοπήσεις -από 1,5% έως 3,5% στις τελευταίες έρευνες- να αποτρέψει εκλογή του Κιλιτσντάρογλου από την Α’ Κυριακή, οδηγώντας σε επαναληπτικές εκλογές όπως είναι και ο διακαής πόθος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
ince_mak2
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ που αποσύρθηκε από την κούρσα
Ο Ιντζέ συμμετείχε στις προεδρικές εκλογές του 2018, ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος(CHP) του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, λαμβάνοντας το 30% των ψήφων. Στη συνέχεια αποχώρησε από το CHP, λόγω διαφωνιών με την ηγεσία του κόμματος και ίδρυσε το κόμμα Χώρα (Memleket).

Η δύναμή του αποτελούνταν από ψηφοφόρους που θα στήριζαν κυρίως τον Κιλιτσντάρογλου, μια και αυτοπροσδιορίζονται ως κεμαλιστές. Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και ο Ταγίπ Ερντογάν προωθούσαν μάλιστα όσο μπορούσαν επικοινωνιακά την υποψηφιότητα Ιντζέ, προκειμένου να κόψουν ψήφους από τον επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα αρκετά στελέχη του κόμματος Χώρα είχαν παραιτηθεί, ανησυχώντας ότι η υποψηφιότητα του Μουχαρέμ Ιντζέ εμποδίζει τον Κιλιτσντάρογλου, τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, να κερδίσει τον πρόεδρο Ερντογάν που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες.

Κλείσιμο
«Λυπάμαι γι'αυτό. Συνεχίζουμε τη μάχη με τους άλλους. Το σημαντικό είναι η απόφαση του έθνους μου» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.


Υπόνοιες για ροζ σκάνδαλο

«Αποσύρομαι από αυτόν τον αγώνα. Το κάνω αυτό για τη χώρα μου» δήλωσε ο Ιντζέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα, κάνοντας ευθέως λόγο για προσπάθεια εμπλοκής του σε κατασκευασμένο βίντεο που τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση και σύμφωνα με τον ίδιο στόχο έχει να τον συκοφαντήσει και να τον βλάψει πολιτικά.

Φήμες κάνουν λόγο για ροζ βίντεο, που φέρεται να έχει στην κατοχή του και να εκβιάζει να δημοσιοποιήσει στα social media πρώην σωματοφύλακας του Ερντογάν
«Κανένας πολιτικός δεν έχει δει τέτοια συκοφαντία. Μιλάμε για 45 ημέρες δολοφονίας της φήμης μου. Δεν είμαι αυτός που λένε, αυτό είναι συκοφαντία. Πού είναι οι εισαγγελείς; Έλεγαν ψέματα για 45 μέρες» δήλωσε o Iντζέ κάνοντας λόγο για «δολοφονία χαρακτήρα» σε βάρος του, που «κανένας πολιτικός δεν έχει βιώσει» έως σήμερα. Ο ίδιος κάνει λόγο για συνωμοσία που πηγάζει από τους γκιουλενιστές (FETO).

Το κόμμα του  θα λάβει κανονικά μέρος στις βουλευτικές εκλογές, με τον ίδιο να ζητάει από τους Τούρκους ψηφοφόρους να το στηρίξουν. «Στη νέα Βουλή πρέπει να είναι οι κεμαλιστές. Η ασφάλεια της Τουρκίας είναι το κόμμα της «Χώρας». Θέλω ψήφο για την «Χώρα» από κάθε σπίτι. Αποσύρω την υποψηφιότητά μου. Αυτό το κάνω για την πατρίδα μου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Που στρέφονται οι ψηφοφόροι του Ιντζέ

Τρεις πλέον είναι οι υποψήφιοι στις κρίσιμες προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία. Ο σημερινός πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο Σινάν Ογκάν πρώην στέλεχος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP).
Σύμφωνα με όσα σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα ο Οζέρ Σενσάρ, ιδρυτής και διευθυντής της εταιρείας ερευνών MetroPOLL, το 49,3% όσων στήριζαν τον Μουχαρέμ Ιντζέ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα κατευθυνθούν προς τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και 22,3% προς τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι «αναποφάσιστοι» αγγίζουν το 5,3%, ενώ το 21,2% λέει πως δεν θα πάει να ψηφίσει την Κυριακή.

Όπως είναι γνωστό, οι Τούρκοι καλούνται να εκλέξουν νέο πρόεδρο της χώρας. Σε περίπτωση που κανείς δεν συγκεντρώσει το 50% των απαραίτητων ψήφων, o δεύτερος γύρος θα διενεργηθεί στις 28 Μαΐου.

Φήμες ότι ο Ογάν ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία - Διάψευση από τον ίδιο

Στο μεταξύ την ώρα που οι εξελίξεις στην Τουρκία τέσσερις μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, τρέχουν με γοργούς ρυθμούς - απόσυρση Ιντζέ - υπήρξαν φήμες με βάση τις οποίες ότι ο υποψήφιος Σινάν Ογάν ακύρωσε την προεκλογική του εκστρατεία και θα προβεί σε δηλώσεις στην Άγκυρα, αύριο Παρασκευή. 

Ωστόσο ο ίδιος διέψευσε ότι θα αποσυρθεί από την κούρσα των εκλογών λέγοντας ότι θα συνεχίσει μέχρι τέλους. «Αγαπητοί γιοι του τουρκικού έθνους, θα συνεχίσουμε να πολεμάμε μέχρι το τέλος. Δεν θέλαμε να ζήσουμε κανένα επεισόδιο την τελευταία ημέρα των εκλογών λόγω της αυξανόμενης πρόκλησης εναντίον μας. Γι' αυτό είμαι στην Κωνσταντινούπολη απόψε. Αύριο θα βρίσκομαι στην Άγκυρα. Περιμένουμε συμμετοχή. Παρακαλώ μην ακούτε καμία άλλη δήλωση εκτός από τη δική μας», έγραψε στο Twitter.
Ειδήσεις σήμερα:

Το Twitter «ψήφισε» για το ντιμπέιτ: Ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν


Η Χρηστίδου απαντά στον Μαραντίνη με ανακοίνωση: Ψεύδη, θα προβώ σε νομικές ενέργειες


Η μεγάλη αλλαγή στο πρόσωπο της Αμάλ Αλαμουντίν - Άλλος άνθρωπος η σύζυγος του Κλούνεϊ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης