Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα 5 και 2,2 μονάδων Κιλιτσντάρογλου έναντι Ερντογάν σε δύο δημοσκοπήσεις

Εκλογές στην Τουρκία: Προβάδισμα 5 και 2,2 μονάδων Κιλιτσντάρογλου έναντι Ερντογάν σε δύο δημοσκοπήσεις

Τεταμένο κλίμα και ερωτήματα για την «επόμενη» μέρα - Ο Κιλιτσντάρογλου θελει «στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας» και ο Ερντογάν «νέες αλώσεις».

kilicdaroglu_arthro
Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Konda που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να υπολείπεται σε ποσοστό αποδοχής έναντι του κυριότερου αντιπάλου του, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατά περισσότερες από πέντε ποσοστιαίες μονάδες ενόψει των προεδρικών εκλογών της προσεχούς Κυριακής.

Η δημοσκόπηση εμφανίζει τον Ερντογάν να εξασφαλίζει στην πρόθεση ψήφου 43,7% και τον Κιλιτσντάρογλου 49,3%, στερώντας του έτσι την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναληπτικού γύρου μεταξύ των δύο υποψηφίων στις 29 Μαΐου.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Metropoll, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης λαμβάνει 46% έναντι 44% που συγκεντρώνει Τούρκος πρόεδρος, ενώ Ογάν και Ιντζέ 2,6% και 1,2% αντίστοιχα. Άλλη μια δημοσκόπηση, της εταιρείας Saros, επιβεβαιώνει την τάση εκλογής του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ακόμη και από την Α΄ Κυριακή, με διαφορά που αγγίζει τις 66 μονάδες. Συγκεκριμένα, και μετά την αναγωγή, οι υποψήφιοι λαμβάνουν: Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: 44,48%, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: 49,96%, Μουχαρέμ Ιντζέ: 3,23% και Σινάν Ογάν: 2,33%.

Τεταμένο κλίμα και ερωτήματα για την «επόμενη» μέρα

Βαδίζοντας προς την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου, το κλίμα συνεχίζει να παραμένει τεταμένο με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης και των κομμάτων Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) που την αποτελούν. Στόχος του Ερντογάν και των συνεργατών του είναι ο ψυχολογικός επηρεασμός των ψηφοφόρων αλλά και ο προσεταιρισμός αναποφάσιστων κυρίως με συντηρητικές αντιλήψεις. Τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στο Ερζερούμ, όπου ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου δέχτηκε επίθεση με πέτρες από εθνικιστές και ισλαμιστές οπαδούς τον Ερντογάν, είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί, με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα για τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής.

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν «αέρα» στον επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης, το ερώτημα που τίθεται πλέον στην Τουρκία είναι τι θα πράξει ο Ερντογάν για να αποτρέψει επικράτηση του βασικού του αντιπάλου στην κάλπη. Έχοντας τον πλήρη έλεγχο της κρατικής μηχανής, ήδη πολλοί δημόσια εκφράζουν τον φόβο τους για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος ή ακόμη και για σενάρια … ακύρωσης των εκλογών -για διάφορους λόγους- σε περίπτωση που ο Τούρκος πρόεδρος χάσει τις εκλογές. Κάτι που αναμένεται να βγάλει μαζικά στους δρόμους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη χώρα.

Ο Κιλιτσντάρογλου θελει «στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας» και ο Ερντογάν «νέες αλώσεις».

Την ίδια ώρα που ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπόσχεται στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, τονίζοντας πως στόχος του είναι η «ειρήνη» και η «συνεργασία» με τις γειτονικές χώρες, ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να ονειρεύεται και να υπόσχεται στους ψηφοφόρους του νέες … αλώσεις.

«Από την Αδριανούπολη, που για ένα αιώνα ήταν η πρωτεύουσα του κράτους μας και ετοίμασε βήμα-βήμα την άλωση της Κωνσταντινούπολης, τώρα στον Αιώνα της Τουρκίας ετοιμαζόμαστε να δούμε νέα όνειρα άλωσης» δήλωσε, στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Αδριανούπολη.

Σε αντίθετο μοτίβο, ο επικεφαλής της ενωμένης αντιπολίτευσης υποσχέθηκε «στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας» και εξομάλυνση των σχέσεων με γειτονικές χώρες, εννοώντας και την Ελλάδα. «Στην εξωτερική μας πολιτική θα κάνουμε αλλαγή 180 μοιρών.. Θα την τοποθετήσουμε στον άξονα της ειρήνης. Όπως είπε ο Κεμάλ Ατατούρκ «ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο». Θα κινηθούμε ειρηνικά. Με όλους τους γείτονες μας θα ζήσουμε μέσα σε κλίμα ειρήνης και ηρεμίας» τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου.


Ειδήσεις σήμερα:

«Πήρα το δρεπάνι για να... αμυνθώ», κατέθεσε ο 10ος κατηγορούμενος στη δίκη για τη δολοφονία του Άλκη

Δεκάδες παιδιά τραυματίστηκαν από την κατάρρευση πεζογέφυρας στην πόλη Έσποου της Φινλανδίας

Αμετανόητος ο Ντόναλντ Τραμπ: Προκλήσεις, προσβολές και σεξισμός σε συνέντευξή του στο CNN
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης