Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Wagner θα μάχεται για τη Ρωσία και μετά την αποχώρηση από το Μπαχμούτ, λέει ο Πριγκόζιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Wagner θα μάχεται για τη Ρωσία και μετά την αποχώρηση από το Μπαχμούτ, λέει ο Πριγκόζιν

Ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης αιτήθηκε με επιστολή του στον Σοϊγκού, η ομάδα Τσετσένων του Καντίροφ να τους «αλλάξει» στο Μπαχμούτ

prigozhin
Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Βάγκνερ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα συνεχίσουν να μάχονται για τη Ρωσία ακόμα μετά την αποχώρησή τους από την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

«Οι μαχητές της Wagner θα διατηρηθούν για τις επόμενες επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων», φέρεται να δήλωσε σήμερα σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της ρωσικής παραστρατιωτικής οργάνωσης δημοσίευσε χθες επιστολή προς τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, με αίτημα να παραδοθούν οι θέσεις της οργάνωσης στο Μπαχμούτ στους Καντιροβίτες. Στην έκθεση αυτή αναφέρει πως «δεχόμαστε ο Ραμζάν Καντίροφ και οι δυνάμεις του που πολέμησαν γενναία στη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές, να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις της Wagner», τονίζοντας πως πρέπει η αλλαγή να έχει γίνει ως τις δώδεκα τα μεσάνυχτα της 10ης Μαΐου.

«Σας ζητώ να εκδώσετε διαταγή μάχης για τη μεταβίβαση, πριν από τα μεσάνυχτα της 10ης Μαΐου, θέσεων της εταιρίας Βάγκνερ σε μονάδες του τάγματος Αχμάτ στην πόλη Μπαχμούτ και στα περίχωρά της», δήλωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, σε επιστολή την οποία δημοσιοποίησε η υπηρεσία Τύπου του και απευθύνεται στον Ρώσο υπουργό Άμυνας.

Ο επικεφαλής της Wagner λέει ότι έκανε το αίτημα αυτό «λόγω μακράς έλλειψης πυρομαχικών», κατηγορώντας το γενικό επιτελείο στρατού ότι προμήθευσε μόνο το 32% των πυρομαχικών που έχει ζητήσει από τον περασμένο Οκτώβριο.

Το ξέσπασμα του Πριγκόζιν μπροστά σε πτώματα μαχητών του

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανέφερε ο αρχηγός της Wagner σε χθεσινή του δήλωση, οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από την Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου λόγω έλλειψης πυρομαχικών και θα παραδώσουν τις θέσεις τους στις δυνάμεις των τακτικών ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο Πριγκόζιν εδώ και εβδομάδες διαμαρτύρεται ότι ο ρωσικός στρατός δεν προμηθεύει τη Wagner με τα απαραίτητα πυρομαχικά για να φτάσει στη νίκη στην Μπαχμούτ, όπου διεξάγεται η πιο σκληρή μάχη από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΟ ΒΙΝΤΕΟ



Ο Πριγκόζιν, μπροστά από πτώματα μαχητών του, έβριζε τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση με την οποία βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα. «Αυτοί είναι οι άνδρες της Βάγκνερ που σκοτώθηκαν σήμερα. Το αίμα τους είναι ακόμα ζεστό! Κατέγραψέ τους όλους», είπε χαρακτηριστικά ο Πριγκόζιν, ρίχνοτας ευθύνες στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού και τον διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία Βαλέρι Γκερασίμοφ.

«Εσείς τα κτήνη συχνάζετε σε ακριβά κλαμπ. Τα παιδιά σας απολαμβάνουν τη ζωή και ανεβάζουν βίντεο στο YouTube. Νομίζετε ότι είστε τα αφεντικά σε αυτή τη ζωή και ότι μπορείτε να ελέγχετε τις μοίρες των ανθρώπων; Νομίζετε ότι έχετε δικαίωμα να ελέγχετε τα αποθέματα των πυρομαχικών;», είπε στη συνέχεια, κατηγορώντας τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία και σημειώνοντας ότι η Wagner θα είχε πέντε φορές λιγότερους νεκρούς αν είχε τα πυρομαχικά που απαιτούνται.


«Αυτοί οι άνδρες ήρθαν εδώ ως εθελοντές και πεθαίνουν για να μπορείτε εσείς να κάθεστε στα πολυτελή γραφεία σας. Είναι οι πατεράδες κάποιου. Είναι οι γιοι κάποιου. Και αυτά τα καθάρματα που δεν μας δίνουν τα πυρομαχικά θα φάνε τα σωθικά τους στην κόλαση», κατέληξε ο Πριγκόζιν ο οποίος είναι στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τι είναι οι Καντιροβίτες

Οι Καντιροβίτες αποτελούν ένοπλη οργάνωση στην Τσετσενία η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ηγέτη της περιοχής, Ραμζάν Καντίροφ. Επίσημα οι Καντιροβίτες αποτελούν τμήμα της Ρωσικής Εθνοφρουράς.

Οι Καντιροβίτες, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, είναι ο προσωπικός στρατός του Καντίροφ.

Οι Καντιροβίτες ιδρύθηκαν από τον Αχμάτ Καντίροφ το 1994 κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου της Τσετσενίας το 1994 και πολέμησε κατά της Ρωσίας και υπέρ της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ιτσκέριας.

Οι Καντιροβίτες ξεκίνησαν να πολεμούν αυτονομιστές και τζιχαντιστές όταν ο Αχμάτ Καντίροφ έγινε πρόεδρος της περιοχής τον Ιούλιο 2000.

Ειδήσεις σήμερα

Τέξας: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 7 τραυματίες από τα πυρά ενόπλου σε εμπορικό κέντρο - Δείτε βίντεο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Λευκός φώσφορος «καίει» το Μπαχμούτ, κατηγορούν τους Ρώσους

Στέψη βασιλιά Καρόλου: Τα 25 φωτογραφικά στιγμιότυπα που ξεχώρισαν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης