Κούβα: Με τέσσερις ημέρες καθυστέρηση και χωρίς το συνηθισμένο πλήθος τίμησε την Πρωτομαγιά

Κούβα: Με τέσσερις ημέρες καθυστέρηση και χωρίς το συνηθισμένο πλήθος τίμησε την Πρωτομαγιά

Το νησί περνά τη χειρότερη οικονομική του κρίση εδώ και 30 χρόνια, λόγω της πανδημίας, της ενίσχυσης των αμερικανικών κυρώσεων και των εσωτερικών διαρθωτικών αδυναμιών

cuba_may_1
Χωρίς τη συνήθη κινητοποίηση και προσέλευση, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή οι εορτασμοί για την Πρωτομαγιά στην Κούβα, μετά την αναβολή τους λόγω κινδύνου πλημμυρών και σε μια συγκυρία σοβαρής έλλειψης καυσίμων η οποία ανάγκασε τις αρχές να περιορίσουν τη μορφή της γιορτής.

Συνήθως, δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί φθάνουν με το λεωφορείο από κάθε γωνιά της πρωτεύουσας, για να συγκεντρωθούν στην εμβληματική πλατεία της Επανάστασης, στην καρδιά της Αβάνας πριν από την πορεία.

Ωστόσο φέτος, οι κάτοικοι του κέντρου κλήθηκαν να περπατήσουν μέχρι τη λεωφόρο Μαλεκόν για να συγκεντρωθούν εκεί, ενώ δράσεις οργανώνονταν στις άλλες συνοικίες.

Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Λις Κουέστα, μετέβη και ο ίδιος πεζός μέχρι τη διάσημη παραλιακή λεωφόρο της Αβάνας για μια πράξη «λαϊκής επιβεβαίωσης». Ο πρώην πρόεδρος Ραούλ Κάστρο επίσης μετείχε στη συγκέντρωση.

Κλείσιμο
cuba_may_5
Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, (δεύτερος από αριστερά) και ο πρώην πρόεδρος Ραούλ Κάστρο (τρίτος από αριστερά) στη συγκέντρωση


«Αυτή η αλλαγή τοποθεσίας συνάδει με τους υφιστάμενους περιορισμούς λόγω του θέματος της τροφοδοσίας καυσίμων», υπογράμμισε ο Ουλίσες Γκιλάρτε ντε Νασιμιέντο, γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών της Κούβας (CTC), κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.

Το νησί περνά τη χειρότερη οικονομική του κρίση εδώ και 30 χρόνια, υπό τις συνδυασμένες συνέπειες της πανδημίας, της ενίσχυσης των αμερικανικών κυρώσεων και των εσωτερικών διαρθωτικών αδυναμιών.

Η κατάσταση αυτή οδηγεί σε επαναλαμβανόμενες ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και βενζίνης, οι οποίες επιδεινώνονται από τον καλπάζοντα πληθωρισμό. Από τα τέλη Μαρτίου, η έλλειψη καυσίμων δεν σταματά να διευρύνεται με άμεσες συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα: 

Βασιλιάς Κάρολος: Λάμψη και υψηλοί προσκεκλημένοι στη δεξίωση στο Μπάκιγχαμ

Χανιά: «Μπαμπά πνίγομαι» - Δόκιμος αστυφύλακας παρασύρθηκε από χείμαρρο

Σερβία: Καρέ καρέ η στιγμή της σύλληψης του 21χρονου που σκότωσε 8 άτομα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης