Λίθινα εργαλεία καταγράφουν 3 κύματα μετανάστευσης των πρώτων Sapiens στην Ευρώπη - Δείτε χάρτες

Λίθινα εργαλεία καταγράφουν 3 κύματα μετανάστευσης των πρώτων Sapiens στην Ευρώπη - Δείτε χάρτες

Οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη σε τρία μεταναστευτικά ρεύματα κατά τη διάρκεια της Παλαιολιθικής εποχής

xartis
Λιβανέζικα και γαλλικά λίθινα εργαλεία που κατασκευάστηκαν έως και 54.000 χρόνια πριν αποκαλύπτουν τρεις φάσεις των πρώτων ανθρώπινων μεταναστεύσεων στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης «Plos One».

Όπως εντόπισε ο ερευνητής Λούντοβικ Σλίμακ από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙΙ και το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας μελετώντας τον τρόπο κατασκευής των λίθινων εργαλείων, οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη σε τρία μεταναστευτικά ρεύματα κατά τη διάρκεια της Παλαιολιθικής εποχής.

Η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στη συγκριτική ανάλυση δεκάδων χιλιάδων λίθινων εργαλείων από δύο θέσεις, μία στο Λίβανο και μία στη Γαλλία, που αποκάλυψαν πρόσφατα την πρώτη μετανάστευση των Sapiens στην Ευρώπη, πριν από 54.000 χρόνια. Ο συγγραφέας εντόπισε μια παρόμοια ακολουθία τριών τεχνολογικών φάσεων και στις δύο περιοχές, γεγονός που υποδηλώνει τρία διακριτά κύματα μετανάστευσης των Homo Sapiens στην Ευρώπη.

maps
Η εικόνα δείχνει τρεις τεχνικές παραδόσεις κάθε μίας από τις μεταναστεύσεις των Sapiens. Credit: Ludovic Slimak, CC-BY 4.0


«Μέχρι το 2022 υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Homo Sapiens είχε φτάσει στην Ευρώπη μεταξύ της 42ης και της 45ης χιλιετίας. Η μελέτη δείχνει ότι αυτή η πρώτη μετανάστευση των Sapiens θα ήταν στην πραγματικότητα το τελευταίο από τα τρία μεγάλα μεταναστευτικά κύματα προς την ήπειρο, αναθεωρώντας εκ βάθρων όσα θεωρούνταν γνωστά για την προέλευση των Sapiens στην Ευρώπη», σημειώνει ο ερευνητής.



Ειδήσεις σήμερα:

Καταιγίδες και σήμερα - Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ο 14χρονος που σκότωσε 9 άτομα σε σχολείο στο Βελιγράδι ήταν «ήσυχο παιδί» από καλή οικογένεια 

Μπροστά ο Κιλιτσντάρογλου σε νέα δημοσκόπηση μία σχεδόν εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες εκλογές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης