Σουδάν: Πάνω από 430.000 πρόσφυγες εξαιτίας των συγκρούσεων

Σουδάν: Πάνω από 430.000 πρόσφυγες εξαιτίας των συγκρούσεων

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα της βοήθειας προς το Σουδάν δεν έχει χρηματοδοτηθεί φέτος παρά στο 14%

sudan_0
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν διαφύγει τις συγκρούσεις στο Σουδάν διασχίζοντας τα σύνορα για να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες, ενώ περισσότεροι των 334.000 έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και έχουν μετακινηθεί εντός της χώρας, ανακοίνωσαν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των Ηνωμένων Εθνών κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Γενεύη.

Παράλληλα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα της βοήθειας προς το Σουδάν δεν έχει χρηματοδοτηθεί φέτος παρά στο 14% και στους οργανισμούς αρωγής λείπει ποσόν 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στην χώρα που ήδη υπήρχε, αλλά επιδεινώθηκε εξαιτίας των συγκρούσεων.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε, απηύθυνε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τις οργανώσεις αρωγής.

«Χωρίς αυτό, απλώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του ΟΗΕ στην Γενεύη διευκρινίζοντας ότι οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες στερούνταν πόρων για να λειτουργήσουν στο Σουδάν ήδη πριν από το ξέσπασμα των συγκρούσεων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι συγκρούσεις ανάμεσα στον τακτικό στρατό και τις δυνάμεις των παραστρατιωτικών από τα μέσα Απριλίου ανάγκασαν περισσότερους από 334.000 ανθρώπους να διαφύγουν από την χώρα.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες ξεπερνούν όλες τις μετακινήσεις που συνδέονται με την σύρραξη στο Σουδάν το 2022», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Κλείσιμο
Ο ΟΗΕ φοβάται μαζική έξοδο από το Σουδάν «άνω των 800.000 ανθρώπων», αν συνεχισθούν οι συγκρούσεις, καθώς οι αντιμαχόμενες πλευρές αγνοούν τις συμφωνίες για εκεχειρία, ενώ η διεθνής κοινότητα φοβάται ανθρωπιστική καταστροφή.

«Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται στις αρχές της και προσπαθούμε να παραθέσουμε τους αριθμούς για να δώσουμε μία εικόνα για τις διαστάσεις της έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η Ολγκα Σαραγκάντο, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023 - Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω καθαρή νίκη της ΝΔ - Ο Τσίπρας θέλει τις ψήφους του Κασιδιάρη

Οκτώ χρόνια στα δικαστήρια το δυστύχημα με το F-16 στην Ισπανία

Met Gala 2023: Πέρλες, γάτες και ανατρεπτικές εμφανίσεις προς τιμή του Καρλ Λάγκερφελντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης