Παραγουάη: Ο υποψήφιος της Δεξιάς Σαντιάγο Πένια εκλέγεται πρόεδρος

Παραγουάη: Ο υποψήφιος της Δεξιάς Σαντιάγο Πένια εκλέγεται πρόεδρος

 Ο 44χρονος άλλοτε υπουργός Οικονομικών επικράτησε του βασικού αντιπάλου του, του κεντροαριστερού Εφραίν Αλέγκρε - Θα διαδεχθεί τον Αύγουστο τον Μάριο Άμπντο Μπενίτες

Collage_Maker-01-May-2023-04-03-AM-4418
Ο Σαντιάγο Πένια, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος Colorado (δεξιά) –στην εξουσία επί σχεδόν οκτώ δεκαετίες στην Παραγουάη–, εξελέγη πρόεδρος της χώρας επικρατώντας του βασικού αντιπάλου του, του κεντροαριστερού Εφραίν Αλέγκρε, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο κ. Πένια, οικονομολόγος 44 ετών, άλλοτε υπουργός Οικονομικών (2015-2017) της κυβέρνησης του προέδρου Οράσιο Καρτές (2013-2018), ανακηρύχθηκε νικητής από το εκλογοδικείο (την εθνική εφορευτική επιτροπή), καθώς συγκέντρωνε το 42% και πλέον των ψήφων, έναντι 27,5% του εξηντάρη κ. Αλέγκρε, με το 96% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.



Κλείσιμο
Θα διαδεχθεί τον Αύγουστο τον Μάριο Άμπντο Μπενίτες. Η προεδρική θητεία είναι πενταετής.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων ήθελαν τους δυο βασικούς υποψήφιους να δίνουν μάχη στήθος με στήθος, παρότι το Κολοράδο κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό σχεδόν χωρίς διακοπή εδώ και 76 χρόνια — αν εξαιρεθεί η σύντομη παρένθεση της κεντροαριστερής κυβέρνησης του προέδρου Φερνάντο Λούγο (2008-2012).

Ο Σαντιάγο Πένια δεν ήταν ποτέ πριν υποψήφιος σε εθνικές εκλογές, Το 2018, είχε ηττηθεί στην εσωκομματική διαδικασία του Κολοράδο από τον νυν αρχηγό του κράτους, τον Μάριο Άμπντο Μπενίτες. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν είχε εξ ορισμού δικαίωμα να διεκδικήσει δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

27122178


Ο Εφραίν Αλέγκρε, δικηγόρος 60 ετών, έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία για τρίτη συνεχόμενη φορά, εκπροσωπώντας τη συμμαχία της κεντροαριστεράς Concertación Nacional. Ηττήθηκε το 2013 και το 2018.

27122196


Η ψηφοφορία διεξήχθη χθες Κυριακή χωρίς να καταγραφεί σοβαρό επεισόδιο, σύμφωνα με τον αρχηγό της παραγουανής αστυνομίας Χιλμπέρτο Φλέιτας. Αναφέρθηκαν μόνο κάποιες αψιμαχίες και προσήχθησαν από την αστυνομία έξι πρόσωπα σε εθνική κλίμακα.




Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Ύδρα: «Έχεις πρόβλημα; Εγώ έριξα τη γάτα απ' την ταράτσα»! - Απίστευτο περιστατικό κακοποίησης, υπό κράτηση ο δράστης

Survivor All Star: Στα... Μπλε το Λονδίνο, ο Ατζούν τους πήγε να δουν και αγώνα της Χαλ Σίτι - Δείτε βίντεο

Παναθηναϊκός: Μαζί στις εξέδρες της Λεωφόρου Τσίπρας και Μπισμπίκης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης