Το Ιράν επιβεβαιώνει την κατάληψη του τάνκερ – Προσέκρουσε σε πλοίο μας, ισχυρίζεται η Τεχεράνη

Το Ιράν επιβεβαιώνει την κατάληψη του τάνκερ – Προσέκρουσε σε πλοίο μας, ισχυρίζεται η Τεχεράνη

Σύμφωνα με την εκδοχή της Τεχεράνης, το πλοίο συγκρούστηκε με ιρανικό σκάφος με αποτέλεσμα δύο άτομα να αγνοούνται και πολλά να έχουν τραυματιστεί

advantage_sweet_91
Ο ιρανικός στρατός με ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι δυνάμεις του ακινητοποίησαν τάνκερ με σημαία των Νήσων Μάρσαλ στον Κόλπο του Ομάν.

Σύμφωνα με την εκδοχή του ιρανικού στρατού, το πλοίο συγκρούστηκε με ιρανικό σκάφος, τραυματίζοντας πολλά μέλη του πληρώματος, και στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει.

«Δύο μέλη του πληρώματος του σκάφους αγνοούνται και πολλοί τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση του πλοίου με το σκάφος», προσθέτουν οι ιρανικές αρχές.

Στην αναφορά του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού για το συμβάν, υπογραμμίζεται πως οι ναυτικές δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης συνέλαβαν νωρίς το απόγευμα την Πέμπτης ένα τάνκερ με σημαία των Νήσων Μάρσαλ στον Κόλπο του Ομάν, ενώ το πετρελαιοφόρο έπλεε σε διεθνή ύδατα.

Κλείσιμο
«Το πετρελαιοφόρο Advantage Sweet εξέπεμψε σήμα κινδύνου κατά τη διάρκεια της ακινητοποίησης», ανέφερε με ανάρτηση στο Twitter ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ, που έχει έδρα το Μπαχρέιν.
Το αμερικανικό ΠΝ σημείωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και τονίζει ότι «η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να απελευθερώσει αμέσως» το πλοίο. Καταγγέλλει δε ενέργειες που έρχονται «σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενέργειες απειλητικές για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

Η Ουάσινγκτον καταγγέλλει συχνά τις ενέργειες της Τεχεράνης σε αυτήν την στρατηγικής σημασίας θαλάσσια ζώνη, μια σχεδόν αποκλειστική οδό ναυσιπλοΐας για τη σύνδεση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του Κόλπου με τις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, το Ιράν έχει κατασχέσει παράνομα τουλάχιστον πέντε εμπορικά πλοία στη Μέση Ανατολή, ανέφερε η ανακοίνωση του αμερικανικού ΠΝ.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ έχουν κλιμακωθεί από τότε που ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και την επιβολή νέων κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Διαφωνία για το debate - Ένα θέλουν όλα τα κόμματα, μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει δύο

Ερντογάν: Ολιγόωρη αναβολή για on line εμφάνιση του Τούρκου προέδρου

Δίκη Άλκη: «Μακάρι να ήμουν εγώ στη θέση του» - Η ομολογία του 21χρονου για τη δολοφονία του Άλκη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης